Януари ще е сух и топъл


Януари ще е сух и топъл
14 Януари 2014, Вторник


Валежите ще са предимно от дъжд, а температурите – положителни

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Мекото време в края на декември и прогнозираните наднормени температури в началото на януари са предпоставка част от есенните посеви в полските райони да преминат от дълбок в относителен покой.
През повечето дни от януари прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават климатичните норми, но ще останат под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетацията при зимните житни култури и трайните насаждения.

Изключения са възможни през най-топлите периоди от месеца по Черноморието, по долината на река Струма и в крайните южни райони, където се очакват средноденонощни температури над 5оС. В тези части от страната има вероятност да се създадат условия за протичане на слабо изразени вегетационни процеси при пшеницата и ечемика, което няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите.

През януари в полските райони на страната се очакват валежи предимно от дъжд и есенните посеви ще бъдат лишени от важната за тях защитна снежна покривка. Прогнозираните минимални температури през месеца на места до минус 13оС в условия без снежна покривка и по-продължително задържане ще представляват сериозна опасност само за част от късно засетите, през втората половина на ноември есенници, които ще зимуват във фаза втори-трети лист.

Тази година в резултат на удължената есенна вегетация по-голямата част от зимните житни култури прекратиха развитието си във фаза братене. Те са в добро състояние, добре закалени, с коефициент на братимост над 1,7.
През месеца овощните култури ще запазят състояние на покой.
През януари очакваните валежи ще са под нормата за месеца и ще увеличават влагозапасите главно в еднометровия почвен слой. В началото на зимата в голяма част от полските райони на страната почвените влагозапаси в еднометровия слой са между 80-85% ППВ (пределна полска влагоемност).

Необичайно ниски за сезона, между 60-65% от ППВ, са влагозапасите, измерени при пшеницата на места в Дунавската равнина (агростанциите Кнежа, Новачене). Най-високи, близки до ППВ, са почвените влагозапаси само на отделни места в крайните северозападни райони на страната (агростанция Капитановци).


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки