БСП ще продаде и България заради властта


БСП ще продаде и България заради властта
Карлово се вдигна на бунт
13 Декември 2013, Петък


Ще взривят ли управляващата коалиция поправките на БСП в Закона за вероизповеданията? Или ще укрепят властта на принципа „Аз на тебе – ти на мене“

Автор: Велизар Енчев

Българска партия ли е БСП? Зададох този въпрос преди месец, когато на Орлов мост Сергей Станишев се извини за “възродителния процес” и попадна в прегръдката на екзалтирания Лютви Местан. Сега отново се питам: що за партия е БСП и ще я бъде ли като ремарке на турската пета колона в България?

Хамлетовският  въпрос се роди, след като трима червени депутати внесоха промени в Закона за вероизповеданията, които предвиждат следното: при възстановяване на собствеността на вероизповеданията върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти да се направят изключения за музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост.

Поправката в закона е знакова, още по-знакови са имената на тримата вносители и техните избирателни райони - зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов (депутат от Шумен), шефът на парламентарната комисия по вероизповеданията Пламен Славов (депутат от Пловдив-област) и шефът на кабинета на лидера на БСП - Татяна Буруджиева (депутат от Разград).

Въпросната поправка стопира претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост върху имоти и културни паметници. Макар че тя засяга и мюсюлманските, и християнските общности, целта на вносителите е една – да се блокират съдебните дела на Главно мюфтийство за т.нар. вакъфски имоти.  
Реакцията на ДПС не закъсня. Зам.-председателят на Комисията по вероизповеданията и бивш главен секретар на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов заяви, че поправката не е съгласувана с ДПС. И изрече нещо скандално:
„Никой поп, имам или свещенослужител не е предоставил имотите доброволно на държавата, всичко е ставало под натиск и с манипулации. Личното ми мнение е по завета на Васил Левски - Свобода и всекиму своето...“

Тук е трудно да се сдържа и ще попитам: Хафъзов, нима турците са купували нещо в България, когато са я поробвали, та да ви го връщаме? И не е ли наглост да се позоваваш на Апостола на българската свобода Васил Левски, обесен от същите поробители?
И председателят на правната комисия Четин Казак не скри изненадата си от поправката, определяйки я като „опит за яхане на националистическата вълна и печелене на дивиденти на местно ниво“.

Загрижен за изхода от десетките съдебни дела на Главно мюфтийство, той предположи,  че заради тази поправка на втора инстанция някои съдилища ще променят решенията за имотите на мюфтийството. 
Статистиката сочи, че до момента има четири съдебни решения по искове на Главно мюфтийство, но само Пловдивският окръжен съд е потвърдил иска за собствеността върху “Куршум джамия” в Карлово.

Сиреч ДПС се страхува от негативен изход точно по този казус. Съдебните състави в Ямбол, Враца и Добрич отхвърлиха исковете за ямболския безистен, за терена и сградата към врачанската джамия и за турското училище в Добрич.
Нека припомним, че през юли т.г. депутати от БСП, ДПС и "Атака" тихомълком внесоха изменения в Закона за вероизповеданията, улесняващи религиозните общности при възстановяване на собствеността върху имоти, за които нямат нужните документи.
Депесарите бяха извили ръцете на коалиционните си партньори или просто направиха поредната си мръсна сделка с бесепарите и атакистите на принципа „Аз на тебе - ти на мене“. 

И докато тройната коалиция се надяваше да прокара без много шум скандалния закон, на 9 ноември избухна Карловското въстание. Над 3000 души от Карлово и съседните селища  окупираха централния площад, за да протестират срещу решението на Пловдивския съд да върне „Куршум джамия“ на мюфтийството.

За първи път един до друг застанаха леви и десни, обединени от една кауза – да не позволят на метри от родната къща на Апостола да стърчи минаре, от което ще вие имамът.
На площада говориха председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски, кметът на града Емил Кабаиванов и някогашният противник на “възродителния процес” отец Стоян Амбарев. Отецът поднесе двойна изненада - изрече тежки думи не само към мюфтийството, но и към Пловдивския митрополит Николай, наричайки отсъствието му национално предателство.

Бунтовната лексика на ораторите копираше речника на Априлското въстание. Председателят на Общинския съвет гневно възкликна: „България най-много ще я заболи, ако до родната къща на Васил Левски има действаща джамия. Няма да го позволим, разграбеното с ятаган и кръв не може да бъде върнато“...

Влязъл в ролята на Каблешков, доскорошният шеф на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов прочете кърваво писмо до главния мюфтия:
„Господин главен мюфтия, оттеглете съдебния иск за придобиване на "Куршум джамия"! На карловските мюсюлмани не им е необходима втора джамия. Те спокойно изповядват своята религия в действащата „Ялъ джамия“. И запомнете: революции са избухвали и при по-малък повод!“

Не зная дали Карловският бунт ще запали революция, но в Стара Загора народът ще окупира улицата, ако съдът върне на мюфтийството „Ески джамия“ - сега Музей на религиите. Негодуванието на старозагорци подклажда и районният мюфтия Турхан Хасан, обещаващ молитви по пет пъти на ден в джамията.
Че напрежението в Карлово ще прелее в бунт, се вижда и от гражданската инициатива за поставяне на паметна плоча пред “Куршум джамия” с името на съдия Мария Златанова. Същата върна джамията на мюфтийството и само три дни по-късно получи повишение - заместник-председател на Административния съд в Пловдив.

Документи обаче сочат, че съдийката отсъдила за джамията, позовавайки се на писмо от 1926 г., написано с правописа след езиковата реформа от 1945-а.
Агресивното самочувствие на мюфтиите никак не е случайно. В разгара на лятото страната ни бе навестена от турския вицепремиер Боздаа, уважен със специално внимание както от президента Плевнелиев и вицепремиера Златанова, така и от ДПС и Главно мюфтийство. Главна тема на разговорите бе собствеността на ислямското вероизповедание.

Балканските коментатори моментално реагираха с основателен въпрос: на какво основание Турция претендира да е правоприемник и собственик на османското наследство в България? Всеки експерт по международно право ще потвърди, че Република Турция е само една от държавите, възникнали от отломките на Османската империя и не е правоприемник на каквото и да е наследство извън пределите на самата Турция.

И защо турски емисари ни пробутват теорията си, че  Турция и ислямът са тъждествени, че ислямската религия в България е част от турската държавна религия? В действителност Турция е само една от  многото мюсюлмански  държави по света.   
Ако в началото попитах дали БСП е българска партия, след изнесеното дотук съм категоричен: социалистите са готови на всякакви мръсни игри с ДПС. Но след като партийните организации в Карлово, Стара Загора, Ямбол и Кърджали се сблъскаха с гнева на пробудените българи, Станишев се уплаши от убийствената прегръдка с Местан и поръча на Буруджиева да внесе поправки в Закона за вероизповеданията.

Дали ДПС ще преглътне горчивия хап? Дали Анкара ще позволи на Местан да приеме поправките на БСП?
Вариантите са два. Понеже при това управление депесарите получиха толкова много екстри, колкото не са и сънували, Местан ще наведе глава. Иначе следва болезнен разпад на коалицията и нови избори. Които не са изгодни нито за БСП, нито за ДПС.
Каквото и да се случи, истината е една: Ако зависеше от нея, БСП ще продаде и България заради властта. Позволим ли това, значи сме покорна рая.

Вместо епилог: Какво сочи практиката в Кралство Испания в подобни казуси? След дълги протести срещу изграждането на нова джамия в град Севиля гражданите заровили прасе на мястото и строителството било прекратено.
Защо ли това не се приложи в Кърджали и Гоце Делчев, където Главно мюфтийство иска да строи мегаджамии?

Анализирай това
Докато тройната коалиция се надяваше да прокара без много шум скандалния закон, на 9 ноември избухна Карловското въстание. Над 3000 души от Карлово и съседните селища  окупираха централния площад, за да протестират срещу решението на Пловдивския съд да върне „Куршум джамия“ на мюфтийството. За първи път един до друг застанаха леви и десни, обединени от една кауза – да не позволят на метри от родната къща на Апостола да стърчи минаре, от което ще вие имамът.


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
апостола
07.01.2014 10:15:16
0
0
заровете във всички места където се знае че ще се строят джамии прасе ,да се вмирише за няколко дни и да видим дали ще имат желание да строят тогава.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки