Една българка по стъпките на Спилбърг и Копола


Една българка по стъпките на Спилбърг и Копола
Кристина Николова
28 Декември 2013, Събота


Младата Кристина Николова вече има над 20 филма в Америка, а преди месец бе премиерата на режисьорския й дебют „Вяра, любов и уиски”

Автор: Георги Ваташки

В началото на декември по родните киноекрани бе премиерата на новия български филм „Вяра, любов и уиски“. Продукцията се окичи през годината с многобройни награди от авторитетни филмови фестивали. Сред тях са призът Kodak Vision за най-добра операторска работа на кинофеста „Сламданс 2013“ в Далас, наградата на журито DIFF 2013 за най-добър европейски филм на Международния фестивал на любовния филм в белгийския град Монс, а също и приза за дебют на форума за източноевропейско кино в Лос Анджелис 7th SEE Fest.

Режисьор на лентата е младата българка Кристина Николова, която от 14 години живее и работи в далечна Америка. В своята филмова биография отвъд Океана тя вече има 20 късометражни, два игрални и три документални ленти, като „Вяра, любов и уиски“ е
нейният дебют на режисьорския пулт.

За любовта на Кристина към киното голям принос имат нейните родители, които са професионални кинаджии. Майка й – професор Емилия Стоева, дълги години е оператор в документалната студия „Време”, а днес е един от видните преподаватели в Националната академия за филмово и театрално изкуство „Кръстьо Сарафов”. Бащата на Кристина пък е известният български кинооператор Георги Николов, заснел любими за нашите зрители филми като „Елегия“, Бай Ганьо тръгва по Европа“ и „След края на света“.

„Никога не съм имала намерение да се занимавам с кино. Но когато го реших, усетих се на позната територия, защото съм изкарала цялото си детство по снимачните площадки . Мисля че определено е останало нещо в кръвта ми от родителите ми“, споделя режисьорката.

Младата българка завършва средното си образование в София с отличие и решава да кандидатства за стипендия по икономика в Чикагския университет. Тя е сред първите приети там и през 1999 г., едва 17-годишна, пристига в Новия свят. Първите години в страната на неограничените възможности са трудни за Кристина, но тя е твърдо решена да преуспее и заляга над учебниците.

„В САЩ много вярват в образованието - само то може да осигури приличен живот. Тъй като работех, докато учех, се подготвях през нощта. Често се чудех има ли смисъл да се лишавам от купони и удоволствия. Но бях убедена, че жертвата си заслужава, защото сега не се чувствам като чужденец в Америка”, изтъква още нашенката.

С магията на големия екран тя се среща отново в последната година от следването си в Чикаго. „Една от възможностите на университетското образование отвъд Океана е още през първата си година да запишеш курсове, различни от основния ти предмет. Един ден влязох в час по кино, който се водеше от известен критик, а филмът беше просто един бял екран. Нашата задача бе да направим хартиено самолетче и да го хвърлим към екрана, ефектът бе поразителен. Задачата ми се стори странна, но въздействието на експеримента се запечата в съзнанието ми. Така без да съм сигурна дали и как точно ще се справя, се преместих и започнах да уча кино“, спомня си Кристина.

Твърдо решена да се отдаде на седмото изкуство, тя започва да следва режисура в знаменитата киноакадемия „Тиш“ в Ню Йорк. В нейния клас учи и актьорът Джеймс Франко, който към днешна дата е една от най-големите звезди на Холивуд. Талантът на нашето момиче бързо е забелязан от преподавателите и холивудските продуценти, които често изнасят лекции в киноучилището. Първоначално сънародничката ни трупа опит като оператор и само за първите две години от обучението си участва в създаването на 14 късометражни продукции. Сред филмовите среди в Голямата ябълка като сериозен успех са отбелязани и двата документални филма, които тя заснема - „Смъртта и целият път обратно” и „Модус вивенди“ през 2006 г.

Докато се труди зад камерата, тя среща своя бъдещ съпруг Пол Долио, който също учи в „Тиш“ и мечтае да създава филмови шедьоври. Той става продуцент и на дебюта на Николова като режисьор - „Вяра, любов и уиски“. На екрана са известни имена от България, Македония и САЩ - Ана Стояновска, Валери Йорданов, Джон Кийблър, Явор Бахаров и Лидия Инджова. Във фокуса на динамичната история е млада българка, която обръща гръб на изпълнения със спокойствие и комфорт живот в Америка, за да се върне в родината при своя приятел Вал, чието всекидневие е изпълнено със саморазрушителни навици. Когато в България неочаквано пристига годеникът й Скот, тя трябва да избере –
уреденото бъдеще или обречената любов.

В сценария на лентата, както признава Кристина, има немалко нюанси от собствения й житейски опит на емигрант: „Първите филми сякаш изискват от режисьорите да се обърнат към личен мотив в живота си. За мен това е емиграцията. Животът ми беше напълно променен и никога нямаше да разбера дали съм направила правилния избор, или не съм. И героинята във филма се опитва да разбере правилен ли е изборът й, когато се връща за лятото в България. Но струва ми се, най-важното по смисъл е решението й да остане в трудния несигурен живот при човека, когото обича.”

Премиерата на „Вяра, любов и уиски“ отвъд Океана е едновременно в 15 американски града. Оказва че младите зрители в САЩ също се вълнуват от темите във филма, заради което и салоните са пълни с публика. „Може би най-добрите прожекции до момента са в Далас и в Чикаго. В Далас прожекцията беше в една огромна зала, пълна със зрители. Не се бях замисляла, но се оказа, че младите хора в тексаския мегаполис са изправени пред голямата дилема – да заминат в Ню Йорк или да останат у дома си, в топлия провинциален юг”, отбелязва българката.

Освен критиката, и маститите продуценти от Меката на киното също са впечатлени от таланта на нашата сънародничка. След като получава приза на фестивала „Сламданс 2013“,  „Вяра, любов и уиски“ е високо оценен и от влиятелната  кинокомпания Weinstein Company. Единствената им забележка към лентата е, че за да стигне до повече зрители в световен мащаб, тя трябва да има и версия на английски език.

Въпреки успехите и изпълнените с работа дни, Кристина всяко лято се завръща в Родината за близо месец, за да се види със семейството и приятелите си. „Пол изключително много харесва България - слънце, красива природа, готини приятели. За него най-впечатляващо обаче е спокойствието, което е далеч от бясното темпо на Америка. Мисля, че сам ще поиска да заживеем в България”, убедена е нашенката.

След като преминат прожекциите на „Вяра, любов и уиски“ по родните екрани, Кристина ще се върне зад камерата, за да продължи работа по следващата си творба - „Дни на мания“. Режисьор е съпругът й, а тя ще бъде оператор и продуцент на филма. Сюжетът отново е разтърсващ - момче и момиче с биполярно разстройство се срещат в психиатрия. Чувствата вадят най-красивото и най-грозното от тях. Главната роля ще се изпълнява от истинска холивудска звезда – Кейти Холмс. Тя е бивша съпруга на Том Круз и е известна на българските зрители от филми като „Батман в началото“ и сериала „Кръгът на Доусън“.

„Кейти беше изключително заинтригувана да участва, след като прочете сценария. По време на брака си с Том Круз не е имала възможност да снима активно и неслучайно търсеше интересен сюжет. Дадохме й да гледа "Вяра, любов и уиски". Тя го хареса много и се съгласи да участва”, споделя Кристина подробностите около новия си проект.


Постерът за филма „Вяра, любов и уиски“ Кристина по време на режисьорския си дебют

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки