Да обърнем внимание на малко известното резене


05 Декември 2013, Четвъртък


Растението може да се използва в борбата с най-различни заболявания

Автор: проф. Христо Мермерски

Целебните свойства на природата са удивлявали и привличали хората от най-древни времена. На мода са и днес. Различните корени, плодове, гъби, дървета и растения са пълни с живот и енергия, които човек използва в борбата си с различни заболявания.
И докато по-рано народната медицина бе доста подценявана, сега аптеките са пълни с различни билкови настойки, тинктури, смески и чайове.

Едно от по-малко разпространените и незаслужено непопулярните лечебни растения е резенето. А то притежава не просто големи, а удивително огромни полезни свойства. На него му е присъщо и противовъзпалителното, и антиоксидантното, и бактерицидното, и противоглистното, и диуретичното, и отхрачващото, и обезболяващото, и успокояващото действие. То се използва също за разширение на съдовете, за усилването на лактацията и дори за премахване на бръчките. Стръковете и плодовете на билката се използват в борбата с метеоризма, спастичния колит, за подобряване на апетит и възстановяването на нормалната работа на целия храносмилателен тракт. Тя намира широко приложение и като средство, подпомагащо отделянето на жлъчен сок.

На външен вид растението напомня копъра, а на вкус е по-близо до анасона, но е по-сладко. Коренът му е месест. В медицината по принцип се използват най-вече плодовете му, които влизат в състава на различни лекарствени препарати, използвани за лечение на бронхит, туберкулоза, бронхиална астма, стенокардия, подагра, бъбречно-каменна болест, гастрит, хепатит, ентероколит, гастродуоденит, дисбактериоза и пр. Но резенето помага също и при фарингит, стоматит, възпалителни кожни проблеми, цистит и пиелонефрит. Без него не минава и лечението на болните  от алкохолно натравяне или злоупотреба с тютюнопушенето. Целебното растение играе важна роля и в борбата с различни онкологични заболявания. Намира приложение и в педиатрията. Доказана е ефективността му и като понижаващо температурата средство.

Резенето е било широко използвано от Хипократ, Диоскорид, Плиний и Авицена. Плодовете му са богати на калций, калий, магнезий, желязо, мед, цинк, хром и алуминий. Отварата от семената лекува конюнктивит и различни гнойни заболявания. За преодоляването на всякакви възпалителни процеси на горните дихателни пътища може да помогне настойка от плодовете, като 3 ч. л. от тях – изсушени и смлени, се залеят с 1 чаша гореща вода. Престоява 30 минути, след което се прецежда и се приема по 1  до 3 с. л. 4-5 пъти на ден.

Много полезно е и етеричното масло от резене, което прекрасно може да изчисти организма от вредните шлаки и токсини. По време на климактериума при жените това масло се оказва много ефективно, тъй като стимулира изработването на собствен естроген. Отделно, то проявява и висока противогъбична активност. При ароматизиране на дадено помещение с него съдържанието на гъбички във въздуха се намалява 4-5 пъти. А освен това има и защитно действие при токсични поражения на черния дроб.

Гаргарата с отвара от резене отстранява болките в гърлото и прегракналия глас.
Листата на растението пък се използват свежи в различни салати, рибни и месни блюда, особено при опушването на колбаси и риби. Семената се слагат като подправка в супи, маринати и различни туршии и консерви. Най-широко резенето се използва във френската и италианската кухня.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки