Слави Бинев сигнализира ЕК за опасно сметище


Слави Бинев сигнализира ЕК за опасно сметище
Евродепутатът Слави Бинев лично се срещна с жители на разложкото село Баня, за да се запознае в детайли с проблема
17 Януари 2014, Петък




Автор: Десант

От името на обединения патриотичен съюз, възникнал под егидата на „Национален фронт за спасение на България“, на 15 януари евродепутатът Слави Бинев призова европейските институции да вземат спешно мерки, за да се предотврати замърсяването на околната среда следствие изграждането на сметище в близост до разложкото село Баня. Проектът за това датира от май 2011 г. и е съпроводен с редица нарушения на българските закони и европейските норми за опазване на природата.

Както в „Десант“ неведнъж сме писали за този проблем, новото депо за отпадъци ще бъде  изградено на по-малко от 1 км от къщите на хората. В сигнала си до Европейската комисия Слави Бинев обръща внимание, че заради този обект ще се изсекат декари вековна гора в туристически регион, известен с минералните си извори, които сега ще бъдат фатално замърсени. Нечистотии ще плъзнат и по близкиия приток на река Места, която минав през големи градове в България и съседна Гърция.

Жителите на Баня са притеснени, че освен заплахата за околната среда, която създава сметището, то ще прогони и туристите от това красиво кътче на България. Тревожно е също, че теренът, определен за депото за отпадъци, се намира в непосредствена близост до църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която е обявена за паметник на културата и е строена още през 1614 г.

Евродепутатът алармира, че проектът е съпътстван от множество нарушения на закона от страна на Община Разлог и българското министерство на околната среда и водите. Така например не е направена задължителната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), липсва и становище от Регионалната здравна инспекция. За изминалите почти три години от зараждането на скандалната инициатива не е проведено нито едно обществено обсъждане с местните жители.

Лидерът на ГОРД подчертава в писмото си до Брюксел, че вредите от депото за отпадъци са разтревожили и евродепутатите от съседна Гърция, които не само, че подкрепят инициативата на Бинев, но и подготвят свое запитване до Европейския парламент за законността и екологичните опасности, които са надвиснали над Баня. Заедно със своите гръцки колеги българският евродепутат подготвя и голяма петиция по проблема.
Слави Бинев неведнъж е сезирал ЕК за проблемите с изграждането в нашата страна на сметища, опасни за околната среда и  застрашаващи живота на десетки хиляди хора – такива като депата в Джерман и Ямбол.

Поради важността на темата, европейските медии са заявили готовността си да следят отблизо както действията на българското правителство по този казус, така и други подобни начинания.
Нека припомним, че Гражданското сдружение „Баненска буна 2011“ и НФСБ внесоха през август 2013 г. жалби срещу изграждането на сметището край Баня до ръководители на 16 държавни институции и шест парламентарни комисии, които се занимават с въпросите на екологията, туризма и местното самоуправление. Именно благодарение на подкрепата, която Националният фронт оказа на жителите на разложкото село, както и следствие на многобройните репортажи, излъчени по телевизия СКАТ, в началото на юни 2013 г. скандалният строеж на съоръжението бе временно замразен.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки