Трябва ли да има турци в Българската армия?


Трябва ли да има турци в Българската армия?
Случаят с поругания паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово повдига естествения въпрос – българска армия ли имаме или разбеснял се башибозук?
17 Януари 2014, Петък


Докато Анкара подстрекава българските мюсюлмани, масовото навлизане на малцинствата във въоръжените сили е опасно

Автор: Велизар Енчев

България е демократична държава, уважаваща правата и свободите на своите граждани. В нея всеки може да прави всичко, което не е забранено със закон. А и да е забранено, съдебната система е снизходителна към провинилите се, особено ако са от малцинствата. И при социализма, и при капитализма т.нар. малцинства са привилегирована категория. Преди имаха университетски квоти, сега са с полицейски имунитет, решат ли да приватизират металния инвентар по опустошените от цигански набези села.

Наскоро депутатът от ДПС Ахмед Башев поиска в армията, полицията и тайните служби да влязат хора от малцинствата, но малцина обърнаха внимание на това искане, изречено с ултимативен тон на предизборен митинг.
Говорейки в Смолян за българския етнически модел, Лютви Местан също се оплака, че малцинствата не са представени на високи нива в МВР, армията, съда, прокуратурата, ДАНС и специалните служби.

"Една истинска демокрация не може да има забранени територии за българските граждани заради техния етнорелигиозен произход", каза Местан и така свали картите си.
Казаното от Местан и Башев е в реда на нещата, но само ако ставаше дума за американската армия, където цветнокожите имат правата на белите, или поне така изглежда. Докато белите са 65 процента, черните или афроамериканците в щатската армия са близо 13 процента. Самият президент е афроамериканец, което само преди половин век би звучало като ерес.

Всяко сравнение между САЩ и България не би трябвало да пропуска най-важното - "господарят на света" не граничи със съсед, чувствително превъзхождащ го и в територия, и в население, докато България е в сянката на могъща по територия и население държава, държала ни 500 години в робство, а днес застрашително възраждаща имперското си самочувствие с доктрината на неоосманизма.

Не искам да кажа, че в армията, полицията и тайните служби не трябва да служат хора, изповядващи исляма. Въпросът е доколко тези хора се чувстват като неразделна част от българската нация и коя държава смятат за своя родина  - България или Турция?  Ще задам и обратния въпрос: има ли българи християни в турската армия и тайните служби на Ердоган? Въпросът е повече от абсурден, поради което и отговорът е излишен.
Защо се спирам на тази тема? Защото на 8 декември в Карлово се случи нещо, което може да взриви етническия мир не само в армията ни, но и в държавата.

Първото съобщение на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив гласеше, че трима кадрови войници с турски имена и един цивилен на армейска служба извършили непристойни действия и нарушили обществения ред с две деяния - уринирали върху паметника на братя Евлоги и Христо Георгиеви и нанесли побой на Ивайло Пръмов, опитал се да предотврати поругаването на паметника.
Според прокуратурата деянието им се отличава с изключителен цинизъм и дързост и представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс. Още повече, че след като пребили Пръмов, те го обиждали, наричайки го "гяур".

Именно това обръщение към жертвата на побоя взриви общественото мнение, защото нормалните хора се запитаха: армия или развилнял се башибозук е войската ни, щом пияни войници поругават паметта на български възрожденци и наричат гяури християните?
Понеже съдебната ни система не е от работещите на бързи обороти, досъдебното производство по случая още тече. Тези дни двама от четиримата военнослужещи, участвали в оскверняването на паметника, напуснаха армията, останалите са наказани с последно предупреждение за уволнение.

По ирония на съдбата, един от тях - Рафет Сакатов, бе избран да положи венци в памет на загиналите войници в иракския град Кербала. Оправдавайки се за този странен избор, генерал Шивиков посочи, че това не е чест, а изпълняване на нареждане.
А сега да погледнем мястото на инцидента. Престъпното деяние стана в града, където Главно мюфтийство е повдигнало два съдебни иска - за собствеността на отдавна превърнатата в паметник на културата Куршум джамия в центъра на Карлово и за парцел пак в сърцето на града.

Тези претенции са безпочвени от юридическа, морална и историческа гледна точка и водят до трайно влошаване на етническите и верските отношения не само в Карлово, но и в цялата страна.
Амбицията на мюфтиите да имат втора действаща джамия в родния град на Васил Левски, където живеят само 80 мюсюлмански семейства, е дръзка провокация, демонстрираща етническо и верско надмощие.
И ето го печалният резултат от агресията на Главно мюфтийство - войници с турски имена оскверняват монумента на братя Евлоги и Христо Георгиеви, пребиват български младеж, дръзнал да ги спре, и го наричат гяур.

Опасно е да се правят сравнения с взривената от етнорелигиозни конфликти Югославия, но карловският случай ме провокира. В навечерието на гражданската война в СФРЮ, когато сръбско-албанската конфронтация в Косово бе нажежена до червено, 1988 година бе окървавена от албански войник. В казармата на сръбския град Парачин албански младеж на редовна военна служба в югославската армия разстреля от упор 25 войници. Жертвите бяха сърби, хървати и словенци, до един християни. Така започна разпадът на могъщата дотогава югоармия, а с нея и на държавата.

Трябва ли и българската армия да бъде поразена от трагедия като тази в Парачин, за да разберем, че на Балканите няма и не може да има многонационални армии. След векове на робство и тотална доминация на исляма над християнството, раните не зарастват бързо. А добавя ли амбициите на Анкара за нова Османска империя и териториалните претенции на премиера Ердоган, косовизацията на България май е неизбежна.

Опонентите ми ще възразят, че федерална Югославия бе многонационална държава, докато по конституция България е еднонационална, следователно подобни аналогии са неуместни. Погледнете обаче т.нар. смесени райони - Родопите и Лудогорието, за да се убедите, че ситуацията там отдавна е извън контрола на държавата и косовизацията е на всяка крачка.

И нека Местан ни спести нелепи твърдения - като това, че не може да има забранени територии за малцинствата. Може и още как! Да не би да си вярва, че Националната разузнавателна служба ще изпрати в посолството ни в Анкара офицер на дипломатическо прикритие с турско име?

Ако сме реалисти и приемем трезво надвисващите етнически проблеми, ще оценим случилото се в Карлово като подарък на съдбата, който ни отваря очите.
Разсъждаваме ли държавнически, ще си направим този извод: докато глобално ислямът се радикализира, а локално Турция подстрекава българските мюсюлмани, масовото навлизане на малцинствата в армията, полицията и тайните служби е опасно и трябва да се предотврати.

Иначе ни чака съдбата на покойна Югославия.
Който подценява горчивите уроци на балканската история, той рискува да остане в нея само като спомен.

Анализирай това
Всяко сравнение между САЩ и България не би трябвало да пропуска най-важното - "господарят на света" не граничи със съсед, чувствително превъзхождащ го и в територия, и в население, докато България е в сянката на могъща по територия и население държава, държала ни 500 години в робство, а днес застрашително възраждаща имперското си самочувствие с доктрината на неоосманизма.


В категории: Анализи , Горещи новини

11
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
11
Година 2021 мислене 1985.
16.12.2021 14:19:15
0
0
Тези два случая, че мюфтийството искало някаква джамия под своя опека и тези турци които са уринирали нямат нищо общо, обаче автора подло го ползва за да подсили омразата в статията. За турците се говори че са 1/10 а заедно с ромите сигурно става 1/5 от общото население в страната. И няма мито един по високите етажи, е ъова ако не е расизъм тогава какво е. Статията започва с Анкара подстрекава българските мюсмлмани. Това е пулна глупост! Как ги подстрекава? С турски сериали излъчвани по български канали, хаха??? Твердението за християни в турската армия е пълен смях. В процентно отношение може би кюрдите в Турция са колкото турците в Билгария. Но гледайте кюрдите какво правят в югоизточна турция в ютуб, там е война. А тука смесените райони няма проблеми. Така че, Велизаре, с нищо не показваш че си европеец а напротив, на нивото на един руски казак.
10
Просто Случаен Човек
16.08.2020 22:57:29
0
0
Като за начало, нека бъда честна, обидих се от цялата тази статия. Стигнах до нея, защото се интересувам дали ще ме приемат в армията заради името ми, което е турско. Когато споделих на семейството ми, че изявявам желание да уча във военноморския университет те ми казаха, че може би ще се наложи да ми сменят името, почудих се защо и се разрових и ето до къде стигнах. Навярно, има сгрешили, но мисля, че не трябва да се смята, че всички са грешни. Достатъчно ми е, че хората не ме приемат насериозно заради това, че искам да съм част от армията на родината ми понеже не съм от силния пол, а и да не ме желаят заради името и произхода ми? Как може един човек да се докаже? Да, ако е нужно бих сменила името си, макар и че няма да ми бъде приятно, но как бих могла да сменя името на мъртвите си предци, които са обичали България не повече от мен? И въпреки всичко, аз преследвам целта си да бъда не само част от България, но и от нейната армия и наистина се надявам факта, че има хора които не са действали никак правилно да попречи на това.
Но все пак...Не разбирам едно. Как да докаже един български гражданин с турско име, че обича България толкова колкото и някой с българско име и произход? Как да докажем, че можем да се справим с това да бъдем това което трябва да бъдем, за да опазим България? Как да докажем, че можем да бъдем български войници, полицаи и части от тайните служби докато сме и с турски произход?
Това не е ли е дискриминация?
П.С. извинете ме, ако някъде са допуснати правописни грешки!
9
ЗАПОЗНАТ С ДЕЙНОСТТА НА ВЕЛИЗА
14.08.2016 13:48:48
2
1
ВЕЛИЗАРЕ, БЕШЕ СИ МРЪСЕН ДОНОСНИК В ДС И ТАКЪВ СИ ОСТАНА !!! БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ СА ВЕРНИ И ЛОЯЛНИ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ А НЕ КАТО ТЕБЕ НА САВЕЦКИЯТ СЪЮЗ !!!
8
МЕХМЕТ
14.04.2015 22:22:11
0
1
Хубавото на тази статия е , че ни дава възможност да дискутираме въпроса открито а иначе е написана изключително субективно.Българските турци също са воювали срещу Турция и са проливали кръвта си. Не знам как е било по време на световните войни но предполагам, че и и тогава също са го правили знаете как е в армията. Още какво да направят тези хора ??? Ония момчета каде са ги правили тия издевателства да си носят последствията , нали за това си имаме съд. Видях че си писал за смесените райони ... Ти кога последно си бил в тия смесени райони.Те младите турци отдавна са из европа и не само те а и българчетата и ромчетата, всичко живо се спасява. Аз мога да ти кажа че най добрия ми приятел е българин и сме комшии, на великден той черпи на байряма аз. Ти колко турци познаваш ??? Робство няма вече близо 130 години, е харесва ли ти България днес??? Гледам че има и коментари за да се докажели турците че били лоялни към България.Как да се докажат даъ пример че ми стана интересно. А ония дето се заклеват в парламента и те крадат приятелю??? Това комунистическо мислене че Турцитя им е зор с България вече го забравете както виждате на тях проблема им е на изток.
7
Самуил Български
20.01.2015 19:01:45
1
0
В Българската Армия ,ПОЛИЦИЯ И ТАИНИ СЛУЖБИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТУРЦИ .Това ще е дотогава ,докато те -турците не разберат и не ДОКАЖАТ ,че милеят за БЪЛГАРИЯ повече отколкото за турция.А доказателствата за това няма ние да им ги търсим. Нека те сами ги намерят. Например -известно е че по време на воините в началото на 20 ВЕК БЪЛГАРИ, ПОМАЦИ ,ЕВРЕИ , АРМЕНЦИ, а и ТУРЦИ са воювали срещу Османската империя.Когато ИСТОРИЯТА поднесе сгоден случаи и тези хора се жертват за България заедно с БЪЛГАРИТЕ и проливат кръвта си за нея ,ние ще признаем правото им да се интегрират напълно в силовите структури на Българската Държава.
6
Осман
24.01.2014 13:37:33
0
1
Явно разбираш от конц лагери, но всеки може да разбере какво е състоянието на бежанските палаткови и контейнерни градчета, където 1/3 от сирийските бежанци намират подслон и храна от месеци. Всеки може да потърси "Харманли бежанци" и да разбере повече за 2000 такива там, а ако бяха 200 000? Лесно е да се опростяват нещата, но те изобщо не са прости, не се решава лесно драмата на стотици хиляди човешки съдби! Не става само да се пишеш БЪЛГАРИН и да пишеш празни приказки, защото един истински БЪЛГАРИН е казал: "Дела трябват, а не думи!".
Д-2 - Много филми гледаш! Кажи ми колко човека познаваш или си чувал, които са искали такава република и колко способни хора познаваш, твои близки, или познати, които вече не са в родна България, а работят и живеят навсякъде по света. Можеш да провериш статистиката, но ще те улесня - последните 10 години са около 600 000! Защо умни, способни, интелигенти хора емигрират от родна България все едно сме във война? Защо виждаме тайна сила в едно малцинство от около (пак статистика) 600 000, а не виждаме истинксата сила, безспорно способна сила, в нашите емигранти и не правим нищо за нея/тях?! Защо други се възползват така добре от тази човешка сила, израстнала тук, а ние не можем? Защо един килограм памук те плаши повече от един килограм желязо?
5
Д-2
24.01.2014 08:48:06
1
0
Османе, ако не беше ДС-то преди 1989 вие щяхте да си направите турска република, като в Кипър. Добра работа свърши ДС-то, опази България от чалмите. Лошото е, че сегашните в ДАНС са с чалми.
4
БЪЛГАРИН
23.01.2014 14:11:08
1
0
Абре османе, магаре мюсюлманско защо тогава тези бежанци не си седят при вас и да ядат рахат-локум в Анадола, защото османе там по анадолски живеят в палатки в пустинни местности оградени с телени мрежи, като конц лагери. Така е по анадолски. А ти що не си ходиш у рая в туркие да лапаш мазен пилав с някой мазен манаф, а се мъчиш в гяурската Европа. Айде бегай оттука и не се обръщай.
3
Осман
23.01.2014 13:42:03
0
1
Велизаре, Велизаре, от години едни и същи ги говориш и все още си във филма ДС! Добре, че хората са по-умни и по-осъзнати от теб! Излез и се поразходи из СВЕТА за да видиш как се развива човечеството. Добър пример даваш със САЩ - "Самият президент е афроамериканец, което само преди половин век би звучало като ерес." ДЕМЕК ти на където си тръгнал хората от там са се върнали (преди половин век), НО както подчертаваш, че не бива да правим такова сравнение то ще запитам колко са хората в България, които биха живяли по-добре ако бяха бежанци в тази страшна съседка, като знаем, че Сирийските бежанци са 600 000 там и 2 000 000 000$ (2 милиарда долара) са изхарчени за тях! Ако някой спечели от тото нали се пита какво би направил с парите:
2 милиона и 200 хиляди пенсионери в БГ, 270лв средна пенсия, 2 милиарда долара означава в продължение на една година всеки един пенсионер да получава добавка към пенсията си от 110лв всеки месец. При нас не се пита как да изкараме (или да хванем тия които окриват) 2 милиарда долара, а кой какво име къде да му е мястото!
2
atarkov
20.01.2014 13:14:36
1
0
Абе пиши на Български ,като си Българин ,бе некадърник.
1
zad kulisite na honorar savetn
17.01.2014 15:11:50
0
0
az sam balgarin s balgarski proishod no poradi mojata neblagodeshnost i nelojalnost kam komunistishekata darshava trjabvashe da slusha trudovak v stroitelni vojski.
zatova e dobre da ima pak stroitelni vojski kadeto vsishki neblagonadeshni
nelojalni i pazifisti a drugi koito imat test za lojalnost kam balgaria da slushat tam.kadeto ne mogat mnogo da navredjat .
az naprimer iskam da slusha po karibskite ili kanarskite ostrovi po kurortite
kato dobre platen brojash na palmi,banani ,bikini.i ne vjarvam da navredja s tova na bananite palmite i bikinite
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки