В отговор на вашите въпроси


12 Декември 2013, Четвъртък


Съпругът ми е на 79 години и страда от атеросклероза. Самата аз не съм много здрава и все по-трудно ми е да се грижа за него, тъй като с всеки изминал ден той все повече



губи разсъдъка си и върши неразумни постъпки. Иначе пие много силни лекарства, но те вече изглежда не помагат. Има ли някаква възможност с помощта на билкови отвари или други природни средства да се спре поне влошаването на неговото състояние?
Доника Николова,
Етрополе

Атеросклерозата е хронично прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма, като в тях се отлагат мастни вещества и стените им стават по-дебели и по-твърди. Именно от там идва и името на заболяването (на гръцки „атера“ означава меко, пастообразно вещество, каша – като тази, която се отлага по стените на кръвоносните съдове при атеросклероза), а не както често хората се бъркат, че произлиза от „артерия“ и го назовават съвсем неправилно „артериосклероза“!

Това заболяване е едно от най-страшните за възрастните хора, тъй като е свързано със стареенето и в крайна сметка – със смъртта. Борбата с него е извънредно важна, защото цели удължаването на живота на голяма част от населението.
При наличието на атеросклероза е важно да се води активен начин на живот, свързан с подходящо физическо натоварване и разходки на открито сред природата, а също и да се спазва подходяща диета като се ограничи консумирането на сладкиши и богати на холестерол храни (мозък, яйца, хайвер, тлъсти меса и риби и пр.).

Рецепта 1 (Стела Желязкова): Взимат се 200 г чесън, като скилидките се почистват и се смилат, след което се заливат с 0,5 л водка. Оставят се да престоят 2 седмици на тъмно. После течността се прецежда и към нея се прибавя сока на 5 лимона. Взема се по 1 с. л. 2-3 пъти дневно преди ядене.

Рецепта 2 (Стефан Георгиев): Изяждането на 50 г смлени орехови ядки дневно спомага за прочистването на кръвоносните съдове и забавя развитието на атеросклерозата.

Рецепта 3 (Станка Железчева): Смесва се сок от лук и мед в съотношение 1:1, като се съхранява в добре затворен стъклен съд на прохладно място. От сместа се взима по 1 с. л. 3 пъти дневно един час преди хранене или 2-3 часа след ядене. Курсът на лечение продължава два месеца. Профилактично може да се провеждат 2-3 курса годишно.

Рецепта 4 (Митко Минев, Силистра): В 100 мл вода се разтварят 1 ч. л. ябълков оцет и 1 ч. л. мед. През деня се изпиват 3 такива дози – 3 пъти преди ядене.

Рецепта 5 (Лиляна Костадинова, Бургас): Взимат се 100 г плод от арония и се заливат с 500 мл вряла вода. Когато настойката изстине, се пие по 1 ч. ч. 3 пъти дневно преди хранене.

Рецепта 6 (Лиляна Костадинова, Бургас): Ядката на един див (конски) кестен се накълцва наситно и се накисва в 200 мл студена вода, като престоява 5-6 часа. След това се вари в продължение на 15 минути. Това е дозата за един ден, като тя трябва да се изпие на 3-4 пъти.

Рецепта 7 (Лиляна Костадинова, Бургас): Взимат се 40 броя листа от орех и заедно с 1 кг захар се поставят в 4 литра вода. Всичко ври, докато водата остане 2 литра. От тази отвара се пие по 1 с. л. 3 пъти на ден.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки