Българинът, който нарисува Хари Труман


Българинът, който нарисува Хари Труман
Американският президент Хари Труман позира пред българския портретист Кирил Василев
16 Декември 2013, Понеделник


Името на Кирил Василев е малко известно у нас, но е широко популярно сред почитателите на живописта по цял свят.

Автор: Георги Ваташки

Той е един от най-големите портретисти на изминалото столетие, останал в историята на изкуството с легендарния си портрет на Хари Труман, който днес може да се види в библиотеката към музея на американския президент.
Пред него позират множество кралски особи, както и представители на елита на американското общество от средата на 20 век.

Кирил започва да рисува още когато е 3-годишен. Когато е на 16 години, той получава първата си важна задача – да направи портрет на генерал Лазаров. През 1927 г. е избран да нарисува официален портрет на цар Борис ІІІ. Две години по-късно създава оценявания като шедьовър портрет в реални размери на архиепископ Анджело Ронкали, който по-късно става папа, приемайки името Йоан XXIII. Това е единственият портрет на понтифика в неговата митрополитска роба. Василев запазва портрета и по-късно отхвърлил оферта от 250000 долара за тази своя маслена живопис. Негови клиенти също са и югославският цар Петър II и румънският крал Михай I.

През 1937 г. българинът се установява да живее в Съединените щати, където си прави ателие в Западен Палм бийч във Флорида. Там продължава да рисува като негови обекти са различни политически лица и особи от хайлайфа. На американска земя се сприятелява с Ърнест Хемингуей и президента Труман, когото увековечава на платно през 1948 г. Портретът му е поръчан от управата на Маями за откриването на третия по големина национален парк в САЩ – „Евърглейдс”.

Умира в САЩ на 23 юни 1987 г. от сърдечен удар. През 1989 г. Norton Gallery of Art организира във Флорида голяма ретроспективна изложба с неговите безсмъртни творби.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки