„Свръзка”


„Свръзка”
„Свръзка” разказва за професията на планинския водач
19 Януари 2014, Неделя


Колко е важно да имаш водач в планината

Автор: Веселин Максимов

За тяхната професия се сещаме много рядко. А ако нямаме вземане-даване с планината, е напълно възможно дори и да не подозираме за съществуването им. Те обаче са супер важни хора. И занаятът им е изключително интересна и особено смесица от стотици други занаяти, умения и състояния.

Планинските водачи. Какво знаете за тях?
Едва ли много. Можете да поправите този пропуск с още един разказ за планинския гид – чисто новият документален филм „Свръзка” на младата режисьорка Рени Йовева. Тя вече обикаля страната, за да представи последната си творба, до момента е посетила четири български града, а най-голям фурор лентата предизвика в Бургас. Там прожекционната зала беше препълнена с народ, правостоящи подпираха дори входната врата.

„Свръзка” е спокойно заснет, съвсем в духа на документалистиката и като че ли най-хубавото му качество е, че изобщо не е претенциозен.
Десетина от най-добрите инструктори и планински водачи и спасители у нас са застанали пред обектива, за да разкажат за професията си, тръгнала от хоби, увлечение по красотата на високото и превърнала се в съдба за тях.

Времетраенето е по-малко от час – 52 минути концентриран разказ за гората, маршрутите, хората, които ги изминават, отношението към тях и  между тях. И след финалните надписи зрителят има странното усещане, че познава героите от филма, макар че никога не ги е срещал. Ако е майсторство да уловиш не просто механични разкази на случки, а да пресъздадеш на лента настроения и чувства, значи младата Рени Йовева се справя и ще се справя добре с ролята на режисьора.

Тя е на 23 години, ходила е много пъти в планината, но никога организирано и вече си признава, че това е било „супер тъпо”. Изпадала е в критични ситуации, мокра и премръзнала, падала е в дълбок сняг, преживявала е „и други подобни глупости”, защото не е имала и най-малката представа как трябва да се държи в гората. Нещо, което се е променило след заснемането на „Свръзка”.

Благодари сърдечно на своя оператор Методи (снимали са както той, така и тя) за самопожертвователната му всеотдайност по време на работата. Всички планинари, начело със своя водач останали възхитени от неговия рейд с тях по пътя към хижа „Христо Ботев”,
на височина към 2 500 метра над морското равнище. Младежът вървял, снимайки, заедно с групата и пристигнал в укритието мокър до кости, обут с летни обувки, но без да произнесе и думичка, за да се оплаче.

Рени вече си е дала тежка дума след „Свръзка” да снима основно филми за хора, които помагат на други хора. За личности, които са посветили живота си на останалите – пожарникари, граждански, пещерни и планински спасители...
А възхитата й от планинските водачи още не е преминала. На въпрос каква митична фигура е планинският водач, момичето възторжено обяснява, че „той е лекар, той е психолог, той е шеф, той е приятел, той е всичко, изключително светла личност”.
Дали „Свръзка” звучи и изглежда леко наивно, преценете сами, при възможност да го видите. Със сигурност няма да изгубите нищо. А за 52 минути ще научите много интересни неща. За много интересни хора.


Рени Йовева се увлича от екстремните преживявания Залата в Бургас се оказа тясна за публиката на филма

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки