Пъстри новини от Стария континент


Пъстри новини от Стария континент
29 Ноември 2013, Петък


„Ал Кайда“ напомня за себе си в Русия, германците най-после си договориха „голямата коалиция“


Кои чужденци най-често получават българско гражданство

През 2011 г. България най-често е давала гражданство на граждани на: Македония (44,4%), Молдова (14,2%), Русия (13,2%) и Украйна (8,3%). Това сочат данни, оповестени от „Евробарометър“.
Нашата държава е сред страните в ЕС, които най-рядко предоставят гражданство на чужденци, показва още проучването.

Сред гражданите на ЕС онези, които най-често подават молба за двойно гражданство в друга страна от общността, са румънците (26 хиляди за 2011 г.), след тях са поляците (11 хиляди), италианците (7500) и португалците (6900).
Най-често чужденците, които получават гражданство в ЕС, произхождат от Мароко, Турция, Еквадор и Индия.

За 2011 г. се наблюдава спад в броя на удовлетворените молби за предоставянето на гражданство – с 20% във Франция, с 15% в Италия, с 9% във Великобритания, със 7% в Испания. Единствено в Германия е отчетен ръст от 5% на получилите одобрение молби.
Общо за 2011 г. 27-те страни от ЕС са предоставили гражданство на 780 хиляди чужденци. Новите граждани на ЕС произхождат най-вече от Африка (26%), Азия (23%), Европа (извън ЕС, 19%), Северна и Южна Америка (17%).

Получилите второ гражданство в ЕС граждани на Общността са били 11%. Над половината от молбите за гражданство, подадени от турци (58%), са получили одобрение в Германия; от еквадорци - в Испания (95%), от индийци - във Великобритания (83%).


В Москва арестуваха 14 ислямисти
Руската полиция арестувала в Москва 14 предполагаеми членове на свързаната с "Ал Кайда" ислямистка групировка "Такфир уал хиджра", съобщиха руските власти, цитирани от „Франс прес” и ИТАР-ТАСС.
От задържаните е иззето голямо количество оръжие и експлозиви - три самоделни взривни устройства с детонатори и поразяващи елементи, включително пояс с експлозиви, взриватели, фитили, пистолети, гранати, патрони и литература с екстремистки характер, уточни руското МВР.

Заподозрените финансирали организацията с пари от престъпна дейност.
На 5 ноември край Москва е арестуван друг член на тази малко позната ислямистка организация, заподозрян, че вербува млади жени, посочи министерството.
През януари 2012 г. руската Федерална служба за сигурност пък съобщи за ареста в Сибир на мъж, представен като лидер на "Такфир уал хиджра".
От 2010 г. "Такфир уал хиджра" е забранена в Русия, след като руският Върховен съд я обяви за екстремистка организация.


Първата косовска магистрала готова за три години

Докато босненското пътностроително предприятие "Аутоцесте" се хвали, че до края на 2014 г. Босна и Херцеговина ще завърши 102-километрова автомагистрала, чието строителство е започнало още през 2000 г., Косово тържествено открива последния участък на автомагистрала "Ибрахим Ругова", чието строителство започна през 2010 г., съобщава босненският портал "Слободна Босна". 

В село Мазгит край Прищина тържествено се отбелязва завършването на автомагистрала "Ибрахим Ругова", която вече се отваря за движение. 
Церемонията по откриването се организира под покровителството на премиера Хашим Тачи. 
Строителството на първата косовска автомагистрала започна през април 2010 г.,
а изпълнител на проекта е американско-турски консорциум. 

Магистралата започва от Морина на границата с Албания, пресича по диагонал страната и стига до Мердаре на границата със Сърбия. 
Отделни участъци на пътя бяха пускани поетапно след завършването им, така че по-голямата част от автомагистралата вече е в експлоатация. 
Автомагистралата е широка 28 м, има 4 пътни ленти по 3,75 м, две ленти за принудително спиране и зелен пояс в средата с ширина 4 м. Общата дължина на пътя е 117 км. Магистралата е снабдена с надлези, подлези, динамична сигнализация, комуникационна система, осветление на кръстовищата и противошумни бариери. 
Гаранцията на изпълнителя е шест години. 

"Слободна Босна" припомня, че босненската автомагистрала, свързваща Сараево и Зеница, е започната преди 13 години, а досега са построени едва около 50 километра.
Според обясненията на директора на "Аутоцесте" Едхем Бичакчич 37 км са в процес на строителство, още 18 километра тепърва ще започват да се строят и според най-оптимистичните прогнози към края на 2014 г. трябва да бъдат готови общо 102 км. 
Това след цели 14 години пак ще бъде с 15 километра по-малко, отколкото Косово е построило за три години, отбелязва порталът.

Всичко това е много хубаво, но може би трябва да успокоим босненци, че на Балканите обикновено е както при тях, но не и там, където американците са се захванали да правят не само нова магистрала, но и нова държава, която да обслужва интересите им.


В Германия се разбраха за голяма коалиция
Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщиха ДПА и „Ройтерс”, като се позоваха на участници в преговорите. 
Лидерите на Християндемократическия съюз, коалиционния му партньор Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия представиха подробности за споразумението на пресконференция в сряда. 

Те обаче може да изчакат още две седмици, преди да обявят разпределението на постовете в правителството, отбелязва “Ройтерс”. 
Преговорите за "голяма коалиция" отнеха пет седмици. Меркел се съгласи на редица сериозни компромиси,  които могат да й помогнат да спечели колебаещите се привърженици на ГСДП. 

Налес заяви, че партията му е постигнала въвеждането на минимална заплата в Германия от 8,50 евро на час от 2015 г. Според запознати източници обаче тя ще се прилага във всички сектори едва от 2017 г. и много подробности остава да бъдат доизяснени. 
Социалдемократите поставиха приемането на тази ключова мярка в предизборната им кампания като условие за сключване на споразумение за коалиция. 
Така в Германия за първи път ще бъде въведена минимална заплата. Досега страната разчиташе изключително на социалните партньори за уреждане на въпросите, свързани със заплатите на служителите. 

Очаква се тя да подобри покупателната способност на милиони служители. Според икономическия институт DIW 5,6 млн. души, или 17% от германските служители, печелят в момента по-малко от 8,50 евро на час. 
Освен това след повече от един месец преговори социалдемократите постигнаха и план за повишаване на пенсиите за служителите с ниски заплати и възможността за пенсиониране на 63-годишна възраст вместо на 67 за служителите с 45-годишен трудов стаж. 

Всички социални мерки и планираните инвестиции в проекта за голяма коалиция ще струват 23 млрд. евро,  които ще бъдат осигурени главно чрез мерки в данъчната област. 
"Полученият резултат е добър за нашата страна, той носи до голяма степен отпечатъка на християндемократите", заяви генералният секретар на ХДС Херман Грьое. 
Той изрази задоволство, че е избегнато повишаването на данъците, както първоначално са искали от ГСДП. 

Социалдемократите постигнаха отстъпка и по още едно от големите си искания в социалната област - възможността за предоставяне на двойно гражданство на децата на чужденци, родени в Германия. ГСДП и ХДС/ХСС се споразумяха още по въвеждането на винетни такси за финансиране на магистралите. 
Лидерите на консерваторите и на социалдемократите отказаха да обявят състава на бъдещото правителство в очакване на вътрешния референдум на ГСДП. 

Партията предвижда да проведе допитване сред около 470 хил. свои привърженици между 6 и 12 декември и да обяви резултатите на 15 декември или два дни преди планираната дата за преизбирането на Ангела Меркел за канцлер.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки