Разкриха нова схема за измама на чужденци


Разкриха нова схема за измама на чужденци
Телената ограда край най-проблемния участък по българо-турската граница ще бъде готова към февруари
06 Декември 2013, Петък


Залъгват бежанците с фиктивни адреси, на които уж ще бъдат настанени, докато чакат да им се уреди статута

Автор: Десант

Полицията в Хасково разследва софиянец, предоставил имота си на бежанци, след като е попълнил документ с невярно съдържание. Това съобщиха от МВР във вторник, когато бяха оповестени първите проверки на адреси, където биха желали да се настанят чужденците, изчакващи решението на Държавната агенция за бежанци за статута им. Така стана ясно, че в страната ни се шири нова измамна схема, разработена от недобросъвестни посредници, които декларират, че предоставят жилище за задържаните по границата ни нелегални чужденци. На практика обаче обещаният адрес често се оказва фиктивен, а търсещите убежище остават без пари и подслон на улицата.

Вече са известни десетки случаи на регистрирани множество имигранти на един и същи външен адрес, на който уж са се настанили чужди граждани.
От прессъобщението на МВР, разпространено в сряда, се разбра също, че полицаите са разкрили транспортната мрежа за извеждане на имигранти от центровете в Харманли и село Пъстрогор още в началото на ноември. В продължение на цял месец преди това хасковските служители на МВР са извършили 25 проверки на външни адреси и са установили 11 души, декларирали намерение да изведат чужденци от лагерите и да ги настанят на въпросните фиктивни адреси. Констатирани са обаче 4 случая, при които декларираните имоти или вече са продадени, или са обитавани от други собственици.

Така в крайна сметка се е стигнало до образуваното досъдебно производство за съставяне на документ с невярно съдържание от софиянеца, чието име засега не е оповестено. А междувременно във временните центрове са върнати десетки от измамените чужди граждани.
Впрочем, точно по тази измамна схема са били изкарани и хванатите миналия месец рейсове с бежанци пред софийската джамия „Баня Баши”.

От Регионалната здравна инспекция пък долетя новината, че в лагера в Харманли са установени нови трима бежанци с хепатит А. Болестта на мръсните ръце за първи път бе открита в 5-годишно момиченце на сирийски бежанци. Още тогава медиците алармираха, че е възможно разпространяване на инфекцията заради пренаселеността на лагера и ниската хигиена.

Освен тримата болни от хепатит А, има и общо трима с хепатит В. Макар по-тежка и опасна, тази болест се предава много по-трудно – само по кръвен и по полов път.
Бежанците вече биват обгрижвани медицински и от четирима лекари от организацията „Лекари без граници“. Те ще преглеждат в кабинети, обособени в новоремонтираните сгради на бившите казарми. Бежанците в Харманли, които досега бяха на палатки, вече са настанени в закрити помещения на ремонтираното бивше поделение. Само 5 семейства, които не са били съгласни да обитават етажа съвместно с другите, са се върнали в палатките, докато приключи цялостният ремонт и се обособят отделни помещения. В сградата работят конвекторни печки, има и топла вода.

В момента лагера  в Харманли обитават около 1200 души. Тази седмица стана ясно, че той вече е под наблюдението на Върховния комисариат на бежанците към ООН. Представител на организацията е хърватинът Владимир Смолян, който вече направи оглед на условията, при които живеят настанените в бившата казарма. Комисариатът ще раздава веднъж на ден топла храна в центъра в най-населения лагер в цялата ни страна.

Междувременно вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев и военният му колега Ангел Найденов инспектираха как върви издигането на телената ограда по границата ни с Турция край елховското село Голям Дервент. На пресконференция бе съобщено, че при първия етап войската е успяла да прокара 107 км черни пътища. На министрите бе показан демо вариант на оградата, която, ако метеорологичните условия позволяват, ще бъде готова до февруари. Целта на съоръжението според военния ни министър била, от една страна, да възпрепятства преминаването на нелегалните имигранти, а от друга – да ги насочи към контролните пунктове.

Цветлин Йовчев пък очаква миграционният натиск да се насочи към други страни. Прогнозната сметка показва, че за издигането на оградата ще са необходими 12 000 т материали – 630 км бодлива тел, 4 000 куб.м бетон и 20 000 бетонни кола. Строителните работи ще се извършат от инженерните части на армията. Стойността на дългата 33 км ограда е 5 млн. лв., а тази на изградените пътища – 1 млн. лв. Парите са осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове.

Досега около 85 % от нарушителите са влизали нелегално у нас през региона на Елхово, затова той се смята, че е най-рисковият участък по българската граница. 
Десант


Само 5 семейства от бежанците в Харманли предпочетоха да останат на палатки

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки