Екзотичният ананас и ползата от него


12 Декември 2013, Четвъртък


Той е източник на около 60 ценни за организма вещества и помага при множество здравословни проблеми

Автор: проф. Христо Мермерски

Ананасът, който е родом от Бразилия, пристига в Европа заедно с картофите и тютюна, донесен лично от Христофор Колумб. Но за разлика от останалите две растения, топлолюбивата култура така и не успява да се аклиматизира на Стария континент и затова още в началото на ХVІ в. започва да се отглежда предимно в африканските и азиатските колонии на европейските страни.

В неговия състав влизат около 60 ценни съставки и затова той се счита едва ли не за лекарствен препарат. Освен огромното количество растителни влакна и органични киселини, той е богат и на калий, калций, фосфор, желязо, мед, цинк, магнезий, йод, както и на витамините С, PP, В12, В1, В2. Всичко това го прави незаменим източник на полезни за човешкия организъм вещества.

Целебните му свойства са неизброими – той стимулира храносмилането, повишава активността на стомашния сок, понижава кръвното налягане, разрежда кръвта и предотвратява развитието на множество опасни заболявания на сърдечносъдовата система като атеросклероза, тромбози, инсулт и инфаркт на миокарда. Освен това е ефективен при лечението на артрит, бронхит, пневмонии, различни инфекции и заболявания на централната нервна система. Консумацията му помага още и да се намали болката в мускулите и ставите.

Смята се също, че ананасът предотвратява развитието на метастази у раково болните и се явява добро профилактично средство срещу появата на онкологични проблеми.
Той се използва и за премахването на мазоли, като за целта е нужно през нощта върху тях да се поставя парче от плода, след което кожата да се запари в гореща вода и той да се отстрани.

Антиоксидантните свойства на растението пък способстват за удължаване на младостта и предотвратяване възникването на много болести. Благодарение на включването му в менюто ни, последствията от замърсяванията на околната среда, тютюнопушенето и алергените биват свеждани до минимум.

Особено внимание заслужава съдържащият се в екзотичния плод фермент бромелин, който спомага в борбата с излишните килограми и по тази причина влиза в състава на много от съвременните хранителни добавки за намаляване на теглото.

За ефекта на отслабването способства и фактът, че ананасът повишава съдържанието на серотонина в кръвта, който пък има способността да притъпява чувството за глад, а също така извежда излишните течности. Неговата калоричност е ниска – само 50 ккал на 100 г. Неслучайно за поддържането на нормална телесна маса и изчистване на организма медиците препоръчват по един „ананасов” ден в седмицата, в течение на който да се приема само меката част на плода и прясно изцеден сок от него.

Покрай всички тези забележителни качества обаче, ананасът има и някои вредни особености. Например при хора със стомашна язва и гастрити той предизвиква раздразнение на слизестата обвивка заради високата си киселинност. Тя също така вреди и на зъбния емайл. Плодът трябва да се избягва и от бременните жени, тъй като ако не е достатъчно узрял или пък е развален, може да предизвика аборт. Заради ярко изразените си способности да понижава кръвното налягане той не е подходящ и за хипотоници.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки