Работният им ден


21 Декември 2013, Събота


13 декември (петък), 11.00 ч. Притиснати от Европа и народното недоволство, управляващите спретват пореден фарс. Премиерът Пламен Орешарски


приема в Министерски съвет поредната агитка на подкрепящите новата тройна коалиция. Сбирщината под благозвучното име „За нов Обществен договор“, въоръжена с тъпани и гайди, му връчва подписка с 600 хиляди подписа (неясно как събрани) в подкрепа на кабинета. Орешарски, доволен, приема хвалбите и се оплита в думите: „В рамките на периодичните срещи с гражданите получавам доста критики. Аз не съм човек, който не приема критики, напротив - хвалбите ме притесняват повече. Гледаме на тази подкрепа като на възможност за изпълнение на нашите цели, които са насочени в интерес на всички граждани.“ Вероятно има предвид цигани и турци.

15.00 ч. Трагикомедията на властта продължава с пълна сила. На пресконференция министърът на спорта Мариана Георгиева прави отчет за отминалите сто дни управление. Присъстващите журналисти изпадат в пълен ступор, чувайки неразбираемия наратив на Георгиева: „Принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативната политика. Това е моето верую. Така смятам аз.“ Кошмарът продължава: „Такъв беше плачът на федерациите, когато започнахме да се срещаме, и съответно на мен това ми беше, така да се каже, опорната точка, една от Архимедовите опорни точки, че подобен дисбаланс, без да съм финансист, разбира се, но това е елементарно, подобен дисбаланс не е маркер на рентабилна политика.

След два часа несвързано бърборене министърката изтърсва за финал: „Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам и ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи.“ На това вече не издържа и присъстващият заместник-министър на спорта, гимнастикът Йордан Йовчев и той открито се подхилква на отчета на началничката си.

14 декември (събота), 12.30 ч. Икономическият министър Драгомир Стойнев решава да се скара на международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс”, която същия ден е променила от „стабилна” към „негативна” перспективата пред кредитния рейтинг на България.

По време на срещата с членовете на Американската търговска камара Стойнев размахва пръст: „За първи път кредитна агенция си позволява чисто политически да коментира ситуация в страната. Ако има критика към икономическата и социалната политика на правителството, това е съвсем нормално, но чисто политически не мога да го приема. Та ние от следващата година очакваме да има ръст на икономиката с 1.8%, което ще означава сигурни доходи и работа“.

15 декември (неделя), 21. 30 ч. Без да му пука за многохилядните граждански протести, които от месеци искат оставката на кабинета, вътрешният министър Цветлин Йовчев вечеря в луксозен столичен ресторант. Народният гняв го застига и тук. Стотици студенти са блокирали МВР шефа, скандирайки „Йовчев вън!“ и „Ти си позор, оставка и затвор!“. Здравата наплашен, министърът вика стотици полицаи, които блокират района и със сила изтласкват младите хора. Много от тях са удряни от униформените, а десетина - прибрани в ареста. Едва когато протестиращите са на безопасно разстояние, Йовчев се измъква от заведението с брониран полицейски джип.

16 декември (понеделник), 14.00 ч. На отчет за работата на МВР Цветлин Йовчев се жалва пред журналистите, че не го оставили да вечеря: „В това заведение, в което се опитаха да нахлуят протестиращи, имаше хора, които нямат нищо общо с този, спрямо когото се протестира, нито пък с тези, които протестират. Организациите у нас, които стоят зад протестите, да излязат на светло и да поемат отговорност за действията си.“ Лъжите на МВР шефа нямат край: „ При протестите полицаи не са допуснали сблъсъци, сериозни наранявания на хората или нанасянето на сериозни материални щети.“

17 декември (вторник), 18.00 ч. Министър-председателят се разхожда до Азербайджан за подписване на крайния договор за проекта “Шах Дениз 2 свързан с газопровода „Набуко“. Явно не помнейки, че само преди дни е хвалил руския „Южен поток“, Орешарски мънка пред репортери: „Подписването на проекта „Шах Дениз 2“ е направена реална стъпка за диверсификацията на доставките на газ към България.“ А дано, ама надали.

18 декември (сряда), 10.00 ч. Заседание на кабинета


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки