Разследват Цветелина Бориславова за сеч в Пампорово


Разследват Цветелина Бориславова за сеч в Пампорово
26 Ноември 2013, Вторник


„Пампорово“ АД на бившата приятелка на Бойко Борисов „отхапало“ държавна гора за изграждането на свое съоръжение


Фирмата на бизнесдамата Цветелина Бориславова „Пампорово“ АД е предадена на прокуратурата за незаконно разширяване на ски пистите в курорта, както и за извършване на неправомерна сеч и строителство в горски територии, които са държавна собственост. Бившата приятелка на експремиера Бойко Борисов според Търговския регистър не участва в управлението на акционерното дружество, но тя контролира курорта чрез инвестиционния фонд CSIF.

Проверката ще бъде извършвана от Районната прокуратура в Смолян. Разследването е на база предоставени материали от Изпълнителната агенция по горите и смолянското й подразделение, доказващи незаконната дейност на фирмата, стопанисваща курорта.
„Целта бе установяване на законността на дейностите, свързани с изграждане на съоръжения и разширяване на ски писти от „Пампорово“ АД, касаещи сеч и строителство в горски територии. Констатирано е, че е маркирана и проведена сеч, различна от предвидената в горскостопанския план и позволена с издадените разрешителни.

Незаконно са ползвани горски територии, като е осъществено изкореняване, изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски пистите и е променено предназначението им", се казва в становището, разпространено до медиите от Аграрното министерство.
Според документа, изградената от дружеството нова въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек „Помагалски” е в нарушение на разпоредбите на Закона за горите.

Засечено е и строителство на съоръжение за изкуствен сняг по протежение на цялата ски писта „Европейска” – от връх „Снежанка” до м. Двата моста. Част от съоръжението попада в държавна горска територия, което е в нарушение на текстовете от Закона за горите.
От земеделското министерство съобщават още, че ще бъдат образувани административно-наказателни производства на всички лица, отговорни за нарушенията.
В същото време „Пампорово“ АД в официално становище, публикувано на сайта на компанията, оспорва становището за незаконна сеч и строителство.

Дружеството изтъква, че е „основният инвеститор в един слаборазвит регион на България, какъвто е Смолянска област“, и че от приватизацията насам е вложило 84,5 млн. лв., 70% от които са свързани с лифтове, писти и системи за заснежаване.
"Постъпленията в държавата и държавните предприятия (под формата на ДДС, корпоративен данък, платени наеми за ползване на писти от държавен горски фонд, такси за ползване на язовир, вода и др.) в периода 2008-2013 г. са в общ размер на 10, 98 млн. лв., а платените местни данъци и такси са 1, 53 млн. лв.", се казва още в позицията на дружеството.

Междувременно сдружение "Синята планета", което е подало сигнала за незаконната сеч до ДНСК, разпространи до медиите факсимиле на докладна записка, за която се твърди, че е адресирана до Цветелина Бориславова и че е написана от София Цанкова, член на съвета на директорите на „Пампорово” АД.

От документа става ясно, че Цанкова иска помощ за решаването на проблемите, които дружеството има, "свързани с правното основание за ползване на земите от Държавен поземлен фонд, узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на м. Двата моста".

Цанкова предлага да се проведе среща с Министерството на земеделието, на която да се вземат спешни решения за продажба на имоти, приключване на преписки и генерално решение на проблемите.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки