Фермерите с ваучери за гориво ще водят дневници


Фермерите с ваучери за гориво ще водят дневници
28 Декември 2013, Събота


След четиригодишно прекъсване българските земеделски производители отново ще ползват гориво за селскостопанските машини с намалена акцизна ставка


Фермерите и останалите, запознати с перипетиите по проблема, знаят, че на два пъти по време на управлението си ГЕРБ пускаха съответната нотификация за държавна помощ до Европейската комисия и заделяха в бюджета на държавата по около 70 милиона лева.
Дори по едно време бяха почнали да отпечатват и самите ценни книжа – ваучерите, които да раздадат на регистрираните по съответния ред земеделци, но премиерът тогава Бойко Борисов продължаваше да се сърди на зърнопроизводителите, задето спретнаха механизирана стачка още през първата година от управлението му. И всичко в края на краищата си остана само в рамките на иначе шумно декларираните намерения.

Тук е нужно разяснението, че подобна политика на европейско и държавно дотиране на земеделската продукция, в чиято цена влиза и стойността на горивото, изразходвано за производството й, е отдавнашна практика във всички страни на общността.
Нещо повече – там са създадени и функционират от години добри механизми за контрол върху изразходването на отпусканите средства. А и самите те на единица площ обработваема земя и на глава добитък са много по-големи от заделяните за същата цел у нас.

Решаването на този наболял проблем през тази година бе предоставено на група експерти, излъчени от средите на самите производители. Така се стигна до  изработването на справедлив и действен механизъм за отпускане на поевтинено гориво на земеделските производители, използвано от тях за производство на селскостопанска продукцията, включващ в себе си и действен контрол.

Това като изключителен успех ни бе съобщено още преди време от Дарина Ташкова, регионален координатор на Асоциацията на земеделските производители в България за Бургаска област и голям земеделски производител, взела дейно участие в работата на експертната група.

Според изработения механизъм фермерите, които ще получат държавна помощ под формата на ваучери за гориво, ще го купуват от бензиностанциите, които са им най-близо.
В специални дневници по образец на министерството те ще отбелязват вече не само изразходваните от тях количества, но ще ги обвързват съгласно утвърдени нормативи с извършените от тях агротехнически мероприятия по обработка на почвата и оглеждането на животни. Това в голяма степен се приема от министерството като гаранция, че отпусканото на земеделците гориво ще отива само за техни цели, а няма да бъде препродавано на други лица.

Декларациите си за предоставяне на ваучери фермерите ще могат да подават между 2 януари и 3 февруари догодина, а държавната помощ под формата на намалена акцизна ставка е в размер на 84 млн. лв. От нея ще могат да се възползват всички регистрирани земеделски производители, които обработват площи със земеделски култури и отглеждат животни за производство на първична селскостопанска продукция.

Отпускането на средствата ще става на два етапа. Необходимо е фермерите да подадат в общинските земеделски служби първоначални декларации, лична карта и талон за регистрация като земеделски производители. Заедно с това те ще трябва да заявят своите прогнозни данни за годишното потребление на гориво по видове култури и брой животни.
Всички нужни документи за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на МЗХ.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки