Дават безплатни консултации за полупазарните стопанства


Дават безплатни консултации за полупазарните стопанства
21 Януари 2014, Вторник


Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще консултира безплатно до края на август 2015 г. фермерите, които са в процес на преструктуриране на полупазарните стопанства.


Съветите ще се дават по мярка 143 от Програмата за развитие на селските райони, а от услугата могат да се възползват земеделските производители, одобрени по мярка 141, касаеща въпросните фирми, които са в процес на преструктуриране.
"Промяната стана възможна с промените в Наредба № 10 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 143 „Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния“ по ПРСР", обясниха от Земеделското министерство.

В края на 2013 г. одобрените за преструктуриране стопанства бяха над 8500. Техните собственици или арендатори ще могат да се възползват безплатно от услугите на НССЗ, като за това е необходимо да посетят териториалния областен офис на службата.
Там фермерите ще получат консултации за оценка на посевите им, какви подобрения трябва да се направят, за да се покрият изискванията на ЕС, как да се спазят стандартите за безопасност на труда.

Съветите в земеделието са свързани с посещение, оглед и оценка на конкретното стопанство и даване на препоръки за изпълнение на изискванията за т. нар. кръстосано съответствие. По този начин намалява рискът стопаните, които са кандидатствали по директните плащания и са получили консултации от Националната служба за съвети в земеделието, да бъдат санкционирани.

Фермерите могат да разчитат и на професионална помощ в областта на управлението на земеделското стопанство, растениевъдството и животновъдството.
Консултациите за управление на земеделското стопанство включват разработване на маркетингов анализ, съвети как се организира и управлява стопанство, информация за изискванията за водене на счетоводството, възможности за участие на земеделския производител в организации на производители.

В областта на растениевъдството и животновъдството консултациите включват схеми за производство, препоръки за торене, за дейности по растителна защита и напояване, технологии за отглеждане и хранене на животните, стандарти за хигиена и хуманно отношение, ветеринарномедицински въпроси, уточняват от аграрното министерство.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки