Оръдия украсиха хасковски парк


Оръдия украсиха хасковски парк
Докараните от Велико Търново оръдия от Втората световна война вече са монтирани край Паметника на 10-и Родопски полк
12 Януари 2014, Неделя


Досега те са били част от музейната експозиция на военноремонтния завод “Терем”

Автор: Христо Христов

Областна администрация - Хасково достави от  Велико Търново две артилерийски оръдия от Втората световна война за новоизграждащия се мемориален парк на героите в града. Досега те са били част от музейната експозиция на военноремонтния завод „Терем“. Двата експоната вече са разположени край Паметника на 10-и пехотен Родопски полк, обявен от проф. Божидар Димитров за най-красивия войнишки паметник у нас.
Монументът бе реставриран и открит миналата година. Той е издигнат през 20-те години на миналия век в памет на героите от Балканските войни.

Хасковлии наричат  мястото „парка на областните управители“.  Теренът започна да се облагородява по времето на ГЕРБ. Първоначалната идея е била две гаубици от полигона в село Корен да бъдат разположени край паметника. От военния обект обаче отказали, защото използвали  техниката като мишени за ученията.

Предстои оръдието „Круп“ и гаубицата да бъдат реставрирани напролет. Ще се търсят и средства от дарители за започване облагородяването на терена, който в момента е буренясал.  Паметникът натрупа популярност тази пролет, когато бе определен за едно от местата в страната, където бе чествана 100-годишнината от превземането на Одринската крепост. Тъй като монументът и оръдията се намират на територията на бившия казармен комплекс в Хасково, за сигурността им ще се грижи денонощна охрана.

Паметникът на 10-и Родопски пехотен полк е единственият по рода си в цяла България и е построен със средства на участниците в полка и техните роднини. От четирите лъвски глави е текла вода в коритото под тях, където навремето са се пояли конете на кавалерийския полк.
10 Родопски полк е формиран през 1885 г. в Хасково след примирието от Сръбско-българската война (1885 г.) под наименованието 3-ти пехотен Шейновски полк. В състава му влизат 10-а хасковска дружина, 8-ма пловдивска резервна дружина, 6-а пловдивска резервна дружина и 4-та пещерска дружина от Източнорумелийската милиция.

През годините на съществуването му неколкократно е преформирован и е променяно името му. През Балканската война участва в първия бой за овладяване на височината Курт-Кале, а след това в боевете при селата Булдур-кьой, Кадъкьой, Коюнлий и Юруш.
Дружина от полка участва в пленяването на 14 000 корпус на Явер паша на 15 ноември 1912 г. Полкът е част от обсадата на източния сектор на Одринската крепост.

На 12 март 1913 г. в полунощ първи тръгва в атака срещу форта „Айджиоглу”. Родопци превземат своя форт в 1.50 ч. на 13 март и с това разкъсват считаната за непробиваема до момента фортова линия. В пряката атака на Одрин загиват 129 души от полка, а 65 умират по-късно от получените рани. Със завземането на калето се слага и край на освободителната Балканска война, върнала на България стотици отнети й селища.

Във Втората балканска война полкът участва  в боевете срещу сърбите край река Брегалница. На 9 юли 1913 г. неговите войници  разбиват сръбските и черногорски полкове и овладяват върховете Говедар и Повиен. Тогава формированието губи 73 офицери и войници.
След промените в армията, извършени през 1920 г., полкът бива трансформиран в 10 пехотна дружина. През 1941 г. войсковата единица е позиционирана в района на Гюмюрджина и Дедеагач. Година по-късно е на Прикриващия фронт, а през 1943 г. влиза в състава на Втори български окупационен корпус, взимайки участие във финалните битки на Втората световна война.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки