Оризовите зърна са дар от боговете


19 Декември 2013, Четвъртък


Растението е полезно за метаболизма, кръвното налягане, сърцето и стомашно-чревния тракт

Автор: проф. Христо Мермерски

Като зърнена култура оризът е възникнал много отдавна и затова често бива възприеман като част от цивилизацията на много страни. Той започва да се отглежда още преди 4 хиляди години в Азия. Днес на множество места по планетата съществуват оризови полета със система от напоителни канали, а в Китай, Япония и Корея растението се смята за дар от боговете, както и за символ на плодородие и щастлив живот.

Полезните му свойства се дължат на голямото количество сложни въглехидрати и пълната липса на глутен, предизвикващ нежелателни алергични реакции при доста от хората. Освен това оризът съдържа 8 % белтъчини, витамините Е, РР, В1, В2, В3, В6 и пр. Витамините от групата В помагат за преобразуването на хранителните вещества в енергия, укрепват нервната система, подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Съдържащият се в оризовите зърна лецитин подпомага активната мозъчна дейност и стабилизира кръвното налягане, а наличието на олигозахарид възстановява стомашно-чревния тракт. Отделно в ориза присъстват селен, калций, йод, желязо, цинк и фосфор, а аминокиселините в неговия състав са едни от най-пълноценните.

Сред най-ценните минерали, на които са богати зърната му, е калият. Той прави растението много полезно за сърдечносъдовата система и за укрепване на сърдечния мускул. Попадайки в организма на човека, оризът влиза в контакт със солите на натрия, извежда излишествата от тях и задържаната от солта вода, което не само подобрява обмяната на веществата, но и способства за редуцирането на излишното тегло, пречиствайки в същото време различните органи и системи от вредни токсини, гнилостни бактерии и тежки метали.

Оризовите зърна притежават свойства, които едновременно са и полезни, и вредни  – едно от тях е, че благодарение на някои вещества, които съдържат, тяхната консумация забавя перисталтиката на червата. Затова и отварата от тях е едно от най-разпространените народни лекарствени средства при диария и разстройство. Това в тези случаи се явява полезно, но вредата настъпва при прекалена употреба на този продукт – ежедневното приемане на ориз провокира развитието на запек.

Полезните свойства на ориза зависят също и от сорта на зърнената култура, и от начина на обработката му. Максимално количество полезни вещества се съдържат в нешлифования ориз. Той има кафяв цвят, тъй като зърното запазва обвивката си, богата на растителни влакна и витамини. Белият ориз е значително рафиниран и в него има доста по-малко полезни вещества от кафявия ориз. Има и среден вариант – попареният ориз, който има лек кафеникав оттенък и в него е запазена основната маса полезни вещества. Съществува също черен ориз или див ориз, чийто зърна са с тъмен цвят, а хранителната му стойност е една от най-високите сред останалите видове на това растение.

Особено внимание заслужават полезните свойства на тази зърнена култура при провеждането на оризова диета. При нея оризовите зърна значително увеличават обема си, попадайки в стомаха, което дава възможност растението да се употребява в съвсем незначителни количества. Особено ефективна е борбата с излишните килограми при прилагането на диета с кафяв ориз. Тя помага също и при язва на стомаха и гастрит с повишена киселинност, като в същото време намалява риска от развитието на онкологични заболявания.

Оризът е прекрасно диуретично средство, което помага при различни заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Към полезните му свойства може да се отнесат и неговите антисептични и температуропонижаващи способности. Затова е много полезен при простудни заболявания, а също и за сваляне на високата температура при грип, ангина или пневмония.

Честата, но умерена употреба на ястия от ориз помага при загуба на равновесието и придава на човек сили да издържи на ежедневното си натоварване. Малцина знаят, но консумацията на ориз през лятото помага да се утоли жаждата.
Много от полезните свойства на ценните зърна засягат добрата работа на женския организъм. Така например оризът влияе благоприятно върху развитието на плода при бременността, а също и спомага за подобряване качеството на кърмата и за укрепване организма на малките деца.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки