Предателите винаги умират самотни


Предателите винаги умират самотни
Стефан Свръдлев
18 Декември 2013, Сряда


В България обаче за тях се съчиняват жития на мъченици

Автор: Борис Цветанов

Само в държавата на Златките Ботев и Левски са терористи и конекрадци. И от житието-битието на обикновени предатели се съчиняват жития на светци и мъченици на тоталитаризма. Англичаните нека си боготворят пословицата „Права или не, родината си е наша", ние обаче не сме страната на Шекспир, а страната на Слави…

Тъй като отново ще стане дума за разузнаване, трябва да отбележим първо, че предателствата в агентурния състав на българското разузнаване са сравнително малко съпоставени с тия от други разузнавания на Източния блок. Нямаме и такива от ранга на Олег Калугин или Павел Судоплатов, но пък по самочувствие равни нямаме.
Трайчо Белопопски бил офицер от Първо главно. Пратен е в Лондон под прикритието на студент в Кембридж, но „избрал свободата". От офицер станал пешка, при все че носел „багаж" – всичко, което знаел за резидентурите ни в Лондон и Париж...

МИ 5 забравило за него веднага. Криво-ляво стигнал до статута на сив нюйоркчанин. Но в родината му дошла демокрацията и той започнал да пише за  мъченичеството си. Толкова важен бил, че в ДС взели решение да го убият. Много пъти се опитали. Ето един от случаите: „Дадоха подарък на баща ми за мен няколко луканки. Когато подхвърлих парче от едната на улично куче, то умря след минути в ужасна агония". Белопопски става пръв разобличител на тайната българска СМЕРШ. „Пръв шеф на отдела беше директорът на затвора. Закоравели престъпници бяха изпращани да извършват убийства за руснаците и българите" – пише той. Твърди също, че в Испания бил убит царски офицер, който имал документи, че Тодор Живков бил агент на фашистката полиция... Изобщо, както се пее в една песен, „думи, в които не вярва и малко дете".

Но съчинителите на жития за новите мъченици се опитват да убеждават във всякакви измишльотини малоумни читатели. Освен лъжец на дребно, Белопопски страда и от друга епидемия на предателството – липса на морал. Според разследващата журналистка Алексения Димитрова дъщеря му Наталия тъгувала, че баща й не пожелал да се срещне дори с внучките си, които по ирония на съдбата живеели на няколко минути разстояние пеша от дома му в Ню Йорк.

Един друг нов светец е Стефан Свръдлев. В последно време той е образец на мъченичество следствие дългата ръка на ДС. Офейкал е зад граница през 1971 г. Бил е шеф на отдел „Мобилизационен” в Управление МВР – Перник. Взел със себе си втората си жена, бебе на 5 месеца и малката си дъщеря Лозка. На другата си дъщеря, която имала син на 1 година, казал: „Сигурен съм, че аз, като полковник от България, ще бъда добре посрещнат в Гърция!" И си взел като „багаж" една торбичка с 500 свръхсекретни документи, измъкнати от касата му в отдел "Мобилизационен".

Само дето трампата нещо се объркала. В Гърция никой не погледнал сериозно на „безценните” документи. Разбира се, за Свръдлев това били свръхсекретни книжа, разобличаващи както ДС, така и КГБ. Нека за миг повярваме. Щеше ли в такъв случай ДС да не си мръдне пръста?!
По това време в Атина резидент е Любен Любомиров. За него хроникьорът на българското разузнаване Коста Ананиев пише: „Ветеран, за когото каквито и суперлативи да се кажат, все ще бъдат верни – образцов, с висока професионална и обща култура, с няколко езика, с изключителна смелост”.

По това време в Гърция работи и самият Ананиев. И още други елитни офицери от Първо главно. Имаме агентура в генералния щаб на армията, в американската база... Ако Свръдлев е бил наистина опасна птица, колко му е да бъде доставен направо на „Шести септември" в чувал заедно с торбичката документи!

Един ден Свръдлев решава, че слънце изгрява на уличката му – в Лондон е убит Георги Марков. И той запрашва за клона на ЦРУ в Мюнхен – радио "Свободна Европа". И тук обаче среща… нула внимание. За да не ни обвинят в тенденциозно подценяване многозначимостта на предателя, цитираме Ричард Къмингс – шеф на сигурността на радио „Свободна Европа” по онова време: „Това е една тъжна история от Студената война. Свръдлев беше безпомощна пионка в тази игра".

Безпаричен, пренебрегван и от американци, и от германци, прехранващ се като общ работник, стигнал и до социални помощи – това е ежедневието, докато отново се показва слънчице. Усетил мърша, лешоядът дава интервю на „Фигаро" за случая с атентата срещу папата.

По това време наемничката на Армията на клеветата Клеър Стърлинг е получила бойна задача от генерала на клеветите – българинът Димитър Паница от "Рийдърс Дайджест": „Харчете колкото сметнете за необходимо, ходете където решите”. И Стърлинг открива „полковника от българските тайни служби Х.” – много важен, не може да се каже името му. А Свръдлев измисля съпричастността на Сергей Антонов към атентата: всички страни в съветския блок използват авиолиниите за шпионаж!

Една птичка обаче пролет не прави. В това време се случва и издънка в семейното огнище. Жена му се завръща в България със сина си. Даже това нещастие е добре дошло за Свръдлев и манна небесна за съчинителите на жития на мъченици. Жената била отвлечена. За да се запуши устата му, тъй като щял да се яви с решаващи доказателства за вината на Сергей Антонов в съда. Само че ние отново ще цитираме Ричард Къмингс: причината за връщането на жена му в България била, че й „омръзнала беднотията в Мюнхен".

Но мечтата на пешката да стане царица продължава. И Свръдлев предлага услугите си на Димитър Паница – в "Рийдърс Дайджест" се появява сензационното разкритие: „България – център на наркотрафика". Оказва се, че шефът на отдел „Мобилизационен” в Перник е запознат със свръхсекретния план на КГБ от 1967 година „Дестабилизация на западното общество чрез наркотици". България била  център на операцията. Главният пункт бил хотел "Витоша". Турски трафиканти и български офицери от ДС вместо „здрасти” си разменяли пакети пари и наркотици, които заминавали за Запада и САЩ.

За да е убедителен, Свръдлев си измисля, че сред 500-те свръхсекретни документи, които взел от касата си в Перник, имало и такъв с гриф М - 120/00-0050 от 16 юли 1970 г. Кой ще ти обърне внимание, че подобен лист хартия съществува само в мозъка му. Клеветите хващат място и Федерацията на агенцията по наркотиците в САЩ докладва пред Американския конгрес за наркоканал, покровителстван от българската ДС. Това ще има много отрицателни последствия за страната ни.

През 1990 г. Свръдлев започва да мечтае да се върне в България, но го е страх: има смъртна присъда. Намесват се депутати от ВНС, които просят позволения за мъченика да види сина си... Отправени са към Петър Младенов и Атанас Семерджиев. И той получава царска милост. Но междувременно синът му пада от осмия етаж. Разбира се, това за него не е битова драма, а чисто българско убийство...

Истината е различна. Свръдлев посещава България още през 1988 г. Нещо обаче не му харесва и се връща в Мюнхен. Там обаче вече му нямат дори и малкото доверие, което имали преди. Освен това полицията го прибира в ареста за мошеничества и измами за около 250 000 марки. Прочее и когато бяга от България, Свръдлев е заборчнял от неизброими заеми.

През 1994 г. в Мюнхен Свърдлев поглъща огромна доза приспивателни и заспива вечния си сън. Преди това разпраща десетки писма до познати и приятели да присъстват на погребението му. Никой не пристига...


Именно Свръдлев измисля съпричастността на Сергей Антонов към атентата срещу папата Ричард Къмингс

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки