Ще даде ли Волен доброволно имунитета си


Ще даде ли Волен  доброволно имунитета си
Виктор Стоянов бе причакан след участие в предаването „Часът на Милен Цветков“ пред Нова телевизия от разбеснели се атакисти. На снимката се вижда депутатът Димитър Димов, който кара Стоянов да изяде маската на Волен Сидеров, с която композиторът бе влязъ
10 Януари 2014, Петък


Отговорът на този въпрос ще стане ясен най-късно до 23 януари, когато изтича 14-дневният срок, в който лидерът на „Атака“ може да даде съгласие да му бъде свален

Автор: Севдалина Пенева

имунитета по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Дали Волен Сидеров ще го направи, или ще се остави в ръцете на колегите си депутати в Народното събрание, е една от основните теми и в социалните мрежи в интернет тези дни. Във „Фейсбук“ например, вече тече залагане, организирано от групата „Имунизирай България срещу Волен Сидеров“.
Засега обаче, броят на песимистите, които не вярват псевдонационалистът сам да си тръгне от политиката, надвишава този на оптимистите.

Сидеров имаше възможност да покаже, че не е страхливец и през 2006 година, когато имунитетът му бе поискан заради срамния инцидент на автомагистрала „Тракия“ (виж карето с хронологията на агресивните му изяви по-долу). Но той се вкопчи в неприкосновеността си на „народен избраник“. Очакванията са, че подобен дребнав и егоистичен ход Волен Сидеров ще предприеме и сега. С което ще се разпише в историята на българския парламентаризъм като единствения депутат, отказал да се съобрази с искането на прокуратурата.

За тези, които може би са забравили, напомняме, че само в рамките на 42-то НС по искане на главния прокурор без имунитет (доброволно даден) се оказаха четирима народни представители – Цветан Цветанов, Сергей Станишев, Щерьо Щерев и Петър Ангелов. Нито един от тях не изчака да види унизителното гласуване на колегите си така, както е на път да стори Сидеров. Вместо съгласие да му бъде свален имунитета, втори ден той разпространява в медиите версията за заговор срещу него.

На 8 януари Главна прокуратура излезе със становище, че лидерът на "Атака" ще бъде разследван по текст от Наказателния кодекс за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице – полицай, при изпълнение на служебните му функции. За подобно престъпление НК предвижда до три години лишаване от свобода.

Другият текст, по който има събрани достатъчно доказателства срещу Сидеров, е за непристойни действия и съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред. Предвиденото наказание в този случай е пък до пет години затвор.
Сидеров ще бъде подведен под отговорност и за нападението срещу Димитър Бахнев (виж стр. 2). Според обвинителите, това е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите.

Очаква се обвинения да бъдат повдигнати и срещу останалите депутати от „Атака“, които са участвали в боя над Димитър Бахнев на варненския аеропорт на 6 януари вечерта.
В знак на протест срещу арогантното и агресивно поведение на Волен Сидеров и приближените му, на 8 януари в София, точно срещу Съдебната палата (където се взимаше решението за имунитета) се събраха граждани, които освиркваха атакистите, дошли да показват мускули пред магистратите.

Те внесоха и петиция до главния прокурор, в която също настояваха за снемане на имунитета и оставка на Сидеров за злоупотреба с влияние.
Припомняме, че още през юли м.г., по повод хулигански прояви на лидера на "Атака", Сотир Цацаров заяви, че "ако се открият признаци на квалифицирано хулиганство, Волен Сидеров ще бъде задържан, след което аз ще уведомя председателя на НС... Няма да си играем на имунитети и възбуждане на наказателно престъпление", каза тогава Цацаров. И удържа на думата си.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки