Парламентът я подкара като Сидеров в самолет


Парламентът я подкара като Сидеров в самолет
Като две капки боза...
17 Януари 2014, Петък


За пореден път полицаите бяха многократно повече от протестиращите, което не попречи на депутатите да открият новия сезон със стари фокуси и номера


Още в първия ден от новата си, трета поред сесия, 42-то обикновено Народно събрание я подкара като Сидеров в самолет. Сиреч безцеременно, без съобразяване с добрия тон и мнението на околните, с уклон към скандалите и с паталогичната склонност те – скандалите – да се представят като израз на парламентаризъм, добри практики и традиции.
Става дума за парламента, а не за Сидеров.

Въпреки че той остава в центъра на вниманието и под светлината на прожекторите. Както със салтоморталето, което направи с „актуализираната си позиция” по скандала в самолета от София до Варна и продължението му на летището в морския град, така и с непукизма и тоталната липса на какъвто и да е срам. Което всъщност го сравнява, ако не с целокупния 42-ри парламент, то поне с едно мнозинство от хора, които се различават по партийна принадлежност, но не и по самочувствие, усещане за всепозволеност и пълна липса на самооценка и самокритичност.

Парламентът тепърва ще се занимава със Сидеров. Или по-точно казано с искането на глравния прокурор да бъде свален имунитета на атакисткия вожд. Но за това – по-нататък в отчета за първия парламентарен ден.
Засега е достатъчно да се каже, че вождът на атакистите дойде навреме на работа; спря се да говори единствено с репортерката на БНТ, която обаче обърка с колежката й от bTv; не отговори на питането дали ще се откаже от имунитета си – той и/или цялата ПГ на „Атака”, но пък я попита дали е морално водещите на сутрешните блокове по bTv да получават по 15 000 лева на ден.

Казано с текста на една песен на Владимир Висоцки, те отново говориха на различни езици. Което всъщност е обичайно за Сидеров, с когото и за каквото и да говори.
Защото по-късно през деня той си поговори и с журналиста Сашо Диков. И знаете ли какво му каза за имунитета си? Попита Диков с какви пари е купил джип на дъщеря си...

Летището

Ако ще сравняваме случилото се в този 15 януари с поведението на Сидеров в самолет (може да е и на „Луфтханза”), то има мегдан да оприличим парламента и околните пространства на летище. Същите драконовски мерки за сигурност, сякаш ще каца самолет, похитен от терористи; същите буферни зони и коридори; както и главозамайващо, направо шашващо в количествено отношение присъствие на полиция и жандармерия.

За пореден път полицаите и жандармеристите около сградата на Народното събрание бяха многократно повече от протестиращите (и  дори не си помисляйте да питате какво е било полицейското присъствие в останалата част от столицата, където униформените би трябвало да осигуряват обществения ред и спокойствието на софиянци). Важното е да се опазят народните избраници от... любовта на избирателите им.

Прочее – лек му адреналин на масовия, спонтанен или организиран протест. Направо гушна босилека и то в условията на рецидив. Първо в петък, когато сутрешните заглавия плашеха, че „Четири протеста блокират столицата”, а се оказа, че не могат да се съберат 40 души накуп, та „лицата” и „гласовете” на протестите обявиха, че тяхната радикализирана форма ще се види на 15 януари.
Видя се.

Малко преди 9 часа едва около 15-ина души се бяха събрали и скандираха "Оставка!" в градинката на Художествената галерия. И понеже мерките за сигурност около сградата на парламента бяха хипер-мега-супер-свръх засилени, то е трудно да се преброи колко са хората от силите за сигурност.

Но полицейски кордон имаше строен и подреден пред и зад металните ограждения, с които е заграден парламентът, а над 15 коли на жандармерията бяха разположени встрани от сградата му, където е един от входовете, през които влизат народните представители.
Ей, като си говорим за летище, помните ли, че някъде в края на годината едни луди-млади май връчиха на всеки един депутат страхотни „реплики” на еднопосочни самолетни билети за далечна чужбина.
Както и да е. После се оказа, че са плагиатствали идеята от другата голяма партия. А иначе депутати си хвъркат пре-достатъчно с парите и за сметка на данъкоплатците. До Китай например, където Миков отиде преди Плевнелиев...

Господарите на мълчанието

Гражданинът Симеон Сакскобургготски обичаше да поучава своите министри си в качеството си на техен премиер, че човек е господар на мълчанието и роб на думите си.
Бойко Борисов май го е слушал в паузите между два SMS-а...
Така още в началото на първото за 2014-а година пленарно заседание на българския парламент започнаха странностите. Или това, което хората наричат циркове. Или най-малкото - едни хватки, номера, прийоми, тактики и демонстрации, които в никакъв случай не работят за повишаване на доверието или одобрението към парламента като институция

Лидерите на всички парламентарни групи без „Коалиция за България” се отказаха от правото си да огласят от парламентарната трибуна свои декларации с приоритетите си за новия парламентарен сезон.
Тон даде председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, който от мястото си в залата обясни на председателя на парламента Михаил Миков, че ще изчака да чуе какво ще каже управляващата партия. Миков се опита да обясни на Борисов каква е парламентарната традиция, но експремиерът така и не пожела да се качи на трибуната.

Така там се озова председателят на БСП и на „Коалиция за България” Сергей Станишев, който каза каквото имаше да каже – в смисъл, че от БСП и компания по-добри няма, защото са върнали надеждата на хората и подкрепят едно правителство, което работи все по-ефективно... защото е подкрепяно все така резултатно от новата тройна коалиция. Или нещо от този род.

На повторната покана от страна на Михаил Миков към групата на ГЕРБ последва повторен отказ - този път деклариран от бившия председател на НС Цецка Цачева. Лютви Местан също се отказа да чете декларация от името на ДПС. Оказа се, че и Волен Сидеров няма такива намерения.
След което прякото излъчване на заседанието по БНТ и БНР бе преустановено и парламентът мина към по-редови точки и проблеми.

Редно е да се каже, че в началото на деня НС започна нормално първото си за 2014-а година пленарно заседание. В залата имаше представители на всички парламентарни групи. При първоначалната регистрация чрез електронната система се регистрираха 170 народни представители. Малко по-късно обаче, предложението на Атанас Мерджанов от левицата за пряко излъчване на заседанието по БНТ и БНР бе гласувано от 206 депутати.
То поне да имаше какво да се излъчи.

Малко прах в очите...

Хайде сега да видим „живия живот” на все още живото 42-ро Народно събрание между мраморните колони в кулоарите на парламента.
След като Бойко Борисов се отказа да чете декларация от трибуната (А Б. Б. чете почти като  Тодор Живков някога – неразбираемо като селски поп и с неприкрита досада), изведнъж се оказа, че от ГЕРБ са подготвили не една, а две декларации. Една – за парламентаризма въобще и изобщо, и друга – за намеренията им през сезона и въобще.

Цецка Цачева прочете и двете декларации на иначе скучаещите парламентарни репортери.
В проекта на декларация на Народното събрание за утвърждаване на парламентаризма се посочва: „Ние, народните представители на 42-то Народно събрание, като подчертаваме значението на европейските и евроатлантическите ценности и върховенството на закона, като отбелязваме необходимостта от повишаване на доверието към държавните институции, като отчитаме повтарящите се прояви на агресия на народните представители от ПГ на „Атака” към граждани, журналисти, служители на реда, декларираме, че не приемаме и осъждаме поведението на народните представители от ПГ на „Атака” по време на полета до Варна и след него.

Определяме го като хулиганска проява, която не отговаря на нормите и очакванията за поведението на народни представители. Подкрепяме усилията на МВР и прокуратурата за бързо разследване на случая. Очакваме от отговорните институции точно прилагане на закона така, както се отнася за всички български граждани. Ще продължим да пазим авторитета на парламента като върховна институция в България и ще се противопоставяме на всички прояви, които го уронват”.

Цачева съобщи, че в последните дни от името на ПГ на ГЕРБ са потърсени контакти с ръководството и ПГ на Коалиция за България и ДПС, както и с ръководството на 42-то Народно събрание с намерение да се излезе с обща декларация от името на всички народни представители за утвърждаване на парламентаризма. Вместо това, в късния следобед във вторник, самата Цачева била уведомена, че не може да бъде постигнато такова съгласие, поради което следва проектът за тази декларация да бъде внесен по надлежния ред в парламента...

А ето и редове от другата декларация на ПГ на ГЕРБ – за намеренията. Много е хубава, личи си, че не са я писали Борисов и Цветанов.
„Имаме правителство, което ежедневно ни провокира да си задаваме въпроси, на които няма отговори.

Работата на българския парламент и днес има една основна рамка - тази на железните заграждения и полицейските кордони. Тя символично разделя народните представители от българските граждани. Тази рамка се оказва дълбока разделителна линия между власт и народ. Каквото и да сочим като свършено през последните месеци, не можем да забравим, че то бе съпроводено с протести и викове за оставка. Изходът от сградата, символ на демокрацията, е още по-труден", се посочва в текста, прочетен от Цачева в коридора на парламента.

И няколко вести за 2 петна

В този многословен откъм думи и беден откъм дела първи ден от новата сесия на НС, на повърхността на парламентарния и околния му живот изплуваха за малко и две петна.
Първото от тях е известно под името Бисер Миланов – Петното. Известен също с редовното си участие в демонстрациите в подкрепа на правителството, както и от присъствието си – чат-пат – на срещите на премиера Орешарски с представители на гражданското общество.

В сряда спецчасти арестуваха зрелищно пред парламента Бисер Миланов–Петното и приятелите му от движение "Свобода" буквално на стълбите на паметника на "Цар Освободител". Оказа се, че тайфата им е закопчана по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради отправени заплахи към журналисти от bTV. 
От държавното обвинение съобщиха, че е разпоредена проверка на делата срещу Бисер Миланов - две досъдебни производства за подбуждане към расова омраза и расова дискриминация и за закана за убийство.

Другото цветно събитие е свързано с Нина Гергова. Нали се сещата – дамата е едно от лицата на демонстрациите в подкрепа на правителството на Орешарски и на протестите пред Президенството. Тя била „отзована” от редиците на защитниците на кабинета, стана ясно от думите на възрастен мъж пред камерите на bTv. Иде реч за същата Гергова, чиито снимки на един от първите протести срещу кабинета на Орешарски бяха разпространени неотдавна, което не я сконфузи кой знае колко много.
Нина Гергова е отзована от Мая Манолова, тъй като се разбрало, че е провокаторка, заяви човекът, завъртял се в сряда край парламента, в подкрепа на правителството и управляващите.

Ей, разбрахте ли кой назначава и отзовава контрапротестиращите.
Самата Нина Гергова я нямаше, за да се защити. Или поне, за да защити правителството, коалицията и бъдещето дори...

Спомени от бъдещето

Като цяло първият парламентарен ден от новата сесия премина под сянката на един от 240-те действащи и временно бездействащи имунитети. Този на Волен Сидеров.
Може да се каже, че депутати от всички парламентарни групи декларираха готовността си той да бъде свален. Така, както иска главният прокурор.

Но не днес, а примерно след 14 дни, ако дотогава Сидеров сам не го направи. Което потвърждава, че у нас хубавите неща все така са ситуирани предимно в бъдещето.
Що се отнася до неприетата декларация на ГЕРБ в защита на парламентаризма (от Сидеров), то наследникът на Доган в ДПС – Лютви Местан – каза едно хубаво и едно вярно нещо.
Хубавото е уверението му, че ПГ на ДПС ще гласува за свалянето на имунитета на Сидеров. А вярната му оценка звучи дословно така:

„ГЕРБ малко трудно ще говори за реабилитирането на парламентаризма, защото той е дискредитиран точно от тях. Щях да повярвам на принципната позиция на Бойко Борисов, ако не беше направил грандиозни опити и положил грандиозни усилия за потулване на скандала в „Луфтханза” навремето, защото тогава властта му зависеше от Волен Сидеров и бяха в ясна коалиция”.
Местан припомня, че интересът клати феса, хе-хе...


Внушително полицейско присъствие изненада малцината протестиращи пред парламента в първия работен ден на депутатите С прякор Петното, какъв да е човекът? Ще се скриеш ли зад имунитета като мижитурка, попита Сашо Диков в сряда Волен Сидеров. Въпросът толкова разгневи лидерът на „Атака“, че той напусна парламента още в 10,00 ч. Отговорът, който чакаха всички този ден, така и не дойде

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки