Родопска песен покори Холивуд


17 Януари 2014, Петък


Какво е общото между американски екшън и българския фолклор? Отговорът е – една малка мома. И по-точно народната песен  „Малка мома си са Богу моли",

Автор: Десант

която озвучава холивудския кинохит „Колибри“ с участието на Джейсън Стейтъм, който в момента се върти и по екраните на някои наши кина.

Песента е рожба на солистката на ансамбъл „Филип Кутев“ Нели Андреева и на диригента на прославения хор Георги Генов. Текстът й е взет от фолклорен образец, представен в сборника „Родопски народни песни“, записан от акад. Николай Кауфман.

Преди да достигне до кинаджийския рай в Калифорния, мотиви от „Малка мома си са Богу моли“ са включени в музиката към спектакъла „Два свята“ на Нешка Робева. Освен това клип със записа й в изпълнение на Нели Андреева и хора на Ансамбъл „Филип Кутев“ бива качен в интернет сайта за видеосподеляния „Ютуб“ и само за година отчита над 1 милион гледания от цял свят. Той впечатлява редица известни музиканти, а в София специално пристига екип на японската национална телевизия, за да заснеме документален филм за творбата и нейните създатели Нели Андреева и  Георги Генов. Неговите членове споделят, че това е най-слушаната българска песен в Страната на изгряващото слънце. Статистиката сочи, че това е така не само там, но и изобщо това е най-популярното изпълнение на български фолклор в чужбина.

„Малка мома” не е първата българска песен, която печели небивали овации и популярност в другите кътчета на планетата. Легендарната „Притури се планината“, освен че разнесе славата на България и Стефка Съботинова по света с френския си аранжимент на Жаки Анона, преди време нейна версия бе включена в продължението на холивудския хит “Step up: Революция”. С нея бе озвучен и филмът „Исус от Монреал“, както и документална лента за завръщането на  съветските войски от Афганистан, излъчена по руската телевизионна програма „Взгляд“, „Притури се планината“ е музикален фон и на няколко изискани френски рекламни клипа.
Нека припомним, че български гласове – а именно вокалите на сестри Радкови, звучаха и в култовата „Аризонска мечта“ на Емир Костурица с участието на Джони Деп.


Нели Андреева в заснетия с изпълнението на „Малка мома си са Богу моли

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки