Лидерската битка в БСП и кой ще спечели от нея


Лидерската битка в БСП и кой ще спечели от нея
Ивайло Калфин всъщност в момента не е член на БСП
17 Януари 2014, Петък


В политиката шизофренията май не е диагноза, а ловен прийом за изчакване на подходящия момент

Автор: Борислав Михайлов, komentator.bg Снимки: София прес

За поредната „лидерска битка” в БСП с пълна сила важи максимата, че кой каквото сам си направи и Господ не може да му го направи.
Горките редови социалисти! Десетилетия наред, в по-младите си години, стотици хиляди членове на тази партия се гънеха като йоги, за да може линията на телата и на мислите им да бъде успоредна на Априлската линия на партията. Дори по онова време се роди политическата аксиома, че всяка крива, успоредна на Априлската линия, всъщност е  права?!

Днес нещата станаха немислимо по-сложни. Защото, за да приемеш, че и Първанов, и Станишев са прави, а Калфин и Кутев например – искрени и безгрешни, трябва да си не редови социалист, а закоравял политически шизофреник и въжеиграч. Не че няма и такива, но повечето от тях вече не са в БСП, а прелитат от партия в партия, водени от безукорния си инстинкт за платената любов в политиката.

Помните ли Александър Томов, Николай Камов, Елена Поптодорова... или Бойко Борисов дори? Всъщност последният не може да бъде забравен най-вече от (някогашните) членове на НДСВ. За които дори спечели един депутатски мандат в Благоевград, преди да се върне в МВР, за да си мерят с Румен Петков... егото.
Всъщност в политиката шизофренията май не е диагноза, а ловен прийом за изчакване на подходящия момент.

Така Първанов, Калфин (който наистина в момента не е член на БСП) и компанията от „АБВ” ще си стоят в БСП като пет пари в кесия и никой дори данък „ревизионизъм” няма да им взема. Само ще ги сочат като нагледен пример колко демократична партия е станала някогашната столетница, която беше по Брежневски алергична към всякакъв вид плурализъм, дори когато е в хомеопатични дози.

Дори според такъв мастит политолог като проф. Петър-Емил Митев „няма такава политическа партия в целия демократичен свят, в която можеш да излезеш с алтернативна листа на изборите и да продължаващ да се смяташ за член на партията”.
На което Първанов може да отговори с Лениновото: „Эсть такая партия”. И да продължи да ходи на „Позитано” 20 – видимо с просто око, както и в Банкя (доказаумо само със СРС) в очакване на точния момент, отново в съответствие с Лениновото учение. „Днес е рано, утре ще е късно”. А и до изборите има още време.

На „Позитано” няма да ги изключат от БСП, независимо от позоваването на партийния устав и свирепите физиономии на Антон Кутев и Мая Манолова. Да не каже някой, че в БСП гонят инакомислещите. И така ще затвърдят мнението, че и зад Станишев, и зад Първанов има някой невидим, но могъщ, който направлява думите и делата им.
Задкулисието в българската политика е като подводната част на айсберг. Невидимата част е многократно по-голяма от видимата. Всички знаят, че я има, но малцина са я виждали. И уж са материалисти и марксисти, а вярват в Божественото политическо задкулисие повече, отколкото в непорочното зачатие на „АБВ”.

И преди нещата да влязат в ясното и разбираемо дори за деца разпределение на ролите от типа на „двама се карат – трети печели”, е редно да се каже, че „печалбите” и за двете страни ще се изчерпат с инвентаризация на загубите. И с прехвърляне на вини от болната глава на здравата, ако има такава. Както и с декларации, че всички са спечелили (изборите, персоналните двубой, битката за демокрация и пр.).

БСП няма да се разцепи. Толкова е голяма все още, че може да даде „материал” на половин дузина нови партии и движения; както и ренегати на още толкова стари партии и движения; както и фантазьори на повечето известни секти и движения. И пак ще остане достатъчно голяма, за да прилича на „Титаник”. При това заедно с оркестъра, социалната пъстрота на пътниците и катастрофичната символика на айсберга. Който на „Позитано” 20 не виждат, понеже се оглеждат самовлюбено в огледалната му повърхност.

БСП няма да се разцепи, но е трудно да се каже, дали това е добра или лоша новина. Ако вярваме на блогъра Бойко Борисов, какво се случва в Столетницата „му е напълно безразлично“.  Така поне написа той във „Фейсбук“.
Ако вярваме на Велислава Дърева пък, която знае за задкулисието на БСП повече, отколкото лидера на ГЕРБ за микрофоните в къщата си в Банкя – Бойко Борисов се стреми към президентския пост, а Георги Първанов – към премиерското място.

Това си е доста остарялата вече публична тайна, но пък сближава тези две знакови фигури, при това не от вчера. Много от българските политици са от една и съща кръвна група.
Горките редови социалисти! С гласовете си през май те вероятно ще извършат едно или повече политически убийства.
Останалото Първанов и Станишев ще научат в нощта след евроизборите. Което няма да им попречи да се обявят за победители.


Според Сергей Станишев има предателство, а действията на Първанов и Калфин обслужват Бойко Борисов и ГЕРБ

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки