Дъщерята на Калоян и идеята за обединена Европа


Дъщерята на Калоян и идеята за обединена Европа
Анри Фландърски
11 Декември 2013, Сряда


Преди 800 години
Наследникът на Калоян – Борил, няма славата и успехите на своя предшественик.


Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

Не му върви и в битките с латинците, които продължават да са в Константинопол. Той не е воин като Калоян и не предвожда войската.
Тя е поверена на явно некадърни военачалници, защото през 1211 и 1212 г. губи битки в Тракия и Загоре, в резултат на което латинците завземат територията между Тунджа и Родопите. Борил иска да сключи мир с тях.

В Търново пристигат пратеници на император Анри. По време на преговорите в двореца виждат Мария, която е надарена с изключителна красота и обаяние. Говори гръцки и латински. В няколко разговора с пратениците ги впечатлява с познанията си в различни области.

Един от тях, който е и художник, я рисува и отнася портрета й в Константинопол. Показва го на император Анри, който е очарован от хубостта й. Разпитва за подробности и научава, че е дъщеря на царя. Всъщност тя е осиновена от него, защото е дете на Калоян. Анри решава, че тя трябва да стане негова съпруга и провожда специално пратеничество в Търново до Борил, за да иска чрез него ръката на Мария. В замяна на това ще му върне завладените български територии.

Когато съобщават на Мария, тя се съгласява, тъй като не се чувства добре в двореца, където е в обкръжението на пастрока си и болярите, изменили на баща й. Император Анри изпраща кавалкада от конни рицари, която да я съпровожда по пътя й от Търново до Константинопол. Заедно с Мария тръгва и български конен отряд.
Анри я посреща в Одрин и заедно влизат в столицата. Венчават се в катедралата „Св. София“, а службата се води лично от патриарха. След това в двореца се провежда церемония по коронясването. На главата на Мария е поставена короната на византийските императрици. За медения си месец младоженците се усамотяват на Принцовите острови в Мраморно море.

През това време граф Де Монгприе организира заговор срещу императора. При Анри идва негов доверен човек и му казва, че войниците на графа са превзели двореца и водят преговори с началника на крепостната стража да премине на негова страна. Анри смята, че това е дребен инцидент, но Мария е на друго мнение. Настоява веднага да тръгнат към столицата. На главната порта ги спират стражите, на които е наредено да не пускат никого. Мария иска да я заведат при техния началник и когато го вижда, без всякакви обяснения взима меча му и го пробожда с него. След това се качва на кон и отива при българския отряд, който я е съпроводил и е определен за нейна лична стража. Води го в двореца, където арестуват заговорниците, а присъдата на Мария е да бъдат хвърлени от крепостните стени в морето.

Анри е смаян и отбелязва, че съпругата му прилича на неговата майка, която винаги е действала с желязна ръка. Казвала се е Мариот, с това име и българката  остава в историята – като императрица Мариот.
Тази красива, нежна, очарователна жена се оказва голям държавник. След смъртта на Анри се обявява за регент на малолетния си син и управлява от негово име Латинската империя.

Тя съставя грандиозен план за образуването на голяма федерация, която да обхваща Балканския полуостров и бившите владения на Византия в Мала Азия. Затова предлага династически бракове на българския цар, никейския император, сръбския крал и влашкия войвода. Идеята й е всеки народ да запази своята самостоятелност, но да няма граници помежду им. А при външна заплаха за някоя от държавите в съюза останалите да й се притичат на помощ.
Замисълът й не се осъществява. Но възниква въпросът – не е ли това първата идея за обединена Европа, станала реалност след повече от 8 века?


Патриотичен календар

6 декември  — Никулден. Празник на моряците и рибарите, на банкерите, на търговците и на дарителя

6 декември 1844 г. — Роден е Петко Киряков, останал в историята като Капитан Петко войвода

8 декември 1204 г. — Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал

8 декември 1903 г. — За първи път в България денят е честван като празник на Софийски университет и като студентски празник. На тази дата през 1888 г.  Петото Обикновено народно събрание приема закон за уредяване на висше училище в София

9 декември 1885 г. —  В Пирот е сключено примирие, с което се слага край на Сръбско-българската война

10 декември 1877 г. — След 3-месечна обсада руските войски превземат Плевен

10 декември 1878 г. — В София е основана  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий"

12 декември 1859 г. — Роден е генерал-майор Васил Делов


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
веселин игнатов
28.04.2014 15:06:05
2
0
На финалния въпрос отговорът е - не, не е! Няма нито такъв план, нито такава идея. Каква обединена Европа през Средновековието? И тогава, както винаги, всеки се стреми към завоевания, надмощие, влияние!
Единственото вярно в текста е, че българска принцеса бива омъжена - не по нейно съгласие, за император Анри. Ала тя е дъщеря на действащия в 1212 г. български владетел - цар Борил, не на Калоян! Името й не се среща в никой исторически извор. Мария я кръщава К. Иречек, понеже погрешно й приписва една грамота на императрица Мари дьо Куртене. От брака българката няма деца, а и двамата не са съжителствали в хармония, както е при повечето политически бракове. Така че няма на кого тя да регентства, да управлява Латинската империя, да предлага брак на собствения си баща, да громи заговори и прочие - веднага след кончината на император Анри в 1216 г. е отстранена от властта и може би върната в България.
Съчувствам на автора, че е изпаднал в заблуждение, но възразявам на извращаването на историческата истина пред очите на широката аудитория от неспециалисти!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки