Новият бюджет като каца без дъно


Новият бюджет като каца без дъно
Има едни 126 милиона лева, които трябва да бъдат усвоени от общините, но... за тях няма кандидати – призна земеделският министър Димитър Греков
06 Декември 2013, Петък


Законът за парите на държавата през 2014 г. може и да е по-добър от постната пица на Дянков, но нищо не гарантира, че е по-изпълним

Автор: Ани Александрова

За всички беди на новото правителство са виновни световните класации и четирите годишни времена. Както и променливо число депутати – от 0 до 240 – които в различни дни дават своя безценен принос за изравняване на КПД на парламента с по една кръгла нула.

Като например във вторник, 3 декември, когато Народното събрание заседава извънредно за приемането на второ четене – член по член, алинея по алинея – на бюджета за 2014 година. През този ден, в продължение на цели 5 часа, депутати преливаха от пусто в празно, прилагаха си процедурни и други хватки, разтягаха локуми и тренираха семплото си, като цяло, ораторско майсторство, но уви – не приеха нито един член от бюджета. В сряда отново не се случи нищо такова и едва по обяд в четвъртък първият член от проектобюджета бе най-сетне мъчително гласуван.

Заради този подход към най-важния от актуално-конюнктурните закони, както и заради качествата на авторите му – по министерства и в парламента, и поради горчивия опит, че пътят към ада и към падането на всяко едно правителство е павиран с алинеите на „най-добрия възможен бюджет” – сега е моментът да се каже: няма никакво значение как звучи Бюджет-2014, какво обещава и достатъчно здравомислеща ли е логиката, водила авторите му!

Защото предизборните обещания отдавна вече се редуцираха до символични жестове – малки, но от сърце. Като например да се връща удържания ДОД на хората с МРЗ – но не веднага, а след година и след подадена данъчна декларация.
И тъй – вместо да върнат държавата на хората, авторите на този бюджет и министрите на тази власт върнаха времената, когато ни спираха на едри порции парите по европейските оперативни програми.

И закрепиха едно статукво, което ни подрежда редом до страни като Сенегал, поддържа имиджа ни на плашила за всички богати в Европейския съюз, убива всеки четвърти от нас преди да е достигнал пенсионна възраст и ни превърна – по крилатото сравнение на един руски вестник – в световен пример за колония под управлението на Европейския съюз, където бедността превръща оцеляването в житейска цел.

В легло с балони

Да вярваш в предизборни обещания и/или в бюджета на правителство, подкрепяно от БСП, ДПС и „Атака”, е като да пушиш цигара след цигара в легло с розови балони. Може да се стреснеш от гърмежите на пукащите се балони, а може и да изгориш заедно с тях.
В бюджета за догодина най-много пари са предвидени за пенсиите, които все така ще останат най-ниските в ЕС. Тук му е мястото да припомним, че още преди да състави новото си коалиционно правителство със социалдемократите Ангела Меркел подписа с тях договор, предвиждащ въвеждането от 2015 г. на минимална пенсия от 850 евро!

Пенсиите в България обаче отново ще бъдат осъвременявани по златното швейцарско правило. Което при конюнктурно-високосния подход на прилагане означава увеличение с някакви 4%. И върви ръка за ръка с планиран огромен дефицит в бюджета на ДОО, с нереална приходна част на целия бюджет, както и с практическото стопиране на пенсионната реформа.

Тук му е мястото да споменем и гениалната – по Лениновски – идея за еднократно облагане с 20% такса на приходите от „перки” и солари, която народните ни представители с болшинство адмирираха и гласуваха със „за“. Което не е нищо повече, освен признание, че държавата няма – и което е по-лошо – не знае откъде да намери пари. Поради което убива бизнеса по Дянковски, вместо да се пребори с контрабандата или да намали партийните субсидии с нещо повече от символичните 10%.

Същото се отнася за обещанието за рязко и несимволично увеличаване на детските надбавки, редуцирано до 10 лева отгоре – единствено и само за второ дете; до миражите за стотици хиляди нови работни места; до уверенията, че съдебната система най-сетне ще получи достатъчно пари, за да се чувства и функционира като независима; за здравеопазването, което продължава да се нуждае от многопрофилна реформа и активно лечение.

Апропо – традиционният милиард за МВР също няма да стигне. Особено, ако все така се налага да се командироват хиляди полицаи в София, а колегите им да полагат непомерен извънреден труд, за да опазват властта от народната любов
Така че няма никакво значение какво обещава Бюджет-2014. Защото освен всичко друго – малко вероятно е той да бъде изпълнен във вида, в който е планиран.

Ниското доверие към кабинета - в полза на реформите

Ниското доверие в това правителство е шанс за кабинета да извърши непопулярни мерки в сферите, които се нуждаят от реформи. Тезата е на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, която в миналото 41-во НС оглавяваше бюджетната парламентарна комисия. Тя призна надеждата си премиерът Орешарски да се възползва от този шанс за реформи, но според нея натискът на „тройната коалиция" на всяка цена да останат на власт не би допуснал подобни непопулярни мерки. Сред тези от тях, които чертаели предизборен характер на бюджета за догодина, депутатката от ГЕРБ посочи идеята българите на минимална заплата да получават обратно данъците си, но след повече от година - през 2015-та.

Стоянова бе категорична, че приходната част на този бюджет е изключително надценена. "В него са заложени бомби, които при всички случаи ще изгърмят, но според мен не по-рано от втората половина на следващата година", коментира тя, не пропускайки да отбележи, че правителството на ГЕРБ, както всички власти досега, се е пазило от непопулярни мерки, мислейки за следващите избори.

Европарите като двигател на икономиката

В дните около приемането на бюджета за догодина дойдоха няколко, буквално покрусителни вести за загуба или спиране на средства по европейските оперативни програми. Във вторник министърът на земеделието проф. Димитър Греков призна, че все още е голяма опасността България да загуби сериозна част от европарите за земеделие. Става дума за 278 милиона лева, които ще загубим, ако не бъдат усвоени до края на годината. Министърът припомни, че във фонд "Земеделие" са командировани служители от дирекциите му в страната, за да се ускори обработката на документите. Това на свой ред е потвърждение, че вината за евентуалната загуба на тези пари е в ниския административен капацитет. Или иначе казано в некадърността (а защо не и в корумпираността) на чиновниците в земеделския фонд.

Стана ясно още, че на 10 декември ще започне плащането на парите по агроекология. Има обаче едни 126 милиона лева, които трябва да бъдат усвоени от общините, но проблемът е, че за тях няма кандидати – призна министър Греков. Според него това се дължи на факта, че  шест години, след като България е член на ЕС, общините все още нямат подготвени кадри, които да усвояват европари.

По-лошата от предизвестените вести е, че ЕК преустановява междинните плащания по Оперативна програма "Околна среда". Това бе официално съобщено в сряда, именно в деня, когато депутатите трябваше да приемат на второ четене бюджета за догодина. Разплащанията по искания за междинни плащания по програмата ще останат спрени, докато Брюксел не получи увереност, че българските институции са предприели конкретни корективни мерки.

Решението на Европейската комисия е в резултат на констатациите на одит, който откри – още по времето на ГЕРБ - сериозни недостатъци на системата за управление и контрол на програмата. Вече при правителството на Орешарски се констатира, че не е преодолян нито един от пропуските и нередностите, установени по време на одита. Сегашното правителство изцяло обвинява ГЕРБ, те от своя страна са целите в бяло и с поглед към бленувания следващ мандат, а жабетата (и това, което плува там, където няма пречиствателни станции за отпадни води) ще ги ручаме всички ние.

Модифицираните виновни

В едни стари времена, отдалечени вече на четвърт век, за всички беди на българите бяха виновни четирите годишни времена и световният империализъм. В наши дни  в този лист на обективните причини можем да заменим световния империализъм с бежанците от Сирия и да прибавим към годишните времена и годишните класации.

Поредната годишна класации на „Трансперънси интернешънъл” например ни нарежда сред страните с най-високи и хронично трайни нива на корупция – на едно и също стъпало със Сенегал и Тунис. При такова ниво на корумпираност, както и при хомеопатичните мерки, предприемани от правителството на Пламен Орешарски, всеки бюджет може да бъде сравняван с каца без дъно.

И понеже е така от векове и за векове – или поне в продължилия сякаш векове преход от планова икономика и еднопартийна система към пазарна икономика и демокрация – то надали трябва да се учудваме, че друга една класация за трета поредна година ни определя като „най-страдащата" нация в света.

Под заглавие „Украйна може да повтори съдбата на България, превръщайки се в колония под политическото управление на Евросъюза” електронното издание на „Комсомольская правда” пък публикува повторно репортаж от България на своя специален кореспондент Дария Асламова, написан още през май. В него българите са представени като смазани от бедност и безизходица, която ги подтиква дори към самосъжаление, а целта „да се оживее на всяка цена” често се трансформира в недоволство. Авторката цитира и български политик, който казва: „Празният хладилник най-накрая победи телевизора”. И се допълва, че е невъзможно да нахраниш хората с речи за „европейските демократични ценности”.

Може би тезата на руското издание трябва да бъде разгледана и оценена от друга гледна точка. Ако българските правителства продължават да управляват страната така, сякаш е колония, то протестите в България могат да придобият размерите на вълненията в Украйна. Още повече, че българите имат далеч по-ясна представа какво са очаквали от своето еврочленство. И какво им донесоха вече три правителства от приемането ни в Клуба на богатите...


„В бюджета са заложени бомби“ - пророкува бившата шефка на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова Без много умуване депутатите дружно гласуваха в четвъртък облагане на приходите от „перки” и солари с такса от 20% Ако родните правителства продължават да управляват страната ни като колония на ЕС, протестите у нас могат да придобият размерите на вълненията в Украйна

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки