Почитаме паметта на „детепазителя“ св. Стилиян


Почитаме паметта на „детепазителя“ св. Стилиян
Чудотворната икона в църквата в разложкото село Сатовча, на която светецът е прегърнал 14 пеленачета
26 Ноември 2013, Вторник


Светецът се смята за патрон на педиатрията и педагогиката и предпазва малчуганите от болести


На 26 ноември православната църква почита паметта на свети Стилиян Пафлагонийски. Той е роден в Пафлагония (днешна Мала Азия) между 400 и 500 г. пр. Хр.
Светецът се слави с това, че е раздал имуществото си, станал монах и се прочул като чудотворен лечител на децата. Поради тази причина го наричали Детепазител.

Още от самото си раждане той е бил отреден да служи на Бог. Докато го носи в утробата си, майка му получила видение, че държи в ръцете си едно много красиво агне с две запалени свещи на рогата си. Когато дошло време Стилиян да се роди, стаята се изпълнила с божествена светлина. Това било знамение на бъдещия му праведен живот.

След като възмъжава, той раздава бащиното си наследство на бедни и нуждаещи се и се отдава на аскетичен живот в близкия манастир, който впоследствие сменя с отшелничество. Славата му бързо се разнася нашир и надлъж  и хора от различни краища започват да прииждат в пещерата, привлечени от светостта на отшелника. Светията обръща особено внимание на децата – смята, че те имат ангелски души, затова се старае първо да помага на тях. Освен че лекува малчуганите от телесни и душевни болести, той се грижи и за бездетните жени. Свети Стилиян доживява до дълбока старост, като през целия си живот бива дълбоко почитан и от вярващи, и от монаси.

Не случайно светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва благославящ жест, държи патерица, сочи с дете или държи в лявата си ръка новородено. В църквата в с. Сатовча, Разложко, може да се види чудотворна икона, на която свети Стилиян е прегърнал 14 пеленачета.

Народният култ към светеца е популярен най-вече в Южна България. Празникът му носи различни имена: „Щири“ в Родопите, „Шилимен“ в Пиринския край, „Щилиян“, „Щилено“ или „Детешки празник“ в Странджа. Навсякъде се почита като покровител на децата от болести и най-вече от „детешка болест“ (детски паралич). Затова в деня, когато той се чества, жените месят и раздават питки, намазани отгоре с мед, а на някои места се подава и варена царевица. На тази дата майките не подхващат никаква къщна работа, за да не боледуват децата им.

Освен на икони, светецът се изобразява още и върху накити и амулети, особено такива, които са предназначени за подрастващите.
Празнуват всички, които носят името Стилиян (което означава стълб), Стилияна, Стела, Щилиян (името е разновидност на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна и пр.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки