Съветници от партия ГЕРБ поискаха по-високи заплати


Съветници от партия ГЕРБ поискаха по-високи заплати
Костантин Луков (с голата глава) вече ще получава кметска заплата
20 Декември 2013, Петък


Със скандално предложение в ОбС - Бургас четирима от хората на Борисов се опитаха да си уредят и помощи за безработни

Автор: Георги Ваташки

След шетането на червената метла из цялата страна, измела гербаджиите от сладките директорски постове на различни държавни институции и предприятия, мнозина от тях останаха на улицата. Някои от доскорошните шефове на тези структури в същото време все пак запазиха местата си в общинските съвети.

Бидейки съветници обаче, те получават възнаграждения и заради тях не могат да се регистрират на трудовите борси, където биха взимали доста по-тлъсти обезщетения като безработни – имайки предвид високата директорска ставка, върху която са били осигурявани и, на базата на която им се изчисляват парите за безработица.

С идеята да се докопат до тези средства, мнозинството от ГЕРБ в бургаския общински съвет предложи на последната сесия от 17 декември съветниците да бъдат осигурявани само за дните, когато местният парламент има заседания. За целта герберите внесоха докладна записка за промяна в правилника за работата си.
Според предвидената промяна, те трябва да се осигуряват единствено, когато са на сесия или на заседание в постоянните комисии. Това автоматично ще позволи на тези, които не са на трудов договор, да се регистрират като безработни и да получават помощи в размер на близо 1200 лева на месец.

Всъщност, поправката откровено обслужва четирима от групата на ГЕРБ в ОбС. Това са бившият шеф на бургаското пристанището Диан Димов, колегата му в порта Антон Берданков, бившата началничка на образователния инспекторат Виолета Илиева и ексшефът на РИОСВ Бойчо Георгиев.

Освен това, мнозинството поиска да си гласува и допълнителни средства за участие в постоянните комисии, над регламентираните в досегашния правилник. Излишно е да уточняваме, че и от тази поправка ще се възползват основно хората на Бойко Борисов в морския град, тъй като герберите са окупирали всички места във въпросните органи.

„По-пристрастна, по-лобистка докладна записка не съм виждал. Предлагат се всички тези промени, за да се угоди на желанията на няколко общински съветници от групата на ГЕРБ. Явно апетитът към големи заплати, без положен труд, не е секнал в партията на Борисов. Вие не служите на хората, които са ви избрали“, категоричен бе водачът на най-голямата опозиционна група в местния парламент – „Национален фронт за спасение на България“, Валентин Касабов.

Той бе подкрепен и от Валентин Фъртунов - също представител на родолюбивата партия, който отбеляза, че докладната записка на мнозинството представлява опит да се измами осигурителя, защото заседания на постоянните комисии има през целия месец и съветниците не работят само в деня на сесиите.

Герберите се опитаха неумело да се оправдаят, че видиш ли те само спазвали буквата на Закона за местната власт и местната администрация. Той бил променен през февруари тази година и затова се налагали поправки. Въпросът на опозицията обаче защо едва в края на годината мнозинството се загрижи за това, остана без отговор.
Групата на ГЕРБ остана безмълвна и относно питанията за още едно свое предложение - кое налага да се вдигне заплата на шефа на Общинския съвет Костантин Луков с цели 20 процента, правейки я почти равна на тази на кмета Димитър Николов.

„Ангажиментите и отговорностите на градоначалника са много повече, отколкото на председателя”, подчертаха съветниците от Националния фронт и припомниха, че председателската заплата бе намалена до 70 на сто от възнаграждението на кмета от собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов по времето, когато той оглавяваше ОбС.
Въпреки разумните доводи на опозицията, промените бяха гласувани под строй от мнозинството, което така направи своеобразен „коледен подарък“ на своя съпартиец с парите на бургаските данъкоплатци.

Единството на ГЕРБ обаче се стопи като пролетен сняг, когато стана въпрос за безработните съветници. Групата се разцепи и само 16 души (от общо 28) подкрепиха лобистките поправки. Гласовете им не достигнаха те да бъдат приети и засега охладиха мераците на четиримата, цитирани по-горе, да живеят на широко с помощите от трудовата борса.

Разногласията в някогашната монолитна партия на Бойко Борисов на местно ниво са само отглас от разцеплението, което кипи в нея в национален мащаб. В последните десетина дни двама депутати - Георги Марков и Светлин Танчев, напуснаха парламентарната група на бившите управляващи и минаха негласно в лагера на новата тройна коалиция.


Съветниците от „Национален фронт за спасение на България“ в бургаския общински съвет многократно от 2010 г. насам предлагаха намаление на такса смет в морския град, с което да се облекчи дребния и среден бизнес в условията на икономическа криза. На последната сесия на местния парламент в началото на седмицата, сходно предложение направи кметът Димитър Николов с мотиви, че това ще помогне бургаските предприемачи да разширят своята дейност и да отворят нови работни места.

Смущаващото в случая е, че докато беше на власт ГЕРБ, чийто представител е и Николов, упорито отхвърляше предложенията на патриотичната партия.
Към днешна дата обаче нещата за градоначалника стоят по друг начин, той явно сериозно се опасява, че потокът от държавни средства и пари от еврофондовете към Бургас ще секне. Лишен от възможността да се хвали с финансираните с тях грандомански проекти, Николов реши да направи „мили очи“ на бизнеса с намалението на такса смет. Още повече, че идват нови избори.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки