Проблеми с получаване на мълчалив отказ за издаване на скица


Проблеми с получаване на мълчалив отказ за издаване на скица
Отказите за издаване на скица може да се обжалват пред Административен съд - София град
16 Януари 2014, Четвъртък


Водих дела срещу подставено лице за много скъп бащин имот в с. Долни Богров – дворно място на магистрала „Хемус”, с ток, питейна вода, евентуално и канализация.

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Мястото фигурира в емлячния регистър още преди 1929 г., за което имам и опис-декларация. На 30 март 2001 г. спечелих делото на ниво Софийски градски съд, но започнаха безкрайни дела за въвод във владение. На 17 юли 2013 г. отново спечелих – този път на ниво Върховен касационен съд (ВКС). Оттогава до днес не мога да си получа коригираната скица – от кадастъра просто не ми я дават.

През януари 2013 г. от поземлената комисия получих удостоверение за идентичност. Това значи, че удостоверението, некоригирана скица и решението на ВКС са идентични. На базата на тези три документа правоспособен инженер геодезист извърши корекция на дадената му от мен скица. Платени са всички законни такси, спазени са всички срокове, предадени са ми копия и протоколът, който е изготвил специалистът. Допълнително към преписката приложих решение на поземлената комисия, влязло в законен срок без да е обжалвано, както и актуализирано удостоверение за наследници.

На 28 юни 2013 г. инженер Р. Пърхова изчисли колко трябва да платя държавна такса и ме информира, че срокът започва да тече след внасяне на таксата и след като мине един месец отивам да си получа коригираната скица. Срокът изтече на 28 юли 2013 г. На  следващия ден отидох да си взема скицата, но не ми я дадоха. Написах цели пет жалби, но не получих отговор на нито една. На 26 август 2013 г. се оплаках писмено и на началника на правния отдел към Министерството за инвестиционното планиране и благоустройството, към което се води кадастърът.

Имотът е много скъп – за милиони, и на мафията очевидно й е много  болно да се раздели отново с него. Какво още бих могъл да направя?
Костадин Пейков,
София   
   

В случая е налице мълчалив отказ да ви бъде издадена скица от Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК), което представлява индивидуален административен акт по смисъла на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който може да бъде обжалван по предвидения в него ред пред Административен съд - София град.
Жалбата се подава в писмена форма в едномесечен срок от изтичането на срока, в който административният орган е бил длъжен да се произнесе. За съжаление този срок във вашия случай е изтекъл. Административните актове могат да се оспорят обаче без ограничение във времето, когато се иска обявяване на нищожността им.
Жалбата се подава в писмена форма чрез органа, издал оспорвания акт, в случая СГКК, до Административен съд – София град и трябва да съдържа:

1. посочване на съда;
2. трите имена и адрес, телефон, факс и електронен адрес, ако има такъв;
5. означение на обжалвания административен акт (в случая мълчалив отказ);
6. указание в какво се състои незаконосъобразността на акта;
7. в какво се състои искането (във вашия случай да бъде прогласена нищожността на мълчаливия отказ за издаване на скица от СГКК);
8. подпис на лицето, което подава жалбата или протеста.

В жалбата сте длъжен да посочите доказателствата, които искате да бъдат събрани, и да представите писмените доказателства, с които разполагате.
Към жалбата следва да приложите:
1. документ за платена държавна такса в размер на 10 лева;
2. преписи от жалбата и от писмените доказателства и от приложенията за СГКК.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки