В земеделието пак се разхвърчаха „калинки“


В земеделието пак се разхвърчаха „калинки“
Цвета Караянчева от ГЕРБ (в ляво) и Гюрсел Емин – човек на ДПС, влязоха в задочен спор коя партия е назначила повече кадри без нужния ценз в земеделската администрация
10 Януари 2014, Петък


Доскорошното управление на ГЕРБ най-вероятно ще остане в историята не с блесналите пред очите ни изградени уж от него магистрали, а преди всичко с безкрайното роене

Автор: Яна Славянска

 на „калинки“, каквито се разхвърчаха първо от масивната сграда на националния фонд „Земеделие“.
Безобидното и симпатично иначе насекомо бе набедено за символ на бездарието и връзкарството, само защото начело на държавната институция, подпомагаща финансово родните земеделци, бе назначена зовящата се Калина щерка на шефа на столичната пожарна, която впоследствие се оказа с диплома менте. 

За съжаление, на роенето на „калинките“ по партийна линия очевидно не е сложен край и при днешните управляващи, като поредният санитарен вой срещу тази „напаст божия“ бе надигнат тези дни – по ирония на съдбата – от депутат на ГЕРБ. Напористата Цвета Караянчева публично се възмути от проявите на „управленски произвол и превишаване на правомощията“, в които тя обвини началника на Областната дирекция „Земеделие” в Кърджали Гюрсел Емин. През последните няколко месеца Емин упражнява системен натиск върху служители на дирекцията и общинските земеделски служби - заяви тя.

Хлевоустата гербаджийка написа отворено писмо до премиера Орешарски и до земеделския министър Греков, в което твърди, че високо квалифицирани експерти с безупречна професионална биография са били принуждавани да напускат службата си със заплахи, че ако не го сторят доброволно, ще бъдат уволнени. Заплашителните закани се сипели лично от устата на ръководителя на областната земеделска служба в Кърджали по време на предприетата от него обиколка на общинските подразделения на институцията.

Паралелно с масовата чистка в администрацията поголовно били назначавани хора от  „банката кадри на ДПС“, които нямат необходимия образователен ценз и подготовка – алармира още Караянчева, която днес се прави на ни лук яла, ни лук мирисала,  но мнозина си спомнят, че тя бе скъп гост край Босфора на конгреса на партията на Ердоган.
Самият Гюрсел Емин, който седна в креслото на кърджалийски шеф на фонд „Земеделие“, след като бе предложен от областната структура на ДПС, в изявление за 24rodopi.com поясни,  че обикалял региона, не за да кадрува, а да види как върви кампанията за предоставяне на ваучери за горива на земеделските производители.

Що се отнася до обвиненията на герберската депутатка за дискриминационен подход спрямо хора с доказан опит, Емин контрира в медиите, че заварил по службите много хора, турени там от ГЕРБ без нужния ценз и затова било нормално тези назначения да бъдат ревизирани.

Безспорно това е принципно така, поне що се отнася до спазването на принципа „вън калинките от държавната администрация“. Но са твърде глождещи съмненията  доколко принципно се извършва въпросното  прочистване. Те няма как да не се породят, тъй като същият господин Гюрсел Емин близо една петилетка оглавяваше фонд „Тютюн“ на национално ниво – допреди в началото на 2010 г. гербаджиите да го изритат от там с гръм и трясък. Което пък, ако се взрем в сегашните му действия, не може да не остави привкус за реваншизъм.

Впрочем, нека припомним, че докато беше начело на  закрития днес фонд „Тютюн“ –  оня, дето преди субсидираше тютюнопроизводството, което днес се задъхва от проблеми (виж стр. 12), името му бе замесено в шумен скандал за щедро раздаване на премии и купуване на служебни автомобили за фонда за много повече пари от утвърдените за капиталови разходи.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки