Нека търсим Бога и пазим християнската вяра


Нека търсим Бога и пазим християнската вяра
Боян Саръев
22 Декември 2013, Неделя


Вече е ясно, че не става въпрос само за ислямизация на Родопите и на България, но и на целия свят, казва отец Боян Саръев

Автор: Маргарита Атанасова – Арачийска

Името на отец Боян Саръев е познато в цяла България. Всеки петък от 18,30 ч. хиляди зрители на национална телевизия СКАТ гледат с интерес единственото православно-публицистично предаване в родния ефир – „За вярата българска”, което той води, разглеждайки различни актуални явления от страната и чужбина през призмата на православието. На живо в неделя от 8,30 ч. пък патриотичната медия излъчва Светата литургия, която той провежда в кърджалийския храм „Успение Богородично”.


- Отец Саръев, вие станахте известен в България в началото на прехода със създаденото от вас движение „Св. Йоан Предтеча”. Каква бе неговата цел?

- Движението „Св. Йоан Предтеча” бе създадено в първите месеци на 1990 година. Целта бе връщане на българомохамеданите от исляма в християнската религия. Това движение започна да разпространява православието в Родопите и в резултат на множеството проповеди в редица села хиляди българомохамедани се върнаха към християнската вяра. В Девино, Аврен, Неделино и други родопски населени места се построиха и православни храмове.

Много от хората, които покръстих, завършиха богословие. Може би са повече от 20 души, някои от които са вече и свещеници, а на друга част предстои да станат – всички те са от този край. Имаме монаси и в Света гора. Аз още от самото начало твърдя, че от това население в Родопите ще се родят велики духовници и очакваме това време. Може да не сме живи, но следващите поколения наистина ще видят, че действително в родината ни ще се появят велики духовни водачи, които ще поведат народа към духовно спасение.


- Кога и как се въдворихте в светата обител в Кърджали, където служите сега?

- На 27 юли 1990 година в деня на свети Пантелеймон в Хисаря Пловдивският митрополит дядо Арсений ме ръкоположи за свещеник. Два месеца стажувах в храм „Св. Димитър” в Хасково. Като положих успешно практически изпити пред дядо владика в катедралния храм „Св. Марина” в Пловдив, бях въдворен за енорийски свещеник в малката църквичка „Успение на Пресвета Богородица” в тракийското кварталче „Гледка” в Кърджали.


- Как се стигна до днешното й обновление и построяването на манастирска обител?

- През 2000 година, когато се навършиха 2 хилядолетия от раждането на нашия Господ Иисус Христос – с моята благочестива презвитера решихме, че би трябвало по подходящ начин да отбележим великата годишнина на Спасителя. Това, което виждате днес тук, е създадено по проект на съпругата ми. Тя е строителен техник по образование. Проектът бе подписан от архитект, но по същество той няма намеса в нашия замисъл. За да постигнем реализацията на тази цел, дадохме обет в продължение на три години да бъдем в пълен пост и въздържание от абсолютно всичко. И наистина божията помощ се прояви в това чудо – чудото на последната църковна архитектура в строителството на България.


- Откъде се снабдихте със средства за цялото това великолепие?

- Ние придобихме още земя към църквата, която имаше малко дворче. Намериха се благочестиви дарители като двамата братя Атанас и Пламен Бобокови от Русе – собственици на фирмата „Приста ойл”. Останалите средства са от дарители от цялата страна, които взеха участие в строежите и в създаването на всичката тази прелест. Красивата едноетажна сграда срещу храма е предназначена за гостоприемница с всички удобства за престой и нощуване на гости, които идват тук по различни поводи от цяла България.


- Каква културно-просветна, православна и социална дейност се извършва към комплекса?

- Имаме училище по вероучение, зала за обучение в църковно пеене, курс за рисуване и иконопис за деца, музикална зала, конферентна зала, голяма библиотека с църковна и светска литература, компютърна зала… Разполагаме и с трапезария за бедни хора, която всеки ден храни по 120 души с изключение на събота и неделя.


- Всяка неделя вие извършвате Света литургия, която се излъчва на живо по телевизия СКАТ. Уморява ли ви това?

- Напротив! Благодарен съм на телевизия СКАТ и на нейния собственик Валери Симеонов, че ни се предоставя тази възможност. Това е единственият храм, от който се излъчва директно неделна литургия за цялата страна и за целия свят.


- Защо и вашият храм невинаги е пълен?

- За съжаление трябва да отбележим, че българинът с всеки изминал ден и година все повече се отдалечава от църквата и Бога. Храмовете ни са все по-празни. Самото време, самият дух на епохата стават все по-потребителски. Хората стават все по-материални и изгубват като цяло чувството си за духовна потребност. Не мога да си обясня защо е така, когато църквите са отворени, когато всяка неделя се служи литургия в повечето храмове, а те са празни.


- Защо Светият синод и Патриаршията не положат усилия да се въведе вероучението в образователната система? Нали то учи само на добро и морално отговорно поведение? Защо се подписвахме преди години в подкрепа на това начинание?

- Да, подписката бе разпространена в цяла България. Но политиците казват: „Имате си църкви, събирайте си ги там и им проповядвайте. Който се интересува, той ще дойде в храма, ще доведе и децата си в него… “Защо да разчитат на държавата? Тя не иска да се занимава с този въпрос и смята, че църквата има средства да си наеме учители, да си отваря неделни училища…

Причината според мен е всеобщата отдалеченост от църквата, което дава този  негативен резултат. Отдавна е скъсана пъпната връв на църквата със земята. Няколко са здравите стълбове на българския дух, на Българското Възраждане, на националното самосъзнание – това са училищата, църквите и читалищата. Че ние като занемарим тях – остават дискотеките и баровете и безпризорното поведение на младите. Но явно политиците и държавниците не желаят вероучение.


- Въвеждат сексуална подготовка, а не въвеждат това, което ще ги направи хора и ще запази човешкото у човека. Не отиваме ли все по-надолу в падението си и няма ли така да споделим страшната съдба на древните и развратни градове Содом и Гомор?

- Е, то Содом и Гомор е дребна работа. Далеч по-страшни неща стават и ще стават в световен мащаб. С идването на толкова т. н. бежанци и със засилването на исляма няма ли да попаднем под неговия гнет? И това не е само държавна политика. Това е световна политика на ислямизма, който цели завладяване с всички средства на света и за надмощие над другите цивилизации.


- Значи християнството може да изчезне – очевидно то е слабо, за да се защити!

- Ами да. Ако не да изчезнем, то да останем малцинство – ислямът да е доминираща религия. Християнството е слабо в смисъл, че е толерантно, затова не е адекватно на новите ситуации и изисквания. Ако в първите години на демокрацията говорихме за ислямизация на Родопите, след това говорихме за ислямизация на България, в последните години вече ясно съзнаваме, че става дума за ислямизация на целия свят.


- Какво е спасението за нас, християните, и за България?

- Да се търси Бога, да се пази християнската вяра! Бог може така да обърне развоя на събитията, че да стане всичко възможно и всички да се чудят защо и как се е получило. Бог знае кое е най-доброто за нас. Когато изпитанията са тежки, той ни шлайфа, за да ни подготви за по-висши цели.


Ковчежето с частица от Кръста Господен, съхранявано в храма Пристройката, която обитават семейство Саръеви Гостоприемницата в манастирския комплекс „Успение Богородично“ в кърджалийския квартал „Гледка“

В категории: Интервю , Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки