Глад и отчаяние разтърсиха Раднево


Глад и отчаяние  разтърсиха Раднево
Работниците от „Ремотекс Раднево” не са получавали заплати вече цяла година и затова излязоха на протест
06 Декември 2013, Петък


Вече 10 месеца приватизаторите Спахиев и Неделчев не плащат заплати

Автор: Камен Колев

Работникът от машиностроителното предприятие „Ремотекс Раднево” ЕАД Енчо Тенев е продал металните пружини на леглата от дома си за вторични суровини, за да успее да купи храна за семейството си. Той, както и останалите близо 600 работници и служители на бившата Централна ремонтна база в Раднево, някога част от комплекса „Марица изток”, не са получавали заплати вече близо година.

Последно през септември са взели аванс за февруари. В същото време собствениците Галин Неделчев и Сабин Спахиев ги принуждават да излизат непрекъснато в неплатен отпуск, вместо да ги съкратят и изпратят на борсата, където биха получавали обезщетения. Фирмата дължи за заплати общо 3,5 милиона лева на персонала си. По думите на изпълнителния директор Стефан Чорчопов, единственият вариант да си получат дължимото е част от акциите на „Ремотекс Раднево” да бъдат продадени на инвеститор.

От мениджмънта нееднократно са уверявали работниците, че се чака нов акционер, но това и до днес не е станало.  Макар че преди две седмици един от главните клиенти на фирмата – „Мини Марица Изток”, преведе 2,6 млн. лв. на закъсалото предприятие, заплати с тези пари не бяха платени, а сумата отиде за погасяване на задълженията към кредиторите и държавата.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова е изпратила сигнал до прокуратурата, със случая са запознати и в Главната и Областната инспекциия по труда. Никой обаче не се ангажира със срокове. При поредната среща с работниците мажоритарният собственик Сабин Спахиев отново им обещава, че изплащането на парите ще започне на следващия ден, но вече никой не вярва на приказките му. Отчаяните хора непрекъснато излизат на протести, а сега заплашват и че ще блокират международния път Русе – Свиленград.Част от работниците са осъдили „Ремотекс Раднево” и сега чакат да получат неизплатените си заплати по съдебен ред.

Кои са Сабин Спахиев и Галин Неделчев?
Двамата съдружници участват в широк кръг от фирми, като Неделчев отделно е съдружник с дъщерята на покойния министър на държавната администрация от кабинета на НДСВ Димитър Калчев. Двамата имат общи интереси в транспортния бизнес. Фирмата на Неделчев и Спахиев „Полет 21” е приватизатор на бившата Централна ремонтна база. Продажбата става през 2002 г., когато на власт е НДСВ.

Неделчев и Сабин Спахиев са собственици и на русенското предприятие „Тежко машиностроене 97” АД. И работниците им в дунавския град не са получавани заплати вече 9 месеца. Заводът започва да се разпродава, а персоналът му е изхвърлен на улицата без обезщетения.


В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
555
08.12.2013 21:04:11
0
0
Ремотекс-ЦРБ , Тежко машиностроене, Автотранспорт и сервис Раднево, и още колко ще са без заплати ? докога?
1
CEREBEEC
08.12.2013 18:57:42
0
0
Dqdo Enio-gabroliqta e tarikat sigurno spi veche na matrak Dormeo ! Digna si shapkata i otide na borsata oshte lqtos , ami nie deto ostanahme sme ahmaci[chewinggum]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки