В отговор на вашите въпроси


05 Декември 2013, Четвъртък


От известно време ме притеснява досаден сърбеж, появяващ се на различни места по тялото ми. Ходих на кожен лекар, който предположи, че това е на нервна почва.



Може би не става въпрос за някакво заболяване, но ми се иска да науча някои начини как да облекча това си  състояние с природни средства.
Доротея Манолова,
Каспичан

Сърбежът е състоянието, което се наблюдава при различни кожни заболявания, алергии, болести, които засягат жлезите с вътрешна секреция (като диабет например), проблеми с обмяната на веществата (подагра, затлъстяване и пр.), наличие на глисти, болести на черния дроб, злокачествени образувания и пр. Преди всичко лечението най-напред трябва да е насочено към отстраняването на основната причина за появата на сърбеж. Иначе той може да се облекчи с топли вани и обливания с добавка на нишесте, пшеничени трици или дъбова кора.  

Рецепта 1: Една шепа тютюн се вари в 1 литър вода. С отварата се обливат проблемните места.

Рецепта 2: Вечер 4 с. л. брезови листа се сипват в термос и се заливат с 4 ч. ч. вряла вода. На сутринта настойката се прецежда. От нея през деня на порции се изпиват 2 ч. ч., а останалата част се използва за промиване на местата, които сърбят.

Рецепта 3: Приготвя се билкова смес от 100 г великденче и 75 г бутрак (известен още и като камшик, охтивче, чичек, мастика, ребник, маясъливче и др.). От нея вечерта се взимат 4 с. л., сипват се в термос и се заливат с 4 ч. ч. вряла вода. На сутринта течността се прецежда и 2 ч. ч. се изпиват през деня на порции, а останалата част се използва за промиване на местата, които сърбят.

Рецепта 4 (при сърбеж около ануса): Взимат се 4 с. л. водно пипериче, слагат се в емайлиран съд и се заливат с 4 ч. ч. студена вода. Съдът се слага на тих огън и течността се вари под капак в продължение на 15 минути. После се сваля от котлона и се оставя да престои още 15 минути, след което се прецежда. Тази отвара се използва за вани.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки