Ръкостискането между Обама и Кастро


Ръкостискането между Обама и Кастро
Обама и Кастро Снимка: „Ройтерс”
13 Декември 2013, Петък


Това ли е началото на края на една вражда?


Президентът на САЩ Барак Обама се ръкува с кубинския си колега Раул Кастро на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела. Това е безпрецедентен жест между лидери на двете страни, които са в конфликт от половин век, предаде „Ройтерс”.
Медиите в Куба изразиха надежда, че ръкуването между Обама и кубинския му колега може да бележи "началото на края на агресията на САЩ срещу Куба".

"Обама поздравява Раул: дано тази картина поставя началото на края на агресията на САЩ срещу Куба", посочва сайтът Cubadebate.cu, цитиран от „Франс прес”, в текста към снимката на двамата държавници, които са в Южна Африка за възпоменателната церемония за покойния южноафрикански лидер Нелсън Мандела.
Това е първото публично ръкостискане между президенти от двете страни след революцията в Куба през 1959 г.

Двете страни скъсаха официално дипломатическите си отношения през 1961 г. На срещата на върха на хилядолетието през 2000 г. в Ню Йорк бащата на кубинската революция Фидел Кастро и тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън се поздравиха, но без да си стиснат ръцете, както обясни самият Фидел Кастро.

"Не можех да изляза, тичайки, за да избегна да го поздравя. Както и останалите, се спрях за секунда и любезно го поздравих. Той направи същото, щеше да е странно и грубо да постъпя другояче, всичко продължи 20 секунди", разказа тогава кубинският лидер.
В коментар за АФП анализаторът Хорхе Гомес Барата отбелязва, че срещата между Обама и Кастро е резултат от "дипломацията Мандела". Кастро се усмихна на Обама, който се ръкува с него на път към подиума, за да произнесе реч на възпоменателната церемония за бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки