Ердоган поиска Тракия и Кърджали


Ердоган поиска Тракия и Кърджали
13 Декември 2013, Петък


Ислямисткият премиер обяви части от България, Гърция, Македония и Босна за територия на Турция

Автор: Десант

Споредните си неоосманистки претенции турският премиер Реджеб Ердоган предизвика международен скандал. Той съвсем открито обяви гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна за територия на югоизточната ни съседка.

„Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион“ – заяви на 10 декември министър-председателят на Турция по време на предизборната си реч в град Кешан, разположен в близост до гръцко-турската граница.
Митингът бе част от тридневната обиколка на лидера на управляващата в Анкара ислямистка партия за предстоящите местни избори в страната.

Гърците приеха много остро изявлението на турския държавник. В медиите на югозападната ни съседка то бе оценено не само като неприятелско, но и като открита заплаха.
„Турският премиер се опитва да разшири турските завоевания и искания върху целия Балкански регион” и „Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”, са само част от заглавията на гръцките вестници, излезли в сряда.

Влиятелният ежеседмичник „Та неа“ коментира, че „по този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия”. В която, освен територии от Гърция, има територии и от Южна България и Централните Балкани”.

От гръцкото външно министерство незабавно реагираха на изявлението в специална нота към Анкара. „Трябва винаги да се внимава за историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона“, подчерта говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.

Не за първи път Ердоган предизвиква скандали със своята неоосманистка риторика.
„Косово е Турция и Турция е Косово“, беше част от основното послание на турския премиер при визитата му в Прищина преди близо два месеца, което също доведе до остри критики на Балканите срещу аспирациите на Анкара.
Какви реакции предизвикаха териториалните претенции у нас? От Външно министерство запазиха мълчание 24 часа. Едва след гневните официални ноти от страна на Гърция, министър Кристиан Вигенин реагира с нежна декларация, в която прозираше повече притеснение, че с такива изказвания могат да пострадат добросъседските отношения между Турция и България.

Изпревариха го патриотите от „Национален фронт за спасение на България“, които заклеймиха неоосманистките амбиции и териториални претенции към България от страна на турския премиер. От НФСБ настояват Народното събрание незабавно да излезе с остра декларация срещу имперската политика на Турция. До редакционното приключване на този брой обаче темата така и не влезе в дневния ред на парламента.

Всъщност, от кабинета на Пламен Орешарски, подкрепян от БСП, протурската ДПС и псевдонационалистическата „Атака”, едва ли може да се очаква някакъв отговор на подобна провокация.
Нека припомним, че именно на родните социалисти първо им дойде идеята да отцепят българска Тракия от Отечеството и да я продават за евросубсидии.

На 8 ноември в Брюксел, на конференцията „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия", най-официално от делегацията на българските социалисти към Европейския парламент бе поискано премахване на границите в нашата географска област „Тракия” чрез създаване на нов административен район в ЕС.
Според Съюза на тракийските дружества, начело на който е печално известният лидер на БСП от времето на Жан Виденов – Красимир Премянов, това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС.

В този форум взеха участие и червените евродепутати Маруся Любчева, Евгени Кирилов и Илиана Йотова. Официален характер на скандалната инициатива придадоха и  назначените от Орешарски посланици на България Димитър Цанчев (в ЕС) и Иван Найденов (в НАТО).
Външният министър Кристиан Вигенин също не пропусна родоотстъпническа завера и декларира съпричастността на правителството и държавното ръководство към инициативата за отделянето на Тракия.

Тези български позиции и намерения бяха заявени в присъствието на отговорни европейски фактори, западни дипломати, висши служители на Еврокомисията, фактори от турското външно министерство и други официални лица.
Целта на цялото това  предателско начинание на Станишев и компания е да се отцепи българската част от Тракия, която да се ползва с преференции от ЕС, а милионите от европомощите да влязат в джобовете на червените олигарси.

Според неофициални източници от ЕС Гърция е останала изумена от безумната политика на България и самоинициативата й да предлага прекрояване на региони.
Да не забравяме, че една голяма част от Тракия е беломорската територия, която днес попада в очертанията на Гърция. Именно оттам са и преобладаващата част от наследниците на тракийските бежанци, които Премянов се опитва да представлява и да говори от тяхно име.

Самите претенции на неоосманистите към българската земя също не са от вчера. През март тази година турските вестници публикуваха карта на „Нова Турция“, в която бяха включени части от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и райони на Азербайджан и Грузия.

В медиите в Анкара пък се пропагандираше създаването на нова мощна държава в границите на бившата Османска империя.
И от тогавашното правителство на ГЕРБ реакция не последва. Без съмнение заради близките отношения на турския премиер с Бойко Борисов, на които бяхме свидетели близо 4 години.

Към днешна дата и управляващата коалиция на БСП, ДСП и „Атака“ също очевидно прави опити да се съюзи с ислямиста Ердоган, който пък вече съвсем открито се стреми към прекрояване на Балканите и вероятно в мечтите си се вижда в ролята на новия османски падишах.


Ердоган открито заяви претенции към територии на България, Гърция, Македония, Босна и Косово След дълго мъдрене външният министър Кристиан Вигенин спретна нежна декларация, в която няма и намек за упрек към турския премиер

В категории: Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Моето име си е мой работа
31.08.2022 06:33:58
0
0
Как може да казват, че „Атака“ иска такива неща, това е абсолютна лъжа!
5
Моето име си е мой работа
31.08.2022 06:33:57
0
0
Как може да казват, че „Атака“ иска такива неща, това е абсолютна лъжа!
4
Моето име си е мой работа
31.08.2022 06:33:55
0
0
Как може да казват, че „Атака“ иска такива неща, това е абсолютна лъжа!
3
Моето име си е мой работа
31.08.2022 06:33:52
0
0
Как може да казват, че „Атака“ иска такива неща, това е абсолютна лъжа!
2
Моето име си е мой работа
31.08.2022 06:33:50
0
0
Как може да казват, че „Атака“ иска такива неща, това е абсолютна лъжа!
1
Моето име си е мой работа
31.08.2022 06:33:42
0
0
Как може да казват, че „Атака“ иска такива неща, това е абсолютна лъжа!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки