Наши корабни заводи на търг в Москва


Наши корабни заводи на търг в Москва
06 Декември 2013, Петък


В броя си от 18 октомври „Десант“ извади на бял свят информацията, че държавната руска корпорация „Руски акционен дом“ предлага на своите клиенти апетитни имоти у нас.

Автор: Георги Ваташки

И то не какви да са – сред тях има голямо горско стопанство, огромни лозови масиви, царски дворец и дори цял нефтен терминал. Разпродажбата на родните индустриални мощности обаче продължава, като този път обект на търг е бургаската корабостроителница и кораборемонтният завод в морския град.

Корабостроителницата се простира върху голяма част  на южния бургаски бряг и се търгува на първоначална цена за 130 000 000 евро. Имотът е изключително привлекателен с инфраструктурата си – той разполага дори с жп линия, както и с лиценз за пристанищна и кораборемонтна дейност.

Предприятието беше приватизарано през 2000 г. от кипърска офшорна фирма, която после го продаде на „ПСТ Холдинг“, който се свързва с мастития олигарх Васил Божков. През последните години корабостроителницата систематично трупаше загуби, въпреки изпълнението на различни обществени поръчки, като тази на Община Бургас за строежа на катамаран, предназначен за транспорт до остров Света Анастасия.

Близо 400-те й служители не са получавали заплатите си повече от година, а на някои от тях фирмата дължи възнаграждения още от 2010 г. През последните седмици те няколко пъти протестираха с искане да им бъдат изплатени заработените пари, но без успех.
В крайна сметка след години източване на активите й само преди броени дни – на 28 ноември,  компанията обяви фалит по искане на Първа инвестиционна банка, която е сред главните й кредитори. Преди това от трезора, свързван с олигарха Цеко Минев, бе направен опит някогашният емблематичен завод да бъде разпродаден на парче на руския акцион.

Впрочем същият тръжен дом от Русия предлага за продажба и друга индустриална гордост на морския град. Това е „КРЗ ПОРТ Бургас“, известен на хората от региона като Кораборемонтния завод. Началната цена за него започва от 65 милиона евро.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки