Кучетата лаят, колите си вървят из Морската градина на Варна


Кучетата лаят, колите си вървят из Морската градина на Варна
Ограничителните колчета не спират колите, тъй като са разположени навътре в парка, където по принцип никой не влиза
29 Ноември 2013, Петък


Кметът ги забрани, областният управител ги разреши и докато институциите се карат, недоволните и контранедоволните стават все повече

Автор: Илияна Христова

От две седмици Варна е като разбунен кошер заради щъкащите из морската й градина  автомобили. Кметът Иван Портних ги забрани, областният управител Иван Великов спря заповедта му, спорът ще се реши в съда.
По вече установена традиция всичко това е съпроводено от протести и контрапротести. Както и от въпроси дали институциите действат професионално и компетентно.

Казана дума – хвърлен камък!

Градоначалникът издаде заповедта на 11 ноември, а още преди частичните местни избори, благодарение на които пое управлението на морския град, обеща тотално спиране на колите в парка. Предшественикът му Кирил Йорданов също обещаваше и забраняваше, но на практика ограниченията му не касаеха няколко привилегировани групи – например живеещите в местността Салтанат, както и клиентите на заведенията. Въпреки това, заповедите му падаха частично или напълно, поради което винаги в парка има 3-4 алеи, по които постоянно се движат автомобили.

Сега Портних издаде най-свирепата забрана, непозната до момента във Варна – почти напълно спиране на автомобили в градината. Зареждане на търговските обекти се допуска между 5 и 8 часа сутринта, през другото време могат да влизат само линейки, полицейски и пожарни коли. Никой друг, дори десетките частни собственици, сдобили се с имоти тук през мандата на Йорданов!

Ден след това пред сградата на общината започна поредица от всекидневни протести. Недоволстваха кръчмари, хотелиери, персоналът им, собственици... Но се оказа, че са засегнати не само интереси на частници, а и на обществени институции. В парка например дейност развиват делфинариум, зоокът, метеорологичен център, музей… За тях автомобилният достъп също бе отрязан. Така в редиците на протестиращите се наредиха и хора, за които ползването на различни превозни транспортни средства е нужно при осъществяването на обществената им дейност (за лекуване, за хранене и  осигуряване на отопление на делфините например). Част от тях са служители на самия Портних.

Обратната страна на медала

Областният управител Иван Великов, който бе общински юрисконсулт по времето на Йорданов, спря заповедта на кмета. Което пък предизвика контрапротест на екологични организации под прозорците му. Великов, назначен от правителството на Орешарски, трескаво преди това търсеше повод да бламира Портних (избран с бюлетината на ГЕРБ). Ситуацията в Морската му даде този шанс.

Основният мотив, с който варненският губернатор отмени кметската забрана, е уж грижа за частните имоти. Според Великов собствениците от Салтанат не могат да ползват свободно имуществото си, както повелява Конституцията.
Портних от своя страна обжалва отменителната му заповед, поради което забраната му остана в сила. Административният съд обаче тепърва ще се произнася по казуса, тъй като забраната на кмета също е  атакувана – от десетки засегнати граждани, притежаващи или стопанисващи имоти в парка. Скоро едва ли ще има съдебно решение.

Проверка на “Десант”  в почивните дни показа, че въпреки действащата кметска забрана, паркът отново е пълен с автомобили. Няма и полиция, която да глобява нарушителите. Единственото, което спира колите, са няколко рехаво набучени колчета. Но те са твърде навътре, чак до алеите при ската, където и без това никога не са влизали автомобили.
Равносметката към момента е, че институциите се скарани, недоволните и контранедоволните наброяват стотици, а алеите в Морската градина продължават на приличат на оживени шосета от шетащите по тях леки коли...


Иван Портних Иван Великов

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Акт.Уален
29.11.2013 14:43:26
0
0
Не знам какво (и дали) сте проверявали, но забраната си е в сила и нарушителите се глобяват. Ето: "110 акта са съставени за нарушаване на забраната за движение на автомобили в Морската градина от влизането на кметската заповед в сила на 11 ноември. Това съобщи в предаването „Зала Пленарна” Николай Няголов, шеф на общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред". 95 от актовете са съставени от служители на Общинска полиция, а 14 – от Областната дирекция на МВР.
„Глобите са от 50 до 500 лева в зависимост от това дали не са нарушени и други правила, свързани например със зелената система в парка. Нямаме данни за пререкания между служителите на реда и нарушителите”, добави Няголов." (цитат от в-к "Народно дело")
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки