„Петък 13-и”


„Петък 13-и”
На 13 октомври 1307 г. Филип IV започва гонения срещу Ордена на тамплиерите. Великият магистър Жак дьо Моле и още стотици хиляди рицари са подложени на зверски мъчения
13 Декември 2013, Петък


Чистото суеверие понякога води почти до лудост

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Ние живеем в 21 век, но в разума си сме някъде към началото на 19-и. Не помня кой велик учен го беше казал, но ще си позволя да го поправя с 4-5 века надолу. Защото все още ми е необяснимо как земляни, които си играят с техника, почти наподобяваща процесите на човешкия мозък, изпадат във вцепенение, когато видят съчетанието „13+ петък”.

Истерията, до която води то, ми напомня донякъде за времето, в което бях осмокласник (много, много отдавна). Бяхме разработили някакъв особен вариант на „петък 13-и” – който в петия ден на седмицата е облечен в жълта дреха е хомосексуалист.
Разбира се, в крайната бургаска махала използвахме думата „педераст”. Тогава никой нищо не знаеше за толерантност към различните и смятахме това за много сериозна обида. И... жална ти майка, ако носиш нещо по-различно от бодрото социалистическо черно, сиво или зелено. Но не за политика ще говорим тук, а за чистия ужас, до който води симпатичната цифра 13, когато се случва в петък.

В някои доста по-развити страни от нашата, в които гражданите могат да си позволят гевезелъци от сорта на „обади се на шефа, че няма да отидеш на работа”, нещата са наистина на ръба на разума.
Някои с по-слабичка психика изобщо не стават от леглото или не дърпат завесите, за да влезе дневна светлина. Други отказват да летят със самолети, да карат коли, да пътуват с автобуси, влакове или с метрото.

Изчислено е, че една от най-големите икономики например  – тази на Съединените американски щати, годишно губи между 800 и 900 милиона долара заради съвпаденията на 13-ото число от месеца с петия ден от седмицата.
В Европа цифрата също е сериозна, но тези данни вече са поостарели, тъй като са преди световната икономическа и финансова криза от 2008 година. Но нека говорим с факти. Така най-лесно се преодоляват заблуди и премахват страхове.

Страхът от „петък 13-и” се нарича „параскевидекатриафобия”. Както сами се сещате, думата е гръцка и е съставена от три други – „параскева”, което означава „петък”, „дека триа” е „тринадесет”, а „фобия”, знаете, е „страх”.

Още по времето на Древния Рим, където вярвали в богове за каквото се сетите, магьосниците се събирали в групи по 12. Имало вярване, че тринадесетият е самият дявол. Разбира се, тогава образът на сатаната не бил като префинения днешен – черен, с рога, опашка и пламтящи очи, а просто олицетворение на самото зло. Въпреки това обаче, няма свидетелства там, а и в останалите древни цивилизации да е съществувал какъвто и да било страх от числото.

Доста по-различна станала картината през Средновековието, когато църквата мощно властвала над всички и светската власт била абсолютно немислима без нея. Тогава нумеролозите лансирали изключително широко идеята за зловещата същност на 13- ката.
Те твърдели, че то е извън всякакви категории и граници и давали следните примери – на Олимп имало 12 богове, годината има 12 месеца, зодиакалните знаци са 12 на брой, в картите за предсказания Таро 13-ата е символът на смъртта, племената Израелеви били 12, Иисус е имал 12 апостоли...

Все факти, които нямат смислова връзка помежду си, но представете си какво е било в Средните векове, когато да си грамотен е било проява на лукс.
И точно тогава, в началото на 14 век се случва нещо, за което съвременните изследователи са твърдо убедени, че е в основата на парализиращия ужас на съвременния човек от „петък 13-и”.

На тази дата през октомври 1307 година по заповед на френския крал Филип IV Хубавия и тогавашния папа Климент V изключително силният, супер заможен, имотен и независим рицарски Орден на тамплиерите бил размазан и унищожен (сигурно сте чели за тайната на тамплиерите, но за това друг път).

Великият  магистър на ордена Жак дьо Моле и стотици хиляди рицари били арестувани и подложени на ужасни, зверски мъчения – бити до смърт, хапани от озверели кучета, избождане на очи, горене на жива плът, разпъване на врата, на само една ръка, закована с пирон...

На такива нечовешки изтезания те не издържали и признали всичко, в което били обвинявани – ереси, съюз с дявола, содомия, „целуване по петте отвърстия на тялото”...
Богатството им било присвоено от църквата, а те били изгорени, обезглавени или екзекутирани по всякакви други ужасяващи начини, които извратеният човешки разум може да измисли. Така последователите им, а и почти всички очевидци на страшната гледка започнали да се страхуват от петък, 13-о число в месеца. И така до наши дни.

Например, много високи сгради в Америка нямат тринадесети етаж. Тоест, имат, но не носи този номер. Така е и в доста хотели, където няма стая номер 13. Любопитно е, че по улиците в европейска Флоренция също липсва това число.

Суеверието става още по-смайващо, когато разследващите краха на американската мисия „Аполо 13” (!) за кацане на Луната открили смразяващи, според тях, факти – ракетата била изстреляна от площадка 39 (3 по 13) в Кейп Канаверал, точно в 13 часа и 13 минути (което едва ли е било случайно, нали мисията е носела номер 13).

Много интересен е фактът, който увеличава истерията по „параскевидекатриафобия” – сборът от буквите на имената на доста от серийните убийци, изписани на английски език, е... 13, да.
И за капак трябва да знаете, че най-голяма вероятност от всички дни в седмицата да се падне 13-и е в петък. Както е вярно и обратното: най-вероятната дата за петък е 13-и. Красота, нали?

Според скромното мнение на събралия тези данни, смразяващият суеверен страх от това съчетание или от цифрата 13 е пълна глупост. Началната буква в личните имена на моите родители е точно тринадесетата – „М”.

На тази дата постъпих в средното училище. Именно на 13-и получих шофьорската си книжка. Именно на същата дата излязох от казармата. О, и повече от сигурно е, че в петък, на 13-и, когато четете тези редове, ще нося жълто поло (просто защото цветът ми харесва).
А, не съм... Така, де!


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки