Благодетели и дарителство в България


Благодетели и дарителство в България
20 Януари 2014, Понеделник


В понеделник в зала „Средец“ на Министерството на културата бе открита фото- и документална изложба, посветена на дарителството и благотворителността

Автор: Десант

в България в края на 19 до средата на 20 век.
В снимките и документите, представени в експозицията, която ще бъде изложена до 24 януари, може да се видят ликовете на цяла плеяда от родолюбиви българи, предоставили имоти и средства, за да сторят благодеяние в полза на хората или родината си.

Благодарение на тяхната щедрост и отзивчивост биват изградени множество училища, читалища, библиотеки и паметници, открити са болници, приюти за сираци и самотни възрастни хора, отпускани са стипендии за образование и пр. Пари от тях са давани и за  наука и култура, както и за нуждаещи се  наши сънародници, останали извън пределите на отечеството. Всички тези страни на дарителската традиция са показани тематично в отделни табла.

Специално място в експозицията е отделено на някои от най-изтъкнатите български филантропи и меценати, сред които се откриват имената на Васил Априлов, д-р Петър Берон, Евлоги Георгиев, Иван Евстратиев Гешов, Димитър Ценов, Димитър Хадживасилев, Димитър Кудоглу, Йорданка Филаретова и др. Наред с тях са представени и по-непознати личности, тъй като загриженост за напредъка и духовното издигане на нацията ни милосърдие към ближните проявяват и хора с различно образование, професия и материално състояние. Това са учители, университетски преподаватели и учени, лекари, държавни чиновници, представители на православния клир, военни и стопански дейци.

Авторите на изложбата – доц. Росица Стоянова от Института за исторически изследвания при БАН, и Цветана Величкова от Научния архив на БАН, са се опитали чрез фотографии и текстове  да дадат по-пълна представа и за социалните аспекти на благотворителното дело в България, постигнати чрез многобройните безплатни ученически трапезарии в градове и села, летните ученически колонии, приютите за сираци и бедни самотни възрастни хора, здравните заведения, открити и издържани със средства на богати българи или по обществена инициатива.

„Всички ние бихме били доволни, ако с настоящата експозиция спомогнем да се възроди паметта за тази „златна страница” от родната ни история”, отбелязват авторите на изключително интересната изложба, която е организирана под наслов „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността”.


Котленецът Петър Берон е един от първите дарители в нашата история

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки