Шепа фъстъци срещу много страдания


28 Ноември 2013, Четвъртък


Те съдържат цяла гама полезни вещества, повдигат настроението и предотвратяват появата на злокачествени тумори

Автор: проф. Христо Мермерски

Широко известен факт е, че фъстъците са бобово растение, по-близко до фасула, нахута и граха, отколкото до лешниците и бадемите. Те биват наричани още „земни орехи” и са любима храна както на вегетарианците, така и на почитателите на месните ястия.
Фъстъците са пълни с най-различни полезни хранителни вещества. Но трябва да се отчита тяхната висока калоричност (548 ккал на 100 г), поради което с тях не трябва да се злоупотребява – както от хора с наднормено тегло,  така и от напълно здрави люде.

Вкусните „ядки” съдържат цял набор витамини – А, D, E, PP и от групата В. В тях се срещат уникални аминокиселини и растителни мазнини – в частност полиненаситена лионолева и ценната фолиева киселина, биотин и много други органични вещества и микроелементи – калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, цинк, мед, желязо, манган, селен и др.
Една трета от фъстъка се състои от белтъчини, което е повече от половината от мазнините, но при това холестеринът напълно липсва в него. 

Консумирането му води до поддържането на оптимално ниво на захарта в кръвта и по тази причина в малки количества той е полезен за болните от различни форми на диабет. Манганът в ядките пък нормализира кръвното налягане и обменните процеси в организма. Съгласно резултатите от многобройни изследвания, употребата на фъстъците в разумни граници, разбира се, намалява риска от възникване на инфаркт и други сърдечносъдови заболявания. Успоредно с това, те способстват за укрепването на имунната система на човека и помагат в борбата срещу инфекциите.

Много полезни са и при депресивни състояния, тъй като съдържат триптофан, от който в организма се синтезира серотонин – хормонът, повдигащ настроението и отстраняващ депресиите и фобиите.
Редовната консумация на фъстъци помага на човек по-ефективно да решава ежедневно възникващите пред него задачи. За това спомага наличието на витамин В3 (ниацин), който е нужен за нормалното функциониране на главния мозък и подобрява паметта и способността за концентрация на вниманието.

Растението съдържа и един от най-ефективните антиоксиданти, известни като фитостероли. Те забавят и постепенно спират нарастването на злокачествените тумори. Затова не е чудно, че се смята, че фъстъците предотвратяват възникването на рак на стомаха. Това става и благодарение на натуралните растителни влакна, от които се състои ядката им. По тази причина редовната им употреба възпрепятства и появата на жлъчнокаменна болест, подобрява храносмилането като цяло и активизира извеждането на токсините и вредните вещества от организма.

Заради високото си съдържание на желязо фъстъците подобряват качеството на кръвта и в частност повишават количеството на червените кръвни телца.
Освен това, специалистите напълно обосновано предполагат, че при употребата им и мъжете, и жените могат да се избавят от безплодието, тъй като ядките подобряват хормоналния баланс, а пък фолиевата киселина в тях силно намалява вероятността от развитие на вродени патологии в ембрионалното развитие на плода.

При наличието на толкова много полезни свойства все пак не трябва да се забравя, че суровите фъстъци може да провокират нарушения в храносмилането. А отделно следва да се отчита, че ползата от тях бива намалена от алергенните свойства на обвивката на ядките. За да се намали този ефект, е нужно те да се обработват термично, като се изпичат най-вече, след което тази тънка кожичка лесно може да се отстрани. Но дори и след тази обработка те пак не се препоръчват за хора, които страдат от артроза, артрит, подагра и други ставни заболявания.

Впрочем, установено е, че печените фъстъци са по-полезни от суровите. При тях се запазва наличието на витамин Д, тъй като при печенето се образува слой, който защитава витамина от разрушаването му. А и при този термичен процес се повишава концентрацията на антиоксидантите.

Специалистите съветват да се внимава много при закупуването на ядките. Те непременно трябва да са пресни, тъй  като никаква обработка не е в състояние да неутрализира вредните вещества, които се натрупват в тях при неправилното им отглеждане, транспортиране и съхранение – това са т. нар. афлатоксини, които предизвикват алергии и различни други заболявания. По черупките, в които често се продават ядките, не бива да има плесен. Миризмата на гранясало също е недопустима.


В категории: Здраве , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
фъстъка
02.11.2017 08:31:14
14
2
уж суровите бяха полезни...а печените вредни...сега излиза че е обратно?! драскачи...и тоя Мермерски неговите книги сичките писани на ишлеме по системата копи/пейст от интернет...аман. Има начин да им се маха обвивката и механично...в центрофуга, а не само както сте писали като са печени!
1
smeshnici_ste
11.10.2014 20:34:37
6
5
haahhahah,sashto lajite taka horata be bokluci[unknown]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки