В отговор на вашите въпроси


28 Ноември 2013, Четвъртък


От дълги години страдам от упорит плексит. Понякога съм напълно скована и не мога да си мръдна нито главата, нито рамената. Болката е нетърпима и много трудно отшумява.



Изпробвала съм различни мазила, от които обаче получавам само временно облекчение на състоянието си. Съществуват ли билки или други средства от природата, които могат да ми помогнат да се избавя от това страдание?
Геновева Величкова,
Шумен

Причини за плексита са остеохондрозата (дегенеративно заболяване на прешлените с образуване на костни шипчета) и шийната дискова херния. По-редки местни причини са наличие на шийно ребро, туморни процеси, огнестрелни и други наранявания, преразтегляне на нервния сплит при новородени, луксация (изкълчване) на раменната става, върхов белодробен рак.

В болестната картина най-характерен признак е болката, най-често едностранна. Тази болка е типична за невралгията на раменния сплит, при това тя не се съпътства със загуба на сетивност и двигателна функция. Болката се появява внезапно, локализирана е в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката (т. н. синдром рамо-ръка). Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб и надключните ямки.

Рецепта 1 (Пенко Димитров Власковски, с. Орешак, общ. Троян): Две пакетчета бял тамян се поставят във фризера за една нощ, след което зърната се начукват на ситно. Слагат се в 700 мл натурален ябълков оцет, домашно производство. Престояват 10-15 дни, като всекидневно се разбъркват. Болните места се мажат с напоен в разтвора памук 3-6 пъти на денонощие.

Рецепта 2 (Любка Георгиева): Един килограм кисело мляко се поставя в чист памучен плат и се заравя в пепел, за да изтегли водата. В станалото вече гъсто кисело мляко се поставя 50 г синапено брашно и се разбърква. С тази смес се налага болното място.

Рецепта 3: (Пенко Димитров Власковски, с. Орешак, общ. Троян): Парче вълнен плат се поръсва леко с газ за горене и се посипва със счукана морска сол. Налага се на болното място. Върху компреса се слага вестник, после найлон и най-отгоре се превързва с вълнен шал. Държи се, докато започне да щипе. Процедурата се прави 5-6 пъти.

Рецепта 4: (Пенко Димитров Власковски, с. Орешак, общ. Троян): Разбъркват се добре три-четири счукани таблетки аспирин, 1 с. л. безсолна мас и малко шишенце амоняк. Всяка вечер с тази смес се маже болното място, като това продължава до преминаване на болката.

Рецепта 5: (Пенко Димитров Власковски, с. Орешак, общ. Троян): Меси се малка питка от брашно и оцет. Поръсва се с нишадър (от аптеката). Поставя се на болното място и се превързва с найлон.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки