Иван, последният майстор на духано стъкло


Иван, последният майстор на духано стъкло
Иван Станев придава форма на горещото стъкло, от което ще се получи топка за новогодишната елха
22 Декември 2013, Неделя


Неговите изящни украшения за новогодишната елха са последният отпор срещу китайския стиропорен кич и пошлост

Автор: Камен Колев

Иван Станев, един пловдивчанин, на когото Всевишният е отнел възможността да ходи добре, всяка Коледа невидимо идва в домовете на българите. Той е последният у нас майстор на духано стъкло и единствен произвежда с талантливите си ръце изящни украшения и върхове за новогодишната елха. Преди дни Иван откри в Града под тепетата ателие за стъклени играчки с мечтата да опази премяната на коледното ни дръвче от китайския стиропорен кич и пошлост. Преди 35 г. Иван Станев е трудоустроен заради протеза на крака. Съдбата го отвежда в кооперацията за хора с увреждания „Марица“.

Когато той попада в занаята, с издухване, оцветяване и декорация на стъкло в Пловдив се занимават около стотина човека.
Младежът влиза в цеха и когато вижда как колегите му от обикновени прозрачни тръби създават магия и красота само с помощта на горелки, остава поразен завинаги от изящния занаят.

Оттогава мекото магнезиево стъкло се превръща в негова страст, начин на живот, мечта. Използва 200-годишна технология, при която стъклото се разтопява в пещ, а после механично се оформя във формата на тръбички. Най-голямото майсторство е във въртенето му, казва Иван.
Тръбата трябва да се нагрее на газова горелка при температура от 800 градуса и от нея да се изтеглят шпицове и малки орнаменти. При нагряването стъклото става много пластично и от него може да се издухат звънчета, топки, фигурки и т. н.

Цели 10 г. обаче трябват на младия майстор, докато усвои занаята. В началото всичко, което прави, отива в коша за боклук. Най-трудното се оказва да придадеш желаната форма на нагрятото стъкло. С много труд, упорство, воля и желание, той овладява до съвършенство финия майсторлък.
Идват обаче времената на промяната и кооперацията на хората с увреждания е затворена. Налага му се да кара такси, за да оцелява, опитва с търговия, но разбира, че не е за него.

Тогава отваря своя малка работилница на терасата в дома си. Търси начин да продължи напред и представя свой бизнес проект пред Бюрото по труда. Успява да го защити, но му дават само 1000 лева, които едва стигат да си плати патента и да купи касов апарат.
Заделя обаче 40 лв., с които купува първото стъкло. И семейството му се заема със занаята. Металическият блясък на украшенията се постига, след като вече издуханите стъклени играчки се поставят в камера и при вакуум се разпръскват финичастици алуминий, който полепва по повърхността, разкрива тънкостите майсторът.

Така всички играчки стават сребърни, а след това могат да се оцветят с различни лакове и да се рисува върху тях.
Години наред трябват на Иван, за да успее да си създаде истинска работилница. В началото на месеца, в Международния ден на хората с увреждания, мечтата му се сбъдва и отваря ателие на ул. „Витоша”  срещу Лапидариума в Стария Пловдив.

Оборудването става възможно с помощта на проект на Агенцията за хора с увреждания, а Община Пловдив пък предоставя красивата възрожденска сграда за 10-годишно ползване.
Сега Иван мечтае да запали млади хора по изкусния занаят на ръчно издуханото стъкло и да ги научи да правят коледни украшения. В работата му помага и неговата съпруга – той прави стъклените форми, тя ги декорира и рисува. И по 11 месеца в годината в семейство Станеви все е Коледа.


Традицията тръгва от Германия преди близо два века

Преди да бъдат изобретени коледните украшения, елхите били украсявани с ябълки, нанизи от пуканки, бели бастунчета, бонбони и сладкиши във формите на звезди, сърца и цветя.
Първите стъклени играчки за елха били направени в средата на XIX век най-напред в Лауша, Германия, от Ханс Грайнер, който произвеждал гирлянди от стъклени мъниста за декорация на коледното дръвче.

Популярността им бързо нараснала и майстори занаятчии започнали да произвеждат стъклени фигурки, за които използвали дървени калъпи. Те загрявали стъклена тръба над пламък, поставяли я в глинен калъп и издухвали още мекото стъкло, за да се разшири и пасне на матрицата.
Първоначално орнаментите били само под формата на плодове и ядки.

По-късно, през 1850 г., Юстус фон Лийбиг въвел и технологията за придаване на сребрист блясък. След охлаждането на стъклото, той използвал разтвор на сребърен нитрат. После, след процес на сушене, играчките били рисувани на ръка и гарнирани с капачка и кука.

Стъкларите в Лауша оценили нарастващата популярност на коледните украшения и започнали да ги произвеждат в широка гама от дизайни. Скоро цяла Германия започнала да купува декорация за елха от Лауша.

Малко по-рано, през 1832 г., младата кралица Виктория написала каква наслада за нея била да съзерцава коледното дърво,  обсипано със светлини и заобградено с подаръци. Осем години по-късно в един лондонски вестник се появила снимка на коледната елха на кралицата, окичена със стъклени украшения и дрънкулки. Те били донесени от съпруга на Виктория – роденият в Германия принц Албер.
Така благодарение на него и популярността, която добили украшенията, майсторите в Лауша започнали да продават играчките си в цяла Европа.

Те били пренесени и в Америка през 1880 г., когато собственикът на търговската компания „Woolworth“ – Франк Улуърт, посетил Лауша и ги видял за пръв път. Започнал да ги внася от Германия в САЩ и натрупал цяло състояние. През 1870 г. американецът Уилям Демут пък станал първият зад Океана, който започнал производството на коледни играчки.
В България традицията за изработка на ръчни коледни украшения поставил пловдивчанинът Матей Матеев през 1948 г. Той изучил майсторството на стъклото в Чехия и когато се завърнал у нас, се заел с изработката на крехките празнични играчки.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Добрич
27.12.2013 13:16:21
0
0
Това не е единствен случай в България.
В Добричкият квартал " Рилци" има цех в който работят десетина жени които творят подобни красоти
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки