Ще паднат ли цените на лекарствата


Ще паднат ли цените на лекарствата
17 Януари 2014, Петък


Малко вероятно е това да се случи, тъй като ще накърни благоденствието на вездесъщата фармацевтична мафия

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Тези дни гръмна новината, че правителството било обмисляло мерки за намаляване на цените на лекарствата. Как точно ще стане това, така и не бе оповестено. И още преди тази вест да стигне до всичките болни българи, от Българския фармацевтичен съюз побързаха да попарят надеждите, че това реално може да се случи, като рипнаха срещу евентуалното намаление като ожилени, квалифицирайки го като „изненадващо“.

Разбира се, че за тях ще е изненадващо някой да си позволи да посегне на печалбарството им. Още повече, след като стана ясно, че един от обсъжданите механизми за спад на цените на медикаментите е да се променят нивата на надценките за аптеките и дистрибуторите. Тоест, образно казано, да се запуши щедро изливащото благодат „златно виме“ на дойната крава – редовия болнав българин, който дава и последната си жълта стотинка за скъпоценните хапчета.

Вездесъщите фармацевти тукакси проплакаха горко: ама, моля ви се, как тъй! На този етап – ревнаха те – нивата на надценките по веригата са на долната граница. Ако те се смъкнели още, видите ли, щяло било производителите да загубят интерес към този наш пазар, който и без туй бил твърде малък.

Хайде бе, как ли ще го изгубят този интерес, като – колкото и да е малък нашият пазар, на него те реализират огромни печалби. Защото на „големия“ пазар на нашите съседи да речем – Турция или Гърция, същите тези медикаменти, които на нас ни пробутват за луди пари, струват в пъти по-малко. Неотдавна мои познати се завърнаха от кратка екскурзия до Одрин, където спирайки да разгледат града, ръководителката на групата вместо да ги упъти какво интересно може да видят в него като културни или исторически забележителности, ги информирала за... местонахождението на аптеките. В крайна сметка вместо с локуми и баклавички, нашенци потеглили обратно към родината с цели торби хапове.

Щото тези, които у нас струват левчета, там се купуват за стотинки. Имам близки, които редовно отскачат до съседите за препарати, лекуващи сърдечносъдови и неврологични заболявания. Неотдавна и на мен ми се наложи да поръчвам лекарство от Гърция – първо, защото у нас престанали да го внасят преди две години, и второ, когато се е продавало по нашите аптеки е струвало около 25 лв, а от Атина ми го купиха познати за... 6 евро!
Наскоро получихме писмо от нашия читател инж. Христо Генов от Казанлък.

По повод скръбната статистика, която неотдавна излезе наяве, че всеки час в България умират 8.9 човека, той коментира: „Един от големите престъпници при всички правителства от 1989 г. досега е НЗОК. За бедния народ изборът е или храна, или лекарства – за двете едновременно няма средства. Фармацевтичната мафия у нас е най-преуспяваща – наши лекарства в чужбина са в пъти по-евтини, отколкото в България.

При предишните правителства – продължава нашият читател – един от най-вредните за страната ни министри, Симеон Дянков, открадна от НЗОК 1,5 милиарда лева, които потънаха неизвестно къде. Това намали средствата на Здравната каса по различни клинични пътеки и в болниците се наложи бедните хорица да „правим дарения“, за да ни обърнат внимание. Като нямаш пари, отиваш при онези 8-9 българи, които всеки час се преселват на оня свят.
Но явно и това не е достатъчно за бандитите, които ни ликвидират системно, и те са решили да икономисат от средствата, с които НЗОК поема част от стойността на лекарствата“ - възмущава се инж. Генов.

В писмото си той привежда един пример за грабежа, който се извършва в страната ни по отношение на здравеопазването. В случая става дума за капките „Лапрол“, които се предприсват за очно заболяване. Чрез НЗОК през 2012 г. те са стрували на пациента 0,25 лв., през ноември 2013 г. – 2,69 лв., а през декември миналата година – 3,78 лв. От касовите бележки, които казанлъчанинът ни е изпратил – и двете издадено от една и съща аптека, се вижда, че през ноември Здравната каса е реимбурсирала медикамента с 6,47 лв., а на следващия месец реимбурсацията е била на стойност 5,38 лв.

Всъщност какво точно ще заплаща НЗОК от даден медикамент пряко зависи от отстъпките от стойността на лекарствените продукти, договорени с търговци, производители и притежатели на разрешителното за употребата им. И ето, че кръгът се затваря и отново опираме до прословутите печалби на фармацевтичната мафия, която ни е хванала в здрава хватка и изцежда и последната стотинка от портмонетата на злочестите разболели се български поданици. 

Затова и сега фармацевтите роптаят срещу готвеното от правителството намаление на цените на лекарствата. От което следва – дано не сме лоши пророци – че едва ли ще го доживеем.
В същото време доклад на Световната здравна организация (СЗО)от март 2013 г. предупреждава, че наблюдаващата се тенденция за удължаване продължителността на живота в европейските страни „може да се обърне поради налагането на съкращаване на разходите за здравеопазване от притиснатите от финансовата криза правителства“.

В проучването на СЗО се подчертават и големите различия в разходите за здравеопазване на страните, обхванати от доклада. Ако във Франция и в Холандия те са 11,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), в Туркменистан са едва 2,5%. В същото време във все по-затъващите икономически Съединени щати за здравеопазване се изразходват около 18% от БВП.

У нас картинката е почти като в цитираната по-горе централноазиатска държава – само като любопитна подробност ще споменем мимоходом, че почти 80 % от територията й е заета от... пустинята Каракум. Е, у нас пустини няма, но през  миналата година в сектор „Здравеопазване” в бюджета бяха заложени разходи в размер на 4,1% от БВП.  Този сектор и през 2014 г. не попадна сред приоритетите на кабинета и за него бяха предвидени  още по-малко пари. 

В интерес на истината, през лятото на миналата година Институтът за икономически изследвания при БАН излезе с доклад, чието заключение бе категорично – „в българското здравеопазване има няколко трайни тенденции, които не са в полза на населението: държавните пари за здравеопазване са все по-малко, заболеваемостта и смъртността се увеличават, а институциите продължават да си прехвърлят отговорността за програмите за превенция, които биха могли да овладеят влошаващото се здраве“. Като цяло изводът на академичните ни „феодални старчета“ бе, че здравната ни система не е готова, нито има средствата и капацитета за това да се изправи пред демографските предизвикателства, пред които е изправена страната ни.

А те, както вече всички знаем, с всеки изминал ден стават все по-тревожни и страховити, изправяйки ни пред ужасяващо реалната перспектива след броени години да не остане жив българин на тази земя. И една от причините това да се случи ще са високите цени на лекарствата у нас, непосилни за повечето едвам кретащи на ръба на оцеляването стари пенсионери и млади безработни.


Евтините хапчета остават мираж
На заседанието си тази сряда кабинетът отдели време, за да обсъди идеите си за евентуални мерки в сферата на здравеопазването. Така например битува концепцията фирмите вече да не могат да се явяват по Закона за обществените поръчки в болници, предлагайки цени на лекарствата, по-високи от установените от НЗОК. Здравната министърка призна, че при търговете за медикаменти в лечебните заведения разликите в цените, на които болниците купуват медикаментите, достига 19 пъти!

Оказва се обаче, че е проблем и регистрирането от някои компании на лекарства с цени в пъти по-ниски от други медикаменти в дадена група, с което пък подбивали цените на другите фирми. Затова от здравното министерство предлагат такива фирми да отпадат от търговете и дори да се въведе наказателна санкция – ако до 3 месеца след регистрацията на лекарство с ниска цена няма доставка, такава фирма да се маха от позитивния списък.
В същото време от кабинета охкат и пъшкат, че повече от 60 процента от бюджета на Здравната каса отивал за медицински изделия и медикаменти, за сметка на болничната и извънболничната помощ, чийто ресурс е малък.

Ами както са тръгнали да орязват компаниите, предлагащи лекарства на ниски цени, щото били правили дъмпинг на тези от бранша, дето се чудят как още да си вдигнат печалбите,  нищо чудно скоро целият бюджет на здраве да отива за хапчета.
За всеки случай някой от Здравната каса да не се обърка да прави икономии, правителството взе решение Съветът по цени и реимбурсация на лекарствата да се върне отново под шапката на здравното министерство, а позитивният лекарствен списък вече да се отваря само веднъж годишно за включване на нови медикаменти.


Касовите бележки за ноември (в ляво) и за декември 2013 г., издадени от една и съща аптека в Казанлък за лекарството „Лапрол“ - с една и съща цена, но с различни стойности на платеното от НЗОК

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки