Стари терми бяха разкрити в Обзор


Стари терми бяха разкрити в Обзор
12 Януари 2014, Неделя


В края на миналата година в Обзор приключи първият етап от археологическите разкопки за разкриването на терми, които според архитектурния стил

Автор: Десант

и намерените в района фрагменти подсказват, че  са от ранновизантийския период (ІV-VІ в).
През последните 40 години археологическите проучвания в Обзор за съжаление са преустановени и богатото културно-историческо наследство остава скрито както за жителите, така и за гостите на морския град.

И едва през изминалата 2013 г. това положение се променя. Това става, след като по време на изкопни дейности за ремонт на ВиК инсталацията на града се разкриват части от монументална сграда. Впоследствие се установява, че това са стари терми. Проведеното спасително археологическо проучване обхваща площ от близо 300 кв.м.

През декември археологът на обекта Тодор Мавраков поясни пред медиите, че досега са разкрити две помещения . Първото е със сложен архитектурен план с обособени три полукръгли ниши (т. нар. екседри), които са врязани в дебелината на стените. В тях е имало оформени плитки басейнчета. Другото помещение също е с правоъгълни ниши, с хипокаустна система. „Тук е бил т.нар. калдариум, т.е. горещо помещение с топлата вода”, уточнява специалистът.

Засега са проучени едва 30 процента от съоръжението. Археолозите се надяват останалата част да бъде разкрита през следващата година.
„Освен разкопките на ранновизантийските терми, в недрата на града лежи храм на бог Юпитер и средновековна крепост“, коментира наличните останки от културно-историческото наследство на Обзор кметът му Христо Янев.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки