В отговор на вашите въпроси


16 Януари 2014, Четвъртък


Много често, особено нощно време, ми се схващат мускулите на краката в долната им част, или пък стъпалата. Болките са кратковременни, но много силни и нетърпими.



Личният лекар ми каза, че това  са крампи и ми препоръча да взимам магнезий. Има ли билкови рецепти, които да помагат при това страдание?

Дафинка Богомилова,
Каспичан

Нощните спазми и крампи на мускулите на краката, както и мускулната атрофия, представляват разстройства в двигателната функция на определени мускулни групи, следствие увреждане на централната или периферната нервна система или като последица от възпалителни заболявания – първични или като усложнения от инстултни, мозъчни травми и пр.

Симптомите са ограничение или пълна невъзможност за движение на определени мускулни групи, като най-често се засягат крайниците.
Рецепта 1: С 1 л олио или зехтин се заливат 100 г дафинови листа. Кисне се на тъмно и топло 14 дни, като съдът често се разклаща. Използва се за разтривки на засегнатите крайници.

Рецепта 2: (Мария Даскалова, с. Дондуково, обл. Монтана): В 100 г мас се сипва 1 с. л. сол и се разбърква добре. С тази смес се разтриват крайниците.

Рецепта 3: Смесват се добре по 100 г дяволска уста (или коприва), мента, пача трева и блатен тъжник. От сместа се взимат 3 с. л. и се заливат вечер с 600 мл вряла вода. Оставят се да престоят една нощ. Настойката се приема 4 пъти на ден по 150 мл с мед преди хранене.

Рецепта 4: С 1 л ракия или водка се заливат 200 г корени от селим (девисил). Кисне на тъмно и топло 14 дни, като често се разклаща. От спиртния извлек се пие по 1 ч. л. 3 пъти на ден преди ядене в чай. Може да се използва и за разтривки.

Рецепта 5: С 2 л олио или зехтин се заливат по 50 г лайка, седефче, жълт кантарион, мащерка, дафинови листа. Кисне 14 дни като често се разклаща. Използва се за разтривки на болните места, които се правят вечер.

Рецепта 6: Счуква се 100 г чесън и се слага в стъклен буркан. Залива се с разтопена безсолна свинска мас, като до ръба на буркана трябва да останат два пръста. Вари се на водна баня 2 часа и с готовото мазило се мажат поразените места.

Рецепта 7 (при парези, Елена Ковачева, Разлог): Прави се компрес или пък болните крака се мажат с ябълков оцет, а след това с мас.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки