Харманли поиска половин милион за бежанците


Харманли поиска половин милион за бежанците
Колкото по-добри условия се създават за имигрантите, толкова по-малко ще е напрежението в града, смятат от кметството в Харманли
29 Ноември 2013, Петък


Половин милион лева е поискал кметът на Харманли Михаил Лисков от вицепремиера и шеф на Кризисния щаб Цветлин Йовчев за бежанския център в града.

Автор: Христо Христов

Той е изпратил докладна, в която обяснява, че сумата е необходима за издръжката на лагера за една година.
„Нашите изчисления са правени на база сегашния брой бежанци“, уточни заместникът на Лисков Минка Стоянова.  Изчисленията на администрацията показват, че само за събирането и извозването на боклука от лагера с имигрантите местната хазна ще трябва да плати 90 000 лева. Отделно 15 000 лева трябва да осигури харманлийската болница всеки месец заради ангажимента си да лекува настанените във Временния център чужденци. Стоянова съобщи, че вече е пристигнала линейката, с която ще бъдат обслужвани бежанците в Харманли.

Пак за сметка на общината са доставени над 100 кубика дърва за печките на твърдо гориво в лагера. В Харманли се надяват държавата да им покрие поне част от разходите и за тази година.  Колкото по-добри условия се създават за имигрантите, толкова по-малко ще е напрежението в града, смята зам.-кметът.
Междувременно стана ясно, че тези дни под конвой в Свиленград ще бъде доведен алжирецът Салахедин бин Аладин, обвиняем в грабеж и опит за убийство на българката Виктория Христова. Той ще бъде съден в местния районен съд по обвинение за нелегално преминаване на границата. Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу него по чл. 279 от Наказателния кодекс.

Запознати твърдят, че въпреки че срокът за разследването е 2 месеца, той ще бъде докаран тази седмица в Свиленград и до десетина дни делото срещу него ще приключи. В момента алжирецът е с мярка за неотклонение „задържане под стража”, постановена от Софийски градски съд. Оказва се, че при влизането си в България преди близо година чужденецът е бил осъден условно за незаконно преминаване на границата от Районен съд – Елхово.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки