Животът в България по-добър от този на Острова


Животът в България по-добър от този на Острова
Джоана Смит и нейното семейство
17 Януари 2014, Петък


Българите успяват във Великобритания, защото са трудолюбиви и упорити, твърди една англичанка

Автор: Христо Христов

Българите успяват във Великобритания, защото са трудолюбиви и упорити. Съветвам ги да дойдат в Англия да направят много пари и после да се върнат тук, за да ги харчат. Животът у вас е много по-добър от този на Острова, където има само работа и дъжд. Това заяви за „Десант“ Джоана Смит, която е ветеринарна медицинска сестра. Преди дни тя записа трите си деца в хасковското СОУ „Васил Левски“.

Още преди Нова година британското правителство започна да тръби, че след отпадането на ограниченията много българи  ще се възползват от социалната система на страната. „Не одобрявам политиката на британското правителство,  което иска ограничения на емиграцията. Харесвам българите и България“, споделя Смит, която вече втора година живее у нас със семейството си.

„Британка съм, но не съм голям патриот“, признава младата жена, която критикува не само политиката на правителството си, но и поведението на много от сънародниците си. По думите й те хем не искат да работят дадени професии, хем не искат някой друг да идва в страната им и да заема вакантните работни места. 
Джоана е съпруга на английски финансист, командирован у нас. Тя споделя, че след 15 години обикаляне по света, със семейството си са решили да се установят у нас и да си купят къща в хасковско село. „Искам децата ми да знаят, че храната идва от земята, а не от хипермаркета“, обяснява британката, която 12 години е живяла в африканската държава Малави.

Разаказва още, че се интересува от българска история и със семейството си ползват уикендите, за да пътуват из страната. Джоана и близките й знаят, че България е най-старата страна в Европа. За страната ни тя научила от часовете по история в Англия, но признава, че това, което се преподава там,  е недостатъчно.

„Вече посетихме Александровската гробница, Асеновград, Перперикон, морето... Харесва ми да се информирам и да виждам това, за което чета“ – казва още чужденката. Тя дори се шегува, че децата й напоследък вече се оплаквали – „Стига толкова стари камъни, мамо“. Мечтата на семейството е да види Шипка на живо. Затруднява ги фактът, че съпругът на Джоана е с увреждания и на дълги растояния пътува в инвалидна количка. Младата жена разказва, че вече има списък с роднини от Англия, които чакат покана да пристигнат на гости тук. Първото място, което близките й настояват да видят, е Пловдив.

Джоана е родом от графство Бъркшир, но се чувства гражданка на света заради факта, че през последните 15 години семейството й често сменя местожителството си. Когато пристига в  България, най-напред фамилията заживява в София, макар по принцип да не харесват  големите градове заради шума, блъсканиците и трафика.
В България поданичката на кралицата преподава английски на децата на свои български приятели, но без да взема пари. С усмивка разказва, че вече е придобила българския навик да посещава приятели без предварителна уговорка, просто ей така.

„Случва ми се да мина през къщата на някои приятел и да се отбия“ – признава тя. А това е нещо, доста революционно за известните със строгото спазване на протокола британци.
Не избор, а стечение на обстоятелствата изпраща семейство Смит в България. През 2009 г. съпругът на Джоана, който е счетоводител в международна компания, е разпределен на работа у нас. „Дойдох за първи път тук през февруари 2010 г. До този момент не бях изпитвала студ от минус 24 градуса. Следващото ми идване бе през април за Великден същата година. Разликата бе извънземна“, смее се Джоана.

Тя и семейството й не харесват суровата зима, но я приемат за даденост, която не може да помрачи идилията им.  Трите деца на фамилията се забавляват на ледената пързалка в Хасково, тренират също хандбал и бадминтон. Засега семейството живее под наем в центъра на южния град. Но занапред планира да закупи къща в околните села от региона.  
„Не искам медийно внимание, не искам да се различавам, искам да се слея с българите, които толкова харесвам“, казва англичанката. Спортните занимания на децата си тя описва като нормална стъпка към социализацията им. За себе си твърди, че обича мира и спокойствието. Спазва екологичния принцип да се отнася с другите така, както иска те да се отнасят с нея. 

Джоана Смит обяснява, че българската й хазяйка Цонка много й е помогнала в усвояването на нашенските кулинарни традиции. „Последната ми Коледа в България бе великолепна. Обичам тази държава“ – не спира да повтаря островитянката, намерила уютен пристан със семейството си в нашата родина.

Репортерска проверка установи, че за първите две седмици в хасковска транспортна фирма за Лондон са продадени над 100 билета. Миналата година по същото време едва 45 хасковлии са пътували с автобус за английската столица. Заради повечето желаещи да тръгнат към Острова, превозвачите са вдигнали и цената на билета. Сега той е 286 лв.
Шофьори обясняват, че  пътуващите от години работили в Кралството и не отивали, за да вземат социални помощи. По-високият им брой се обяснява, че емигранти, които са от много време в Англия, сега след падане на ограниченията вземат и близките си там.


В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
12345
19.01.2014 19:43:09
0
0
хареса ми текста. откровена англичанка. чест й прави
1
tree
19.01.2014 10:08:26
0
0
Super. Hubav tekst
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки