Откога се празнува Рождество Христово


Откога се празнува Рождество Христово
Сребърната звезда, бележеща мястото, където във витлеемската пещера се е родил Исус Христос
22 Декември 2013, Неделя


И каква е „българската връзка“ в определянето на тази дата


Колкото и да му се струва удивително на съвременния човек, древните юдеи са смятали, че денят, в който човек се ражда, всъщност бележи началото на болки и скърби и затова рождената дата не се е отбелязвала като празник. По тази причина вече е невъзможно да се установи точно кога се е родил Исус Христос – близо 300 години след смъртта му никой не се е интересувал от това.

Този свят ден би могъл да се определи приблизително единствено с помощта на различни съпътстващи дати за някакви значими и известни събития, случили се по същото време. Така например се знае, че в периода от 12 до 7 г. пр. н. е. е преминала Халеевата комета, която би могло да бъде наричана Витлеемска звезда. Немаловажен е и фактът, че Исус се е родил по време на управлението на цар Ирод, който умира през 4 г. пр. н. е. И значи Месията не би могъл да се появи на този свят по-късно от тази година.

Що се отнася до рождената му дата, един от най-ранните тестове, оцелели до наши дни, в които това се коментира, принадлежи на Клименнт Александрийски, който около 200 година споменава 20 май. Впрочем в древността много от богословите са смятали, че рождението на Спасителя е станало не точно през зимата.

Денят 25 декември е установен в Римската църква в началото на ІV век, като първите сведения за това се отнасят към 336 г. Възможно е този избор да е свързан с отбелязвания на този ден езически празник, свързан с раждането на Слънцето, което древните ни предци са боготворили. Приет в Рим от християнството, сега той бил изпълнен с ново съдържание, като раждането на Христос започнало да се възприема като „рождението на Слънцето на истината“.

В същото време в източните църкви – Йерусалимската, Антиохийската, Александрийската и Кипърската, празникът на Рождество Христово бил обединен с Кръщение Господне  и се отбелязвал на 6 януари под общото название Богоявление (и в настоящия момент Арменската църква продължава да чества на тази дата своята Коледа).

В окончателното утвърждаване на 25 декември като дата на раждането на Христос има и „българска следа“ – отбелязва сайтът www.starasilistra.com: „През 354 г. папа Либерий възлага на епископа на Доросторум (дн. Силистра) Дионисий, известен с познанията си по астрономия, да докаже официално рождения ден на Спасителя. "Нашият човек" се справя блестящо със задачата. Нещо повече – той съобразява, че в такъв случай Благовещението (денят на непорочното зачатие на Дева Мария) би следвало да бъде на 25 март.

Което пък съвпада с пролетното равноденствие, което също е било празнувано като аграрен празник, свързан с настъпващата пролет. На доросторумския епископ човечеството дължи и днешното си летоброене. Дионисий обявява, че Христос се е родил в 754 г. от основаването на Рим и в 30-ата година от управлението на император Октавиан Август.

Постепенно древният римски календар се предатира по формулата „преди и след рождество Христово". Паралелно с него се употребява и друг календар – от сътворението на света, което според библейските предания и църковните догми е станало през 5508 г. преди раждането на Христос. Това летоброене се запазва до късно в православния свят. В Русия сменят летоброенето едва през 1700 г. при Петър Велики“ - завършва публикацията си www.starasilistra.com.

И докато не е известна точната рождена дата на Спасителя, поне със сигурност се знае, че той проплаква за първи път в една пещера във Витлеем. През ІV в. царица Елена (съпруга на император Константин Велики) построява върху нея православния храм „Рождество Христово". Това е най-древната съхранена църква в Палестина. В нейното подземие – точно на мястото, където Дева Мария ражда Исус, има монтирана Сребърна звезда, а около нея постоянно горят 15 лампади – 6 православни, 5 арменски и 4 католически.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки