Пламен Павлов: Нямаме право да запазим мълчание


Пламен Павлов: Нямаме право да запазим мълчание
13 Декември 2013, Петък


Ако и сега България не се противопостави категорично на претенциите на турския премиер, сме обречени

Автор: Георги Ваташки

Вкрая на миналата седмица 33-ма известни български учени, историци и общественици разпространиха декларация и открито писмо до Народното събрание, до президента Росен Плевнелиев и до правителството на Пламен Орешарски. В текста те настояват българската държава официално да осъди геноцида, извършен над българите в Македония и Одринско по време на Илинденско- Преображенското въстание и на Балканските войни.
Сред историците, подписали декларацията, са видни учени като директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров и професор Пламен Павлов – автор и водещ на предаването на телевизия СКАТ „Час по България“. Това бе и поводът „Десант“ да се свърже с Пламен Павлов за повече разяснения по темата.



- Как се прие тази ваша инициатива от обществото?

- Декларацията е нашият начин да отбележим 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 100-годишнината от геноцида над тракийските българи. Тя бе подписана от 33-ма български историци и интелектуалци - лидери на български общности, и беше одобрена от Втория велик събор на българите в чужбина, който беше проведен във Варна в началото на ноември.

Текстът й бе подготвен от фондация „Тангра Таннакра“ и най-вече от академик Георги Марков от БАН. В него категорично се казва, че трябва да бъде осъден геноцидът над българския народ в периода 1903 -1913 г. Посочва се и че всъщност този геноцид е продължил през целия период от 500 години на турското робство в българските земи.
На събора в подкрепа за декларацията гласуваха над 450 души, и то хора от целия свят.

Така тя бе ратифицирана от този неофициален световен български парламент, на който аз имам честта да съм председател. Сигурен съм, че ако бъде пусната между хората (съдя по реакцията на стотици хиляди българи във Фейсбук), тя ще натрупа милиони подписи. Няма да се намери честен и родолюбив българин, който да не подкрепи подобна декларация.

На 5 декември колегите от „“Тангра Таннакра“ вече я внесоха в Народното събрание и аз мисля, че родните парламентаристи са длъжни да осъдят геноцида над тракийските българи, защото това е престъпление над човечеството. Аз мисля, че тази декларация е изключително важна и навременна и отговаря на една потребност на нашето общество – да бъде осъден геноцидът над нашия народ, осъществяван стотици години от Османската империя.


- Как ще коментирате последните изявления на турския премиер Реджеб Ердоган, с които той предяви териториални претенции към България и съседните балкански държави, обявявайки Тракия за територия на Анкара?

- Арогантната политика на Турция е започнала още в края на 80-те години на миналия век и продължава до днес. Нейният премиер Ердоган развява знамето на неоосманизма и даже на неохалифатизма, защото той претендира да играе ролята на религиозен лидер на мюсюлманите по света. Самата отрицателна еволюция, която наблюдаваме в Турция през последните години, този отказ от светските принципи е нещо, което е заплаха за България. Дори хора като Алекс Алексиев - някогашният съветник на бившия премиер Филип Димитров, който бе един от най-големите радетели за българо-турската дружба, алармира в свой коментар по повод думите на Ердоган, че нашата страна е заплашена от загуба на територии, и то откъм Анкара.

Спокойно можем да кажем, че България има в лицето на Турция не съюзник от НАТО, а един изцяло неискрен съсед, който не мисли доброто за нашата страна и подкопава нашата държавност. Това се и доказва в последните изявления на Ердоган. Още повече той говори исторически невярно и явно бърка Тракия с Румелия. Но това не намалява значението на неговите думи, защото за ранната Османска империя самото понятие Румелия означава балканските земи. Това се доказва и от представата на Ердоган за Тракия, в която влизат Лудогорието (Делиормана), Кърджали, Призрен, Солун, Скопие и дори част от Босна - тоест, почти целия Балкански полуостров.

Тук трябва да отбележим, че неоосманизмът не е завладял изцяло турското общество. Светската интелигенция, включваща хора като писателя Орхан Памук, не се гордее с миналото на Османската империя и избягва да я популяризира.


- Навременна ли бе реакцията на българските власти?

Родното Външно министерство реагира много късно - часове след като гръцката дипломация бе изпратила остра нота срещу думите на турския премиер. Вместо да бъде даден достоен и категоричен отговор, МВнР реагира с някакъв текст с вял и милозлив тон на агресивното изказване на Ердоган. Това обаче е в тона на управляващите от БСП и ДПС,  които подобно на Бойко Борисов явно не държат на националните интереси, а да са в добри отношения с Анкара.


- Нямаше реакция и от третата партия в управляващата коалиция „Атака“?

- Интернационалистът Волен Сидеров не само че не реагира, но той дори не бе и в страната, а в Куба, където харчеше партийната субсидия. Те не подкрепиха и нашата декларация, с което още веднъж доказаха, че манипулират своите избиратели, само парадирайки с патриотичната кауза. Аз искам да попитам депутатите от Атака“, защо все още има новини на турски език и защо в парламента не се повдига въпросът за признаването на арменския геноцид от България?


- Какво трябва да се промени в българската политика, за да се пресекат домогванията на Турция?

- Аз бих призовал българският политически елит, ако изобщо чувства отговорност към своя народ, да направи трезва преоценка в отношенията с Турция. Да не й се дават никакви аванси, като например водата на Странджа, да не се обещават язовири, а да се води политика на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите. В противен случай България влиза в ролята на васална територия и е обречена.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
JAZZ
16.12.2013 13:23:47
0
0
Вие преди всичко вземете та осъдете днешния уникален САМОГЕНОЦИД на българите. Там с турците е празна работа, няма да ви огрее. С какво ще оправдаете положението в България днес, вие по добре се замислете как да се съхраните по нататък, погледнете напред, проблемът е сега и в бъдещето, в миналото са се погрижили за вас и са ви съхранили, но бъдещето е в мрак. България през 2050 г.: Население 3.5 млн., българите под 50%
По данни на ЦРУ до 2050 г. в България ще живеят 3,5 млн. души, като българите ще бъдат по-малко от половината.
България не е в демографска криза, а в катастрофа и капан. Около това мнение се обединиха ВМРО и неправителствени организации в отворен форум по повод обсъждането на бюджета за 2014 г. Участниците се обявиха срещу безотговорната държавна политика по отношение на бъдещето на България и изчезването на нацията. Те формулираха общи искания към премиера Орешарски, а пренебрегването на проблема определиха като ГЕНОЦИД. Ето къде е геноцида, а вие нагло се опитвате да обвините други за своята си некадърност и бездарност.

Събитието бе под надслов „Да изчезнеш за 60 години!?“ и обедини ВМРО, представители на Центъра за демографска политика, сдружение „Зачатие“ и Асоциацията на търговците на детски стоки. Поканени бяха и министрите на здравеопазването, образованието, труда и социалната политика, както кметът на София. Никой от тях обаче не присъства на събитието, предаде КРОСС.

Всички участници в дискусията са категорични, че вече не може да се мине с мерки „по принцип“ и трябва да се стимулира не раждаемостта въобще, а грамотната раждаемост.

„Едва 40% от първокласниците са с майчин език български. От началото на тази дискусия България е намаляла със 7 души“, предупреди проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки