Премиерши в сянка въртят държавата


Премиерши в сянка въртят държавата
Тепърва Моника ще реди министерските листи на Станишев, както Цветелина редеше кабинета на Борисов
10 Януари 2014, Петък


Слонските бизнес апетити на нежните половинки на Сергей Станишев и Бойко Борисов

Автор: Велизар Енчев

Кое е общото между нежните половинки на експремиера Бойко Борисов и премиера в сянка Сергей Станишев? И двете са крехки дами на сурова диета, но със слонски апетит за пари и имоти.
Докато бе премиерша в сянка, Бориславова продаде дяловете си в Си Банк за умопомрачителните 300 милиона и така стана най-богатата жена в България. Това е същата банка, която при управлението на НДСВ и ДПС съхраняваше парите на повечето държавни фирми и на първо място на МВР и КАТ, подчинени на тогавашния главен секретар на вътрешното ведомство Бойко Борисов.

А когато пишман генералът стана кмет на София, първата му среща бе с исландския милионер Тор Бьорголсфон, който малко след това купи и препродаде БТК. Естествено, милионите по сделката минаха през банката на Цветелина. Понеже за нея банките са като носни кърпички, часове след раздялата си със Си Банк дамата се сдоби с Българо-американската кредитна банка, чието кредо звучи благородно: "Да озеленим България!"
Разполагайки с изпреварваща информация от "Дондуков" 1, премиершата предвидливо се насочи към ВЕИ-тата, или т.нар. възобновяеми енергийни източници.

Казано по-просто, госпожата инвестира цяло състояние в зелената енергия. И не сгреши, защото всеки момент се очакваше европейска директива за задължително изкупуване от държавата на енергията, произведена от частни слънчеви панели и вятърни централи.
Случайно или не, точно по това време премиер бе Бойко Борисов. Също толкова случайно през есента на 2009-а Си Банк спечели първия търг на кабинета на ГЕРБ - за разпространение на винетните стикери.

Като по филмов сценарий за мръсните афери на Уолстрийт, Български пощи се отказаха от търга и осигуриха служебна победа на Си Банк. За мащабите на премиершата дарените й 60 млн. лева са джобни пари. Но капка по капка, вир става, мъдро е казал народът.
Когато се къпеш в пари, има ли значение кой управлява и дали си премиерша? Затова и абдикацията на Борисов от властта не помрачи бизнес кариерата на Бориславова, предвидливо насочила се към курортния бизнес. Докато народът лапаше мухи и немееше пред мускулите на сикаджията, премиершата в сянка приватизирала сто процента зимния курорт Пампорово.

На фона на внушителната си хотелска империя, облечена в суперскъп скиорски екип и обградена от каймака на родния елит, крехката дама щедро отвори зимните си палати за министри и правителствени чиновници. Ето, това е грижа за народа, а не мизерните коледни подаяния за пенсионерите!
Като милееща за бедния народ, Бориславова инвестира в най-бедния край на страната - Северозападна България. И вложи милиони в... слонска трева.

Залагайки на държавната подкрепа при изкупуване на енергията, банкерката внесе екзотична трева, за да произвежда биомаса, нужна за биогориво, сиреч за зелената енергия. Така доказа древната максима, че пари при пари отиват. В нашенския вариант максимата звучи другояче: "Пари при премиерши отиват".
С две думи - оправна жена! Оправи си живота при три правителства и косъм не падна от главата й, даже увеличи банковите си авоари и никой не поставя под съмнение чистотата на зелените й пари. Защото най-чисти са изпраните пари.

Като злословя за премиерските съпруги, мисля си, че май е време да сменя плочата и оставя на мира експремиершата. От 2003-та до 2013-а съм излял толкова черно мастило по Цветелина, че вече имам угризения на съвестта.
Даже се питам: какво ми е сторила Цветелина, та й станах  медиен душманин? Защо завистливо броя милионите на дамата и калям модната икона на новото време?
Но да не се поддавам на сантиментални настроения, да не бягам от любимата ми тема за мутресите на прехода. Животът по презумпция е несправедлив - на малцина избраници на съдбата дава много, на мнозината неудачници отнема и малкото.

Понеже неолиберализмът не ни отмина и тук рогът на изобилието е резервиран за богатите. Ала не почтено богатите от труда си, а престъпно обогатилите се от чуждия труд.
От половин година държавата ни се върти от новата премиерша в сянка - Моника Йосифова. Фамилното й име е от банкера-първопроходец Венцислав Йосифов, влязъл в демократичната ни история като първия фалирал банкер.
И с още нещо се записа в летописите на прехода собственикът на злополучната за вложителите Първа частна банка - Йосифов бе първият милионер, издигнат от БСП за кмет на София. С този екзотичен избор столетницата обърна резбата и стана първата лява партия с дясна политика.

Като жена с нюх за мъжете с пари, Моника се прероди от бивша банкерша в настояща премиерша. За кратко стъпи и на репортерското поприще, но бързо-бързо откри, че от новинарство не се живее, още по-малко се богатее. Поучена от опита на банкерката Цветелина, и Моника смени мъжа си. Все пак шеф на ПЕС е много повече от фалирал банкер.
Червените ми критици ще скочат с аргумента, че премиершата е с фамилията Орешарски и че Моника е само съпруга на Станишев и бизнесдама с преуспяваща фирма за рекламна дейност, модерно наричана пиар.

На влъхвите от "Позитано" ще кажа: в съградената от тях капиталистическа България видимото е измамно, а истината е в невидимото. Що се отнася до пиарската агенция на Моника, тя е наистина успешна. Колкото успешно въртеше парите на държавата Цветелина Бориславова.
И хайде да назовем истината. Знаете ли що е това пиар с държавни пари и с евросубсидии от Брюксел? - Това си е чисто шменти-капели, както се изразяваше по народному Борисов. Това е узаконен тарикатлък, позволяващ на избрани от правителството фирми да рекламират нещо, което изобщо няма нужда от реклама. Или ако все пак има нужда, налице са безплатните канали на БНТ и БНР.

Вместо премиерът да задължи държавните радио и телевизия да пропагандират техниките за усвояване на пари по земеделски програми например, то изсипва милиони в агенции за пиар, които съвършено случайно са на наши хора.
Справка - вижте любимата млада пиарка на герберския земеделски министър Мирослав Найденов, която при неговото министерстване получи 100 000 лева за своята рекламна агенция.

И Моника е от категорията на любимите пиарки. Но за разлика от любимата на Найденов, тя узакони връзката си със Станишев. Честно и почтено госпожата мина под венчилото и се сдоби с нова фамилия и произтичащите от това нови перспективи.
Оказа се обаче, че спечелените от пиарство пари не са чисти. В последите дни на 2013-а германското издание "Шпигел" публикува неприятни за семейство Станишеви разкрития, в които четем:

„Председателят на Европейския парламент-социалистът Мартин Шулц, има проблем с невнимателното използване на финансови ресурси, в които влизат и безвъзмездно отпуснатите 60 000 евро на пиар фирмата на съпругата на шефа на ПЕС Сергей Станишев – Моника Йосифова”. "Шпигел" цитира евродепутата от Християндемократическия съюз Инге Гресле - член на комисията по бюджетен контрол. Според нея "това мирише на пасивен подкуп на длъжностно лице за действие по служба. Затова ще изискваме прецизна проверка на процедурата за обявяване на конкурса".

Чиновниците в дирекция "Комуникации" на Европарламента не виждат конфликт на интереси в казуса, защото при възлагането на обществената поръчка на Йосифова не знаели за роднинските й връзки със Станишев.
А знаете ли за какво ще отидат хилядите евро на Моника? За организиране на конференция в Софийския университет и за конкурс за детска рисунка, като финалът на проекта ще е малко преди евроизборите, когато ще се проведе симулация на работата на Европейския парламент...

Господи, и тези в Брюксел са като мошениците в София!
Новата премиерша все още е в сянката на Станишев, но сянката й тепърва ще придобива плътен и видим образ. Тепърва Моника ще излиза на сцената като хищна бизнесдама, както десетина години тази роля играеше мултимилионерката Цветелина Бориславова. Тепърва Моника ще реди министерските листи на Станишев, както Цветелина редеше кабинета на Борисов.

Как да не се отвратиш от политиците, как да не мразиш мутрите и мутресите в политиката! Сега разбирате ли защо избухват революциите, помитащи всичко пред себе си и проливащи реки от кръв?

Анализирай това
Когато се къпеш в пари, има ли значение кой управлява и дали си премиерша? Затова и абдикацията на Борисов от властта не помрачи бизнес кариерата на Бориславова, предвидливо насочила се към курортния бизнес. Докато народът лапаше мухи и немееше пред мускулите на сикаджията, премиершата в сянка приватизирала сто процента зимния курорт Пампорово.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки