Очакват се отцепници и от левицата


Очакват се отцепници и от левицата
Дори и в настоящия парламент се срещат депутати, които не са подвластни на партийната дисциплина...
10 Януари 2014, Петък


Люспенето в парламентарните групи със сигурност ще продължи. Нищо чудно  Борисов да си напазарува депутат от Станишев

Автор: Борислав Михайлов

Няма съмнение, че и през новата парламентарна сесия ще продължат опитите – най-вече от страна на левицата – за едно нежно преориентиране на някои депутати от групата на ГЕРБ към неформалната група на независимите. Това вече се случи с двама народни представители от поразпасаната в момента и желязна в предишното Народно събрание група – Светлин Танчев и Георги Марков.
Интересното е, че подобни неща са на път да се случат и в групата на Коалиция за България.

На първо място иде реч за земеделеца Румен Йончев, който обаче не е социалист, а коалиционен партньор - председател на Земеделски народен съюз. Преди дни той ясно декларира, че прави коалиция с партията на Николай Бареков и ВМРО. Вярно е, Йончев каза още, че няма да напуска ПГ на левицата, защото избирателите му го били пратили именно там да защитава правата им. Но когато твоята партия е една, групата  заплатоосигурителница – друга, а плановете ти  за продължаване на депутатското битие са те направили част от трети политически проект, работата я пиши „бегала, както казват шопите.

По-добре не бройте Румен Йончев сред подвластните на партийната дисциплина гласове в парламентарната група на левицата.
И освен това там вече има и дисидент, различен от останалата извън борда Татяна Дончева. Става дума за Страхил Ангелов, проявил безстрашност, която по собственото му признание, вече му е донесла немалко нелицеприятни разговори със Станишев.

„Липсата на коалиционно споразумение води до диспропорции във властта – държавата е докарана до състояние решенията да не се вземат в кулоарите на формалната власт”, коментира неотдавна Ангелов пред bTV. Според него БСП е отстъпила непропорционално много власт на партньора си в управлението ДПС и на практика властта на ДПС е много по-голяма, отколкото съответната електорална подкрепа за партията.
Ангелов подчерта още, че това е решение на ръководството на БСП, която била загубила идентичност и идейни ориентири.

Този соцдепутат освен това имал и усещането, че Столетницата се превръща в лидерска партия, за да обслужва едни или други интереси. Дали пък няма да доживеем Борисов да си напазарува депутат от Станишев?
Вечно проблемна е и „Атака” с нейното перманентно състояние на полуразпад, който все не стига и не стига до неконтролируема верижна реакция.

В миналото Народно събрание политически прелъстители буквално разсипаха групата на Сидеров, но не можаха да я ликвидират като самостоятелна група, както това се случи с хората на Яне Янев.
Сега това ще продължи като опити за пазаруване на депутати, но е още рано да се прогнозира какви размери ще придобие. Пък и не се знае колко народни избранници ще останат в нейните редици, ако главният прокурор приведе в действие заканите си да поиска имунитета и на други парламентаристи от „Атака“, взели участие във варненското меле, забъркано от лидера им.


Румен Йончев

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки